OnyX biedt toegang tot verborgen functies en services

Inhoudsopgave:

OnyX biedt toegang tot verborgen functies en services
OnyX biedt toegang tot verborgen functies en services
Anonim

OnyX biedt Mac-gebruikers een eenvoudige manier om toegang te krijgen tot verborgen systeemfuncties, onderhoudsscripts uit te voeren, repetitieve systeemtaken te automatiseren en toegang te krijgen tot veel van de parameters die verborgen functies in- of uitschakelen.

OnyX, een gratis applicatie, voert deze services uit voor Mac-apparaten sinds de release van OS X Jaguar in 2002. De ontwikkelaar heeft onlangs nieuwe versies uitgebracht speciaal voor macOS Catalina.

Onyx is ontworpen voor specifieke versies van macOS. Zorg ervoor dat u de juiste downloadt voor het besturingssysteem dat op uw Mac wordt gebruikt.

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Gemakkelijke toegang tot veel verborgen Mac-functies.
  • Gebruikersinterface is gemakkelijk te gebruiken.
  • Handige helpbestanden gekoppeld aan elke pagina van Onyx.

Wat we niet leuk vinden

  • Slechts een enkel automatiseringsproces ondersteund.
  • Vraagt altijd om de opstartschijf te verifiëren.

Onyx gebruiken

De functies die beschikbaar zijn in het Onyx-hulpprogramma zijn meestal aanwezig in andere apps of systeemservices. De echte service van Onyx is om ze allemaal samen te brengen in één app.

Wanneer je Onyx voor het eerst start, zal het vragen om de structuur van de opstartschijf van je Mac te verifiëren. Hoewel dit een goed idee is, zal dit u ertoe dwingen enige tijd te wachten voordat u Onyx gebruikt. U hoeft deze taak niet elke keer uit te voeren als u Onyx uitvoert; u kunt de verificatieoptie eenvoudig annuleren. Als u uw opstartschijf op een later tijdstip moet verifiëren, kunt u dit doen vanuit Onyx of Schijfhulpprogramma gebruiken om de verificatie uit te voeren.

Nadat je voorbij de opstartschijfverificatie bent gegaan, zul je merken dat Onyx een app met één venster is met een menubalk voor het selecteren van verschillende Onyx-functies. De werkbalk bevat knoppen voor Onderhoud, Reiniging, Automatisering, Hulpprogramma's, Parameters, Info en Logboeken.

Info en logboeken

Info en Logboeken zijn basisfuncties. De meeste mensen zullen ze niet meer dan een paar keer gebruiken.

Info biedt een lijst met malware die wordt geïdentificeerd door het ingebouwde malwaredetectiesysteem van uw Mac. Het geeft geen informatie over de vraag of het systeem ooit malware heeft gedetecteerd die werd gedownload of geïnstalleerd - alleen de lijst met malwaretypen waartegen uw Mac is beschermd. Dit is handig als u wilt weten wanneer de laatste update van het beveiligingssysteem is uitgevoerd.

De knop Loggen geeft een op tijd gebaseerd logboek weer met details over elke actie die door Onyx wordt uitgevoerd.

Onderhoud

De knop Onderhoud biedt toegang tot algemene systeemonderhoudstaken, zoals het verifiëren van de opstartschijf van de Mac, het uitvoeren van onderhoudsscripts, het opnieuw opbouwen van services en cachebestanden en het herstellen van bestandspermissies.

Reparatie van machtigingen was vroeger een standaardtool voor probleemoplossing met macOS X, maar met macOS El Capitan heeft Apple de service voor het herstellen van machtigingen van Schijfhulpprogramma verwijderd als iets dat niet langer nodig was. De functie voor het herstellen van bestandsrechten in Onyx werkt net als het oude herstelsysteem voor schijfhulpprogramma's. Het is misschien niet nodig omdat Apple is begonnen met het beschermen van systeembestandsrechten in El Capitan en later, maar het lijkt geen nadelig effect te hebben.

Reiniging

Met de knop Opschonen kunt u systeemcachebestanden verwijderen, die soms corrupt of ongewoon groot kunnen worden. Beide problemen kunnen problemen veroorzaken met de prestaties van uw Mac. Het verwijderen van cachebestanden kan soms problemen oplossen, zoals een draaiend vuurrad des doods en andere kleine ergernissen.

Opschonen biedt ook een manier om grote logbestanden te verwijderen en bestanden veilig te wissen.

Automatisering

Automatisering is een handige functie waarmee u routinetaken kunt automatiseren waarvoor u Onyx kunt gebruiken. Als u bijvoorbeeld vaak de opstartschijf verifieert, machtigingen herstelt en de LaunchServices-database opnieuw opbouwt, kunt u Automatisering gebruiken om deze taken voor u uit te voeren in plaats van ze handmatig een voor een uit te voeren.

U kunt niet meerdere automatiseringstaken maken - slechts één met alle taken die u samen wilt laten uitvoeren.

Hulpprogramma's

Onyx biedt toegang tot veel van de verborgen apps die al op je Mac aanwezig zijn, maar zijn opgeborgen in de uitsparingen van de systeemmap.

Je hebt toegang tot de handleidingen van de Terminal zonder de Terminal-app te openen, de zichtbaarheid van bestanden en de schijf te wijzigen en controlesommen voor een bestand te genereren, wat handig is bij het verzenden van bestanden naar anderen. U hebt toegang tot verborgen Mac-apps, zoals Schermdeling, Draadloze Diagnostiek, Kleurkiezer en meer.

Parameters

De knop Parameters geeft u toegang tot veel van de verborgen functies van het systeem en tot individuele apps. Sommige functies zijn al aanwezig in Systeemvoorkeuren, zoals het weergeven van grafische effecten bij het openen van een venster. Anderen vereisen meestal dat Terminal wordt ingesteld, zoals het grafische formaat dat wordt gebruikt om schermafbeeldingen te maken. Er zijn enkele interessante opties om het Dock te hacken, waaronder de optie om alleen actieve apps in het Dock te onthullen.

De knop Parameters geeft je controle over veel van de GUI-elementen van je Mac, waardoor je de interface kunt personaliseren en het uiterlijk kunt veranderen.

Laatste Gedachten

Onyx krijgt soms een slechte reputatie van geavanceerde Mac-gebruikers die klagen dat het problemen kan veroorzaken door bestanden te verwijderen of noodzakelijke functies uit te schakelen. De andere veelgehoorde klacht is dat Onyx niets doet wat je niet al kunt doen met Terminal of andere apps die op een Mac aanwezig zijn.

Er is niets mis met het gebruik van een hulpprogramma zoals Onyx om een taak uit te voeren die gewoonlijk in Terminal wordt uitgevoerd. Terminal vereist dat u complexe opdrachtregels onthoudt die, als ze verkeerd worden ingevoerd, niet kunnen werken of een taak kunnen uitvoeren die u niet wilde uitvoeren. Onyx verwijdert zowel de barrière van het onthouden van commando's als de ongelukkige neveneffecten van het verkeerd uitvoeren van een commando.

Onyx biedt gemakkelijke toegang tot veel belangrijke systeemfuncties en -services. Het biedt ook enkele basisservices voor probleemoplossing die u kunnen helpen uw Mac weer aan het werk te krijgen of betere prestaties te leveren. Al met al is het een handig hulpmiddel.

Aanbevolen: