5 Stappen om nieuwe laptops en tablets in te stellen

Inhoudsopgave:

5 Stappen om nieuwe laptops en tablets in te stellen
5 Stappen om nieuwe laptops en tablets in te stellen
Anonim

Of je nu nieuw bent op het gebied van computers en tablets of ze al een tijdje gebruikt, het helpt om een checklist te hebben wanneer je fris begint met een nieuw apparaat. Hier is een samenvatting van wat u moet doen om het in te stellen.

Aanmelden met het juiste account

Image
Image

De eerste keer dat u een nieuwe laptop of tablet inschakelt, wordt u gevraagd enkele instellingen te configureren. U wordt onder andere gevraagd welke taal u wilt gebruiken, met welk netwerk u verbinding wilt maken en of u locatieservices wilt inschakelen.

Een wizard leidt je hier stap voor stap doorheen. Tijdens het proces wordt u gevraagd om in te loggen met een bestaand account (of er een te maken).

Op Windows-gebaseerde laptops en tablets kun je inloggen met een lokaal account. Maar als u dat wel doet, ha alt u niet het meeste uit uw apparaat. Log in plaats daarvan in met een Microsoft-account als u een Windows-apparaat gebruikt. Als je er geen hebt, wordt je gevraagd er een te maken tijdens het installatieproces. Andere besturingssystemen hebben vergelijkbare accountvereisten. Voor Android-apparaten heeft u een Google-account nodig. Voor Apple laptops en tablets, een Apple ID.

Nadat je bent ingelogd, kun je ervoor kiezen om het nieuwe apparaat je bestaande gegevens en instellingen te laten synchroniseren, als die gegevens bestaan, of je kunt ervoor kiezen om het apparaat in te stellen zonder te synchroniseren. Gegevens die kunnen worden gesynchroniseerd, kunnen omvatten, maar zijn niet beperkt tot, e-mail- en e-mailaccounts, agenda-afspraken, memo's en notities, herinneringen, programma-instellingen, app-gegevens en zelfs uw bureaubladachtergrond of screensaver.

Verbinding maken met een netwerk

Image
Image

Tijdens het installatieproces wordt je een lijst met draadloze netwerken in de buurt aangeboden en gevraagd om er een te kiezen. Het is belangrijk om verbinding te maken met een netwerk, zodat u updates van het besturingssysteem kunt krijgen, apps kunt installeren en opgeslagen gegevens (indien aanwezig) uit de cloud kunt downloaden, en u kunt dat het beste op de eerste dag doen. Windows moet ook online gaan om geactiveerd te worden.

Het netwerk waarmee u verbinding maakt, in ieder geval tijdens dit proces, moet een netwerk zijn dat u vertrouwt, zoals een netwerk bij u thuis of op kantoor. U moet het wachtwoord typen om verbinding te maken, dus u moet dat lokaliseren.

Veel internetproviders plaatsen de naam en het wachtwoord van je wifi-netwerk op de achterkant van je draadloze router.

Als je geen verbinding kunt maken met een netwerk tijdens het installatieproces en je gebruikt een Windows-apparaat, probeer dan dit:

  1. Beweeg uw muis naar de rechterbenedenhoek van het scherm, klik op het Wireless Network-pictogram.
  2. Selecteer uw netwerk in de lijst en selecteer vervolgens verbinden.

    Zorg ervoor dat het selectievakje Automatisch verbinden is aangevinkt.

    Image
    Image
  3. Typ uw wachtwoord in en selecteer vervolgens Volgende.

    Image
    Image
  4. Kies ervoor om het netwerk te vertrouwen wanneer daarom wordt gevraagd.

Apps en programma's personaliseren

Image
Image

Nieuwe computers, laptops en tablets zijn vooraf geïnstalleerd met allerlei soorten apps en programma's. Deze configuratie kan precies aan uw behoeften voldoen, maar het is waarschijnlijker dat de lijst moet worden aangepast.

Wat moet je downloaden op een nieuwe laptop? Wat is niet nodig? Hier zijn enkele tips om het precies goed te krijgen:

  • Haal de apps die je mist uit de Microsoft Store. Haal alleen apps op waarvan u weet dat u ze nu gaat gebruiken. Je kunt later met anderen experimenteren.
  • Verkrijg de programma's die je nodig hebt van de websites van fabrikanten. U kunt software zoals Microsoft Office kopen en installeren op www.microsoft.com en Apple iTunes op www.apple.com. Download de programma's waarvan je weet dat je ze nodig hebt en de programma's waarvoor je al hebt betaald.
  • Verwijder apps die je niet nodig hebt. Klik in het menu Start met de rechtermuisknop op een ongewenste app en selecteer Installatie ongedaan maken. Overweeg items waarvan u weet dat u ze nooit zult gebruiken, waaronder games, productiviteitsapps en mediaspelers van derden.
  • Verwijder programma's die je niet nodig hebt. U kunt dit doen door naar het Configuratiescherm te gaan en Een programma verwijderen te selecteren. Overweeg items als Get Office, proefversies van programma's waarvan u weet dat u ze nooit zult gebruiken en games die u niet zult spelen, te dumpen.

Verwijder nooit een item dat u niet herkent. Sommige programma's zijn nodig om de computer of tablet goed te laten functioneren. Andere kunnen later van pas komen, zoals het oplossen van problemen door fabrikanten of hulptoepassingen.

Persoonlijke gegevens toevoegen

Image
Image

Persoonlijke gegevens omvatten documenten, afbeeldingen, muziek, video's, presentaties en meer. Meestal wilt u dat die gegevens voor u beschikbaar zijn op uw nieuwe computer of tablet. De manier waarop u de gegevens beschikbaar stelt, hangt af van waar deze nu zijn opgeslagen:

  • Als de gegevens zich op een andere computer bevinden, overweeg dan om naar een USB-stick of back-upschijf te kopiëren en gebruik dat apparaat om de gegevens naar het nieuwe apparaat te kopiëren.
  • Als de gegevens op OneDrive, Google Drive, Dropbox of een ander online opslaggebied staan, doe dan wat nodig is om die gegevens met uw nieuwe machine te synchroniseren. Als u zich met een Microsoft-account op uw nieuwe Windows 11-apparaat hebt aangemeld, selecteert u OneDrive in Verkenner om aan de slag te gaan.
  • Als de gegevens die je nodig hebt zijn opgeslagen in een back-upbestand van een ander apparaat, voer dan het herstelprogramma uit op je Windows 11-machine om het te reconstrueren. Zoek in de taakbalk naar Bestandsgeschiedenis om aan de slag te gaan.

Beveilig het apparaat

Image
Image

Terwijl je je nieuwe apparaat blijft gebruiken, misschien door het menu Start te personaliseren, de bureaubladachtergrond te wijzigen, enzovoort, zul je aanwijzingen krijgen die je voorstellen om bepaalde dingen te doen. Probeer deze prompts zo snel mogelijk op te lossen. Veel van de suggesties zijn voor beveiligingsfuncties die uw gegevens kunnen beschermen, waaronder:

  • Schakel Windows Defender en Windows Firewall in om te beschermen tegen malware en virussen.
  • Laad de batterij op wanneer een prompt aangeeft dat deze bijna leeg is.
  • Stel een back-upplan in om gegevens te beschermen in geval van een computerstoring.
  • Update software zoals Microsoft Office of Adobe Reader om applicaties soepel te laten werken.
  • Update apps om op de hoogte te blijven van nieuwe functies.
  • Bewaar wachtwoorden voor gebruiksgemak en om ze te beveiligen.
  • Stel Zoek mijn apparaat in zodat u het kunt vinden als het zoekraakt.
  • Voer verschillende beveiligings- en onderhoudstaken uit om de computer gezond te houden.

Aanbevolen: