Lightroom brengt kleurhulpmiddelen in filmstijl naar uw foto's

Inhoudsopgave:

Lightroom brengt kleurhulpmiddelen in filmstijl naar uw foto's
Lightroom brengt kleurhulpmiddelen in filmstijl naar uw foto's
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Lightroom's nieuwe tool voor kleurcorrectie vervangt de oude tool voor split-toning.
  • Nu kun je ook de kleur en helderheid van middentonen regelen.
  • Een mengschuifregelaar maakt het gemakkelijk om van subtiel naar gek te gaan.
Image
Image

Is het je ooit opgevallen hoe een film een bepaalde uitstraling heeft die je niet helemaal kunt bepalen? Dat is 'kleurcorrectie' en het is nu beschikbaar voor iedereen om op hun foto's te gebruiken in de professionele fotobewerkings-app van Adobe, Lightroom.

Met kleurcorrectie kun je subtiele (of minder subtiele) tinten toepassen op de hooglichten, middentonen en schaduwen in je foto's. Hiermee kun je de sfeer van een foto veranderen, maar kun je ook gek worden met sommige kleuren, terwijl je andere behoudt.

"Een goed voorbeeld zou een portret van een persoon zijn", vertelde fotograaf en Lightroom-leraar Matt Kloskowski aan Lifewire via e-mail. "We kunnen niet alleen de schaduwen en hooglichten kleuren, maar we kunnen ook de middentonen kleuren, die zo'n belangrijk onderdeel zijn van een portret (of welke) foto dan ook."

Geschiedenis van verven

Sinds we foto's kunnen maken, hebben we ze getint. U zult bekend zijn met sepia-getinte afbeeldingen, waarbij zwart-witafbeeldingen een bruinachtige tint krijgen die er in onze ogen oud uitziet. Of seleniumtoning, die varieert van roodbruin tot paarsbruin.

Maar deze processen waren niet allemaal ontworpen om de kleuren van een foto te veranderen. In feite waren de kleurverschuivingen een bijwerking. De meeste toning werd gedaan om de levensduur van een afdruk te verbeteren, door vluchtige ingrediënten chemisch te stabiliseren.

In de digitale wereld hebben we een tool genaamd split-toning om deze effecten na te bootsen. Je kunt bijvoorbeeld een koude toon aan de schaduwen geven en een warme toon aan de hoogtepunten van je foto's. Maar filmmakers hebben lang genoten van een krachtiger hulpmiddel, kleurcorrectie genaamd. Hier is de Adobe-lead Adobe-engineer op het gebied van kleurcorrectie, Max Wendt, over het verschil.

"Als je nog nooit Split Toning of Color Grading hebt gebruikt, is dit het idee: je kunt een kleurtint toepassen op je afbeelding op basis van de helderheid van de pixels: Lichtere pixels kunnen anders getint worden dan donkere. Kleurcorrectie, je kunt ook je middentonen regelen."

Licht en kleur

Het kleurcorrectiepaneel van Lightroom is behoorlijk intuïtief en is beschikbaar in zowel de desktop- als de mobiele versie van de app. Ik vind het leuk op de iPad omdat a) het scherm van de iPad geweldig is en echt de kleuren laat zien, en b) het gebruik van een vinger of Apple Pencil om de wielen te bedienen veel interactiever aanvoelt.

Het paneel heeft drie kleurenwielen, één voor schaduwen, middentonen en hooglichten. Om de tool te gebruiken, kiest u gewoon een kleur op het wiel en past u vervolgens de andere schuifregelaars aan om uw bewerkingen te verfijnen. Adobe heeft een gedetailleerde blogpost over hoe dit allemaal werkt en hoe je elke slider kunt gebruiken.

Image
Image

"We hebben ook nieuwe instellingen voor helderheid en overvloeiing", zegt Kloskowski, "waarmee we nog meer kunnen aanpassen dan alleen de werkelijke kleurverzadiging, maar ook hoe helder/donker elk gebied is en hoe sterk ze samenvloeien."

De resultaten zijn fantastisch. Of ze kunnen zijn, als je niet te gek gaat. Bij zwart-witafbeeldingen kan het verschuiven van de tint van de hele afbeelding er geweldig uitzien, waardoor de afbeelding er bijna als een illustratie uitziet.

"Een goed voorbeeld is een portret van een persoon", zegt Kloskowski. "We kunnen niet alleen de schaduwen en hooglichten kleuren, maar we kunnen ook de middentonen kleuren, die zo'n belangrijk onderdeel van een portret zijn."

Hiermee kun je subtiele tinten introduceren in de schaduwen en hooglichten van een portret, terwijl je de middentonen behoudt (waar de huid is, tenzij het onderwerp erg donker of erg bleek is). Je kunt de drie ook naadloos laten overvloeien voor extreem subtiele gradaties.

Dit lijkt misschien een esoterisch hulpmiddel om toe te voegen aan een foto-editor, maar in de praktijk maakt het het werken met kleur een stuk eenvoudiger. Je kunt al je correcties doen in de andere secties van Lightroom en vervolgens naar de sectie nakijken om creatief aan de slag te gaan. Van kleine, bijna onmerkbare stemmingswisselingen tot gekke, veelkleurige experimenten, je kunt het allemaal op één plek doen. Dat betekent dat het binnenkort een tweede natuur wordt om je foto's een vleugje filmmagie te geven.

Aanbevolen: