Nieuwe displaytechnologie kan scherpere VR-headsets betekenen

Inhoudsopgave:

Nieuwe displaytechnologie kan scherpere VR-headsets betekenen
Nieuwe displaytechnologie kan scherpere VR-headsets betekenen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Een nieuwe OLED-technologie kan resoluties tot 10.000 PPI produceren, zeggen onderzoekers.
  • De nieuwe technologie kan nuttig zijn in virtual reality-brillen en andere kleine schermen.
  • Samsung werkt aan de ontwikkeling van displays die profiteren van de nieuwe technologie, maar het is momenteel slechts een proof of concept in het laboratorium.
Image
Image

Een nieuw ontdekte displaytechnologie zou de weg kunnen effenen voor ultrascherpe smartphones, tv's en virtual reality-brillen, zeggen onderzoekers.

De nieuwe OLED-schermen zijn ontwikkeld op basis van bestaande ontwerpen voor elektroden van ultradunne zonnepanelen, Stanford-onderzoekers en medewerkers in Korea, aangekondigd in een recent artikel. De nieuwe technologie kan resoluties tot 10.000 pixels per inch (PPI) mogelijk maken in vergelijking met de 400 tot 500 PPI van de huidige smartphones.

"Door een hogere pixeldichtheid kan het scherm meer details weergeven, waardoor het het menselijk oog beter kan nabootsen", Stefan Engel, Vice President & General Manager van Visuals Business bij apparaatfabrikant Lenovo, wiens bedrijf er niet bij betrokken was in het onderzoek, zei in een e-mailinterview.

"De uitdaging van een hogere pixeldichtheid is echter de benodigde rekenkracht, die enorm is. Gezien de benodigde rekenkracht is dit het meest logisch voor gebruik in virtual en mixed reality, waarbij een klein scherm wordt gebruikt, maar kan nog steeds rechtstreeks worden aangesloten op een krachtige pc."

Resonerende kleuren

De belangrijkste innovatie achter de nieuwe OLED is een onderste laag van reflecterend metaal met kleine ribbels, een optisch meta-oppervlak. Het meta-oppervlak kan de reflecterende eigenschappen van licht veranderen door verschillende kleuren in de pixels te laten resoneren.

"Dit is vergelijkbaar met de manier waarop muziekinstrumenten akoestische resonanties gebruiken om mooie en gemakkelijk hoorbare tonen te produceren", zei materiaalwetenschapper Mark Brongersma van Stanford University, een van de auteurs van het artikel, in een persbericht. "We hebben geprofiteerd van het feit dat licht op nanoschaal rond objecten zoals water kan stromen. Het gebied van fotonica op nanoschaal blijft nieuwe verrassingen brengen en nu beginnen we echte technologieën te beïnvloeden."

Door een hogere pixeldichtheid kan het scherm meer details weergeven, waardoor het het menselijk oog beter kan nabootsen.

Het resolutieniveau dat de Stanford-onderzoekers aankondigden, zou het spel kunnen veranderen voor virtual reality- en mixed reality-headsets, zei Adam Rodnitzky, COO van Tangram Vision, een bedrijf dat software ontwikkelt voor vision-enabled producten, in een e-mail interview.

"Traditioneel hebben deze headsets te lijden gehad van wat een "schermdeureffect" wordt genoemd, waarbij de nabijheid van het scherm tot de ogen van de gebruiker hen in staat stelt de openingen tussen pixels te zien, "voegde hij eraan toe."Dit doorbreekt niet alleen de illusie van onderdompeling in een virtuele omgeving, maar het kan ook de vermoeidheid van de ogen vergroten. Een scherm met ultrahoge resolutie zou het schermdeureffect elimineren, waardoor deze headsets veel comfortabeler en veel meeslepender worden."

Streamers kunnen profiteren

Momenteel is het display met de hoogste definitie dat beschikbaar is voor consumenten 1440p (2560x1440 pixels). Voor virtual reality-brillen gaat de maximale definitie echter tot 1080p, inclusief de Oculus Rift van Facebook.

Image
Image

"Hoewel dit prima is als je een solo-gamer bent, hebben mensen die de neiging hebben om hun spel met een publiek te delen een hogere resolutie nodig", Oliver Baker, mede-oprichter en algemeen directeur van Intelvita, een web en mobiel app-ontwikkelingsbedrijf, zei in een e-mailinterview.

"Hoewel niet nodig", vervolgde hij, "geven veel streamers er de voorkeur aan hun kijkers te bedienen met inhoud van topkwaliteit in hoge definitie. Bovendien hangt de effectiviteit van virtual reality-games sterk af van hoe realistisch de omgeving is voor de speler. Een VR-apparaat met een lagere grafische kwaliteit zal de ervaring voor velen verpesten."

De uitdaging van een hogere pixeldichtheid is echter de benodigde rekenkracht, die enorm is.

De nieuwe displaytechnologie is echter nog niet helemaal klaar om in de winkels te verschijnen. In laboratoriumtests hebben de onderzoekers alleen miniatuur proof-of-concept pixels gefabriceerd. Vergeleken met het soort pixels dat beschikbaar is op OLED-televisies, hadden de labpixels een hogere kleurzuiverheid en een verdubbelde toename in helderheid in vergelijking met het energieverbruik, zeggen onderzoekers. Samsung werkt aan de productie van een scherm op volledige grootte met behulp van de nieuwe technologie.

De dag komt misschien dat virtual reality het echte leven weergeeft. Tot die tijd moet je de gepixelde afbeeldingen op een Oculus-headset verdragen. Of, weet je, je kunt gewoon je huis verlaten en het buitenleven ervaren.

Aanbevolen: