Sony's nieuwe display introduceert VR-achtige ervaring

Inhoudsopgave:

Sony's nieuwe display introduceert VR-achtige ervaring
Sony's nieuwe display introduceert VR-achtige ervaring
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Sony's nieuwe Spatial Reality Display zorgt ervoor dat afbeeldingen er zonder headset 3D uitzien.
  • Het scherm kost $5.000 en is bedoeld voor zakelijke gebruikers.
  • Vergelijkbare technologieën zullen waarschijnlijk hun weg vinden naar de consumentenmarkt, zeggen waarnemers.
Image
Image

Sony's nieuwe Spatial Reality Display (SDR) maakt gebruik van eye-tracking om beelden er driedimensionaal uit te laten zien zonder een VR-headset en de technologie zou uiteindelijk zijn weg naar de consument kunnen vinden, zeggen experts.

Hoewel de SDR verbluffende 3D-beelden kan maken, is hij bedoeld voor zakelijke gebruikers vanwege het hoge prijskaartje en het feit dat de inhoud die gebruikmaakt van het systeem beperkt is. Het is een van een groeiend aantal apparaten die beweren een virtual reality-ervaring te creëren zonder bril. Dergelijke displays zullen waarschijnlijk uiteindelijk hun weg vinden naar woonkamers, zeggen waarnemers.

"Ik heb Sony's displays gebruikt voor het maken van prototypes van 3D-producten, maar ook op evenementen zoals CES, waar ze echt indruk maakten op mensen die nog nooit eerder een ruimtelijk scherm hadden gezien", Adam Rodnitzky, COO, van Tangram Vision, een vision-softwarebedrijf, zei in een e-mailinterview.

Alleen de snelste pc's hebben een aanvraag nodig

Om afbeeldingen te produceren die er driedimensionaal uitzien, volgt de SDR de oogbewegingen, evenals uw positie terwijl u over het scherm beweegt. Er is ook een micro-optische lens over het LCD-scherm die het scherm voor uw linker- en rechteroog splitst om een stereoscopisch beeld te creëren."De inhoud reikt vanuit elke kijkhoek tot diep in het scherm", zegt Sony op zijn website. "Door simpelweg heen en weer te bewegen, van links naar rechts, heb je het gevoel dat je interactie hebt met de inhoud die voor je neus ligt."

De metalen, wigvormige SDR bevat een camera en een 15,6-inch 4K-scherm. Om gedetailleerde gelijkenissen weer te geven, heeft het scherm speciale software en minimaal een Intel Core i7 CPU en NVIDIA's RTX 2070 Super GPU nodig. Het begint bij $ 5.000, maar experts zeggen dat dergelijke schermen waarschijnlijk goedkoper zullen worden.

"We zijn waarschijnlijk nog een paar jaar verwijderd van deze technologie die de dagelijkse consument bereikt", zei Rodnitzky. "Ze gebruiken nog steeds unieke componenten die nog niet op schaal zijn vervaardigd. Dat betekent dat de prijzen hoog zullen blijven totdat duidelijke tekenen van acceptatie door de massamarkt de toeleveringsketen ertoe aanzetten om die gespecialiseerde componenten te produceren op een schaal die de prijs verlaagt."

Fabrikanten proberen al tientallen jaren om displays te maken die de manier waarop uw ogen de wereld zien, nabootsen. In 2010 gebruikte Nintendo een stereoscopisch effect op zijn 3DS-spelsysteem, zei Markus Peuler, CEO van NeXR Technologies, in een e-mailinterview.

In de filmindustrie debuteerde vorig jaar een nieuwe productiestandaard in de Star Wars-tv-serie The Mandalorian, zei Peuler. "In plaats van groene schermen worden LCD-videomuren op de achtergrond van de scène weergegeven en passen ze zich aan de camerahoek aan", voegde hij eraan toe. "Dit zorgt voor een ongelooflijk wow-effect, omdat het niet langer nodig is om een headset te dragen voor 3D in perspectief."

Een golf van holografische displays

Andere bedrijven produceren displays die streven naar vergelijkbare resultaten als de SDR voor woningen en bedrijven. Looking Glass biedt bijvoorbeeld een 3D-scherm met lichtveldtechnologie dat goedkoper is dan de SDR en met meerdere kijkers tegelijk werkt. "Terwijl je door de Looking Glass beweegt, worden je ogen blootgesteld aan verschillende sets van 3D-informatie, waardoor een levensechte 3D-ervaring voor de kijker ontstaat", stelt het bedrijf op zijn website.

Roomality en Light Field Lab werken ook aan vergelijkbare holografische concepten, maar in grotere formaten dan de SDR. Roomality beschrijft zijn product als "een meeslepend, 3D-systeem" dat een virtuele wereld projecteert op de eigen omgeving van de gebruiker zonder de noodzaak van een headset, bril of bril. "Gebruikers kunnen hun omgeving veranderen en ontspannen in een rustig bos, of de zon zien ondergaan vanaf een woestijnberg, of de sensatie van een Arctische sneeuwstorm ervaren vanuit het comfort van hun eigen huis."

De SDR en zijn concurrenten komen nog niet overeen met het potentieel van virtual reality-headsets, zei Peuler. In tegenstelling tot virtual reality: "Het is niet mogelijk om enige fysieke beweging in de ruimte uit te voeren, objecten vast te pakken of achter de schermen te kijken", merkte hij op. "Het is alsof je door een klein raam naar een kamer kijkt die je niet kunt betreden."

Voor de gemiddelde consument is het beeldscherm van Sony slechts een glimp van een toekomst waarin virtual reality mogelijk zou kunnen zijn zonder bril. Tot die tijd is er altijd een herhaling van Star Wars.

Aanbevolen: