Gids voor CCD & CMOS Camcorder-beeldsensoren

Inhoudsopgave:

Gids voor CCD & CMOS Camcorder-beeldsensoren
Gids voor CCD & CMOS Camcorder-beeldsensoren
Anonim

De beeldsensor in een camcorder (of digitale camera) maakt een digitale camcorder 'digitaal'. Simpel gezegd, een beeldsensor transformeert het licht dat wordt opgevangen door de lens van uw camcorder en zet het om in een digitaal signaal. Dat gedigitaliseerde licht wordt verwerkt en opgeslagen in het geheugen van uw camcorder als een digitaal videobestand dat u later op uw computer of tv kunt bekijken. Naast de lens zelf is de beeldsensor het essentiële element dat zorgt voor kwaliteitsvideo.

Image
Image

Er zijn twee hoofdtypen camcorder-beeldsensoren: Charged Coupled Device (CCD) en complementaire metaaloxide-halfgeleider (CMOS). Beide soorten beeldsensortechnologie bevatten honderdduizenden of zelfs miljoenen pixels. Zie een pixel als een kleine emmer die licht opvangt en omzet in een elektrisch signaal.

Hoe CMOS- en CCD-sensoren verschillen

In een CCD-beeldsensor vangen pixels licht op en verplaatsen het naar de rand van de chip, waar het wordt omgezet in een digitaal signaal. In een CMOS-sensor wordt het licht bij de pixel zelf omgezet. Geen elektrische transportband nodig. Dit subtiele verschil is belangrijk. Omdat het lichtsignaal voor conversie niet naar de rand van de chip hoeft te worden getransporteerd, heeft een CMOS-sensor minder stroom nodig om te werken. Dat betekent, als al het andere gelijk is, een camcorder met een CMOS-sensor een langere batterijduur biedt dan een camcorder met een CCD. Natuurlijk zijn dingen bijna nooit gelijk, dus ga er niet zomaar vanuit dat een CMOS-camcorder een langere batterijduur heeft dan een CCD- alternatief.

Jarenlang werden CCD-beeldsensoren beschouwd als de superieure technologie wat betreft beeld- en videokwaliteit. Maar CMOS-sensoren hebben enorme vooruitgang geboekt op dat gebied en zijn nu te vinden op een groeiend aantal camcorders in alle prijsniveaus.

Dus, hoewel CMOS- en CCD-beeldsensoren verschillen, zullen die verschillen voor de gemiddelde consument niet veel betekenen. U moet minder aandacht besteden aan het soort sensor in uw camcorder en meer aandacht aan het aantal pixels en de fysieke grootte van de sensor.

Pixeltellingen en wat ze betekenen

Als je de specificaties van de camcorder bekijkt, zie je vaak twee reeksen getallen die door de sensor worden vermeld: een bruto aantal pixels en een effectief aantal pixels. Het bruto aantal verwijst naar het totale aantal pixels op de sensor, maar geeft in feite aan hoeveel pixels zullen worden gebruikt bij het maken van video's of foto's. Let dus op het effectieve aantal pixels bij het zoeken naar de resolutie van je video.

Het effectieve aantal pixels is om een andere reden belangrijk: het helpt je om een marketinghype te doorbreken. Neem Camcorder A. Het beweert dat het een foto van 10 megapixels kan maken (d.w.z. een foto met 10 miljoen pixels erin). Maar als je kijkt naar het aantal effectieve pixels op de beeldsensor, dan zie je dat het slechts een 4-megapixelsensor is. Hoe maakt een 4 megapixel beeldsensor een 10 megapixel foto? Dit gebeurt via een proces dat interpolatie wordt genoemd. Als algemene regel geldt dat u de kwaliteit van foto's die door middel van interpolatie zijn gegenereerd, moet verdisconteren. Gebruik in plaats daarvan het aantal effectieve pixels op de sensor van de camera als richtlijn voor de werkelijke resolutie van uw foto's.

Het belang van de grootte van de beeldsensor

Het aantal pixels op een beeldsensor is niet de enige factor die de kwaliteit van de vastgelegde video beïnvloedt. De fysieke grootte van de sensor is ook van belang. Grotere beeldsensoren kunnen meer licht opvangen dan kleinere, zelfs als ze minder pixels hebben. Dat komt omdat deze pixels, hoewel ze minder in aantal zijn, groter zijn en dus meer licht kunnen opvangen.

Dit is de reden waarom camcorders niet alleen reclame maken voor het aantal pixels op een beeldsensor, maar ook voor de grootte van de sensor zelf (meestal in fracties van een inch). U kunt beter een camcorder met een grotere beeldsensor kopen, zelfs als deze minder pixels heeft dan een concurrerend model met een kleinere sensor en meer pixels.

Aanbevolen: