Hoe steunkleuren te behouden in Photoshop

Inhoudsopgave:

Hoe steunkleuren te behouden in Photoshop
Hoe steunkleuren te behouden in Photoshop
Anonim

Adobe Photoshop wordt het vaakst gebruikt in de RGB-kleurmodus voor schermweergave of CMYK-kleurmodus voor commercieel drukwerk, maar het kan ook steunkleuren aan. Als u een afbeelding ontwerpt die met een of meer steunkleuren moet worden afgedrukt, kunt u steunkanalen in Photoshop maken om ze op te slaan.

Instructies in dit artikel zijn van toepassing op Photoshop CC 2019 voor Windows en Mac.

Steunkleuren in Photoshop

Spotkleuren zijn voorgemengde inkten die worden gebruikt in het commerciële drukproces. Ze kunnen alleen of naast een CMYK-afbeelding voorkomen. Elke steunkleur moet zijn eigen plaat op de drukpers hebben, waar deze wordt gebruikt om de voorgemengde inkt aan te brengen.

Spotkleureninkten worden vaak gebruikt bij het afdrukken van logo's, omdat de kleur exact hetzelfde moet zijn, ongeacht waar het logo voorkomt. Steunkleuren worden geïdentificeerd door een van de kleurafstemmingssystemen. In de VS is het Pantone Matching System het meest gebruikte kleurafstemmingssysteem en wordt dit ondersteund door Photoshop. Omdat vernissen ook hun eigen platen op de drukpers nodig hebben, worden ze behandeld als steunkleuren in Photoshop-bestanden die bestemd zijn voor een commerciële drukkerij.

Een afbeelding die is ontworpen in Photoshop met steunkleurkanalen moet worden opgeslagen in DCS 2.0- of PDF-indeling voordat deze wordt geëxporteerd om de steunkleur te behouden. De afbeelding kan vervolgens in een paginalay-outprogramma, zoals InDesign, worden geplaatst met de steunkleurinformatie intact.

Image
Image

Een nieuw spotkanaal maken in Photoshop

Een nieuw steunkanaal maken in Photoshop:

  1. Selecteer het Menu-pictogram in het Channels palet en selecteer New Spot Channel.

    Als het Channels palet niet zichtbaar is, selecteer Window > Channels om te openen het.

    Image
    Image
  2. Selecteer het Color vakje in het New Spot Channel dialoogvenster.

    Image
    Image
  3. Selecteer Kleurbibliotheken in het dialoogvenster Kleurkiezer.

    Image
    Image
  4. Selecteer Pantone Solid Coated of Pantone Solid Uncoated in de vervolgkeuzelijst (tenzij u een andere specificatie ontvangt van uw commerciële drukker).

    Image
    Image
  5. Selecteer een van de Pantone-kleurstalen om deze als steunkleur te kiezen.

    Verplaats de witte schuifregelaars omhoog en omlaag in het kleurenspectrum om verschillende stalen te bekijken.

    Image
    Image
  6. Stel de Solidity in op 100% in het dialoogvenster New Spot Channel en selecteer OK.

    De instelling Solidariteit simuleert de dichtheid op het scherm van de afgedrukte steunkleur. Het is alleen van invloed op voorvertoningen op het scherm en samengestelde afdrukken; het heeft geen invloed op de kleurscheidingen.

    Image
    Image

In het Channels palet zie je een nieuw kanaal met de naam van de gekozen steunkleur.

Om een andere kleur te kiezen of de solidariteit aan te passen, dubbelklikt u op de miniatuur van de steunkleur in het Channels paneel.

Hoe steunkleur toe te passen in Photoshop

Gebruik de Brush tool of andere bewerkingstools om een steunkleur aan de afbeelding toe te voegen. Verf met zwart om steunkleur toe te voegen met een dekking van 100 procent, of verf met grijs om steunkleur toe te voegen met minder dekking.

Om het bewerken gemakkelijker te maken, verbergt u de andere kleurkanalen uit het zicht door op Oog naast hun miniaturen in het Channels-palet te klikken.

Een afbeelding opslaan met een steunkleur in Photoshop

Sla de voltooide afbeelding op als een PDF- of DCS 2.0-bestand om de steunkleurinformatie te behouden. Wanneer u het PDF- of DCS-bestand importeert in een toepassing voor paginalay-out, wordt de steunkleur geïmporteerd.

Afhankelijk van wat je nodig hebt om in de steunkleur te verschijnen, kun je er de voorkeur aan geven om het in te stellen in het paginalay-outprogramma. Als bijvoorbeeld alleen een kop bestemd is om in steunkleur te worden afgedrukt, kan deze direct in het opmaakprogramma worden ingesteld. Als u echter een bedrijfslogo aan een afbeelding moet toevoegen, is het maken van steunkleurkanalen in Photoshop de juiste keuze.

Aanbevolen: