Hoe u uw scanner kunt kalibreren voor nauwkeurigere scans

Inhoudsopgave:

Hoe u uw scanner kunt kalibreren voor nauwkeurigere scans
Hoe u uw scanner kunt kalibreren voor nauwkeurigere scans
Anonim

Wat te weten

  • Maak een kleurreferentieblad of IT8-doel met bekende kleuren en scan het met de kleurbeheer- en correctiefuncties uitgeschakeld.
  • Start de scannerprofileringssoftware, laad het doel en definieer het analysegebied. Maak visuele aanpassingen of laat de software aanpassen.
  • Gebruik SCAR (Scannen, vergelijken, aanpassen, herhalen) om visueel te kalibreren. Of download en installeer het ICC-profiel van het apparaat voor kleurbeheer.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u uw scanner kalibreert om de beste kleurresultaten te bereiken. De informatie hier is in het algemeen van toepassing op de kleurkalibratie van de scanner. Specifieke scannermodellen kunnen worden geleverd met materiaal voor kleurkalibratie, software en instructies.

Hoe u uw scanner kunt kalibreren

Voor kleurkalibratie van de scanner hebt u een kleurreferentiemonster nodig. Uw scanner is mogelijk geleverd met een exemplaar dat specifiek is voor het model. Als dat niet het geval is, gebruik dan een IT8-doel, dat specifieke kleurvlakken bevat met een referentiebestand dat de exacte waarden opslaat.

Image
Image

Wanneer u het IT8-doel scant, meet de software de kleurvlakken, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen ingestelde kleurwaarden en de werkelijke waarden.

  1. Maak een kleurreferentieblad of IT8-doel met bekende kleuren.

    IT8-scannerdoelen en referentiebestanden kunnen worden gekocht bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in kleurbeheer, zoals Kodak en FujiFilm. Deze kosten ongeveer $ 40, maar je kunt goedkopere vinden als je rondkijkt.

  2. Scan het kleurreferentieblad of IT8-doel met alle kleurbeheer- en kleurcorrectiefuncties uitgeschakeld.

    Image
    Image
  3. Maak de scan zo goed mogelijk schoon door stof, krassen en andere onvolkomenheden te verwijderen.
  4. Start de scannerprofileringssoftware (of beeldbewerkingssoftware, als u van plan bent visueel te kalibreren) en laad de doelafbeelding of -kaart.
  5. Definieer het te analyseren gebied.
  6. Maak visuele aanpassingen of laat de profileringssoftware aanpassingen voor je maken.
  7. Uw toekomstige scans moeten kleurnauwkeurig zijn (of in ieder geval veel verbeterd).

    Dit proces is niet onfeilbaar en vereist vaak meer dan één poging. Kalibreer de scanner minstens om de zes maanden om te compenseren voor veranderingen aan de scanner en monitor in de loop van de tijd.

Bottom Line

Met visuele kalibratie vergelijkt u de kleuren van uw scanner handmatig met die op uw monitor en maakt u aanpassingen terwijl u werkt om de best mogelijke overeenkomst te krijgen. Het acroniem SCAR (Scan, Compare, Adjust, Repeat) beschrijft dit proces.

Kleurkalibratie met ICC-profielen

Een ICC-profiel is een klein gegevensbestand dat specifiek is voor elk apparaat. Het bevat essentiële informatie over hoe dat apparaat kleur produceert. Voor kleurbeheer kunt u vaak vertrouwen op de specifieke ICC-profielen van de printer. Vind ICC-profielen op websites van printer- en scannerfabrikanten. Klik na het downloaden met de rechtermuisknop op het bestand en selecteer Install Profile

Waarom het belangrijk is om uw scanner te kalibreren

Zonder de juiste kalibratie definiëren en geven uw computermonitor, printer en scanner dezelfde kleuren anders weer. Het is normaal dat kleuren tussen twee apparaten verschuiven naar andere kleuren. Veel gebruikers kalibreren hun monitor correct op hun printer, dus deze apparaten zijn het eens over kleurdefinities. Het is ook belangrijk dat je monitor en scanner het met elkaar eens zijn, zodat de kleuren in afbeeldingen die je scant niet verschuiven als je de afbeeldingen op het scherm ziet.

Aanbevolen: