Een statief gebruiken om de beste foto's te maken

Inhoudsopgave:

Een statief gebruiken om de beste foto's te maken
Een statief gebruiken om de beste foto's te maken
Anonim

Veel fotografische situaties vragen om lange sluitertijden of de noodzaak van een stabiliserende invloed. Daarom is een statief zo'n handig hulpmiddel voor fotografen. Het is echter niet alleen een kwestie van weten wanneer je een statief moet gebruiken. U moet weten hoe u een statief op de juiste manier gebruikt om ervoor te zorgen dat het uw DSLR voldoende ondersteunt.

Image
Image

Een statief gebruiken

Statieven zijn een cruciaal onderdeel van de toolkit van een fotograaf, vooral wanneer ze meer stabiliteit nodig hebben voor kritieke opnamen. Hieronder vindt u enkele tips voor het juiste gebruik van een statief.

  1. Ten eerste moet u ervoor zorgen dat uw statief het gewicht van uw DSLR voldoende kan dragen. Het heeft geen zin om een goedkoop, dun statief te kopen voor $ 5 en dan te verwachten dat het een DSLR met lenzen ondersteunt. Investeer in een zo stevig en robuust statief als je je kunt veroorloven.
  2. Probeer een vlakke ondergrond te vinden om je statief op te zetten, zodat het niet heen en weer schommelt, waardoor het gevaar loopt te kantelen.
  3. Spreek alle drie de poten uit over hun volledige breedte om een vlakke ondersteuning te garanderen.
  4. Als je je statief moet verlengen, begin dan vanaf de bovenkant met de breedste beenverlengingen. Vergrendel elk been op zijn plaats zodra je het hebt uitgeschoven.

  5. Als je je statief tot zijn volledige hoogte hebt uitgeschoven en je hebt nog meer verlenging nodig, dan kun je de middelste kolom omhoog brengen. Houd er echter rekening mee dat een hogere middenkolom niet zo stabiel is als de poten en dat de camera hierdoor kan wiebelen.
  6. Als je statief wordt geleverd met een waterpas, gebruik deze dan om te controleren of je statief waterpas staat.
  7. Bevestig de camera aan de statiefkop met behulp van de inschroefbare snelkoppelingsplaat voor het statief. Schroef deze stevig in de statiefschroefdraad van je camera (aan de onderkant van je camera) en klik hem op zijn plaats op de statiefkop. Vergeet niet om het te vergrendelen.
  8. Stel de kop van je statief af en draai alle schroeven vast zodat de camera niet wegglijdt of beweegt tijdens het fotograferen.
  9. Als het een bijzonder winderige dag is, kun je een zware tas aan de onderkant van de middelste kolom van je statief bevestigen om het stabiel te houden.

Wanneer een statief gebruiken

Er zijn tal van situaties om een statief te gebruiken bij je fotografie. Zie hieronder voor enkele ideeën.

  1. Het meest voor de hand liggende gebruik van een statief is wanneer je lange sluitertijden wilt maken zonder cameratrilling. Voor langere sluitertijden dan 1/60 heb je een statief nodig om haarscherpe foto's te maken.
  2. Als je een etherische, mistige look wilt creëren voor stromend water, moet je ook een statief en een lange sluitertijd gebruiken.
  3. Een gemakkelijke manier om ervoor te zorgen dat uw landschappen een horizontale horizonlijn hebben, is door een statief te gebruiken. Als je het statief eenmaal waterpas hebt gezet en correct hebt opgesteld, hoef je je geen zorgen meer te maken dat je camera kantelt terwijl je een afbeelding samenstelt.
  4. Als je stillevens fotografeert, maakt een statief het gemakkelijker om elk verschillend object op hetzelfde punt in het beeld te houden, en het helpt bij de stabiliteit bij het scherpstellen op kleine objecten.
  5. Statieven zijn handig voor het maken van een opeenvolging van identieke portretten, waardoor de fotograaf verschillende mensen op hetzelfde punt kan plaatsen en de tijd die nodig is om elke opname samen te stellen, verkort. Dit kan met name van vitaal belang zijn bij snelle bedrijfsfotografie.
  6. Statieven kunnen rugblessures helpen voorkomen. Als je DSLR zwaar is en je hem constant om je nek draagt tijdens het fotograferen, zal je rug eronder lijden. Door de camera op een statief te plaatsen, kunt u dit probleem voorkomen.

Een woord over monopods

Een monopod is een enkele kolom met een statiefschroef erop. Een spike aan de onderkant van sommige heavy-duty monopods graaft in de grond. Anderen zijn handheld.

Ze worden vaak gebruikt in combinatie met een statief om zware telelenzen te ondersteunen. Een vaste 400 mm is bijvoorbeeld een worsteling voor een fotograaf om met één hand te ondersteunen. Deze langere lenzen worden meestal geleverd met een statiefring die om de lens past. Deze hebben een statiefschroef die aan een monopod kan worden bevestigd.

Het is ook handig als je door de wildernis trekt om een mooie natuurfoto te maken en een beetje ondersteuning nodig hebt tijdens het wandelen om op die locatie te komen.

Het is vooral handig bij het maken van foto's op locaties met beperkte ruimte, aangezien een monopod een kleinere voetafdruk heeft dan een statief. Dit is ook het geval waar op sommige plaatsen vanwege hun formaat geen statief is toegestaan.

Aanbevolen: