Optoma UHD50 Projector Review: een 4K-projector die zijn mannetje kan staan

Inhoudsopgave:

Optoma UHD50 Projector Review: een 4K-projector die zijn mannetje kan staan
Optoma UHD50 Projector Review: een 4K-projector die zijn mannetje kan staan
Anonim

Bottom Line

De Optoma UHD50-projector is een fantastische 4K-projector die erin slaagt een verbluffende beeldkwaliteit te bieden tegen een respectabele prijs.

Optoma UHD50-projector

Image
Image

Of het nu is voor filmavonden in het weekend met je familie of een hele nacht gamen met je vrienden, het is moeilijk om de ongelooflijke, meeslepende beelden te verslaan die een projector kan bieden in vergelijking met een televisie. Voor ongeveer dezelfde prijs als een televisie uit het middensegment, kun je een projector kopen die waarschijnlijk een afbeelding kan weergeven die twee keer zo groot is.

Hoewel er tal van opties zijn om uit te kiezen, heb ik de Optoma UHD50, een mid-range 4K-projector, bekeken om te zien hoe goed hij presteert. In de loop van vier weken heb ik de Optoma UHD50 op de proef gesteld, films gekeken, games gespeeld, mijn favoriete tv-programma's en nog veel meer voor een totaal van meer dan 80 uur om te zien hoe goed de beeldkwaliteit, geluidskwaliteit, en de algehele ervaring was voor de projector van $ 1.299 vergeleken met die op onze beste projectorlijst.

Ontwerp: Functie boven formulier

In tegenstelling tot televisies, waar het algehele ontwerp een directe invloed heeft op de visuele ervaring, is het ontwerp van een projector iets minder kritisch, maar toch het vermelden waard. De UHD50 heeft, zoals de meeste Optoma-projectoren, een rechthoekig, rechthoekig ontwerp met een offset-lens aan de voorkant, een reeks ventilatieopeningen aan beide zijden om de binnenkant koel te houden, een verzameling knoppen aan de bovenkant van de projector voor basismenunavigatie, en een groot aantal poorten aan de achterkant van de projector voor het invoeren en uitvoeren van verschillende media-opties.

Esthetisch vind ik de projector niet zo aantrekkelijk, maar ik vond het ontwerp functioneel in termen van gemakkelijke toegang tot de meest gebruikte poorten en bedieningselementen; en in het geval van projectoren zal functie bijna altijd de vorm verslaan.

Image
Image

Configuratieproces: eenvoudig met een paar aanpassingen

Wat betreft het uit de doos halen, aansluiten, aansluiten op de bronnen en inschakelen van de projector, is het vrij eenvoudig. Dat is echter slechts een klein deel van de strijd om het beeld zo perfect mogelijk uit te lijnen met het projectiescherm (of de muur). Gelukkig heeft Optoma een aantal fysieke en digitale aanpassingen gedaan om het proces zo pijnloos mogelijk te maken.

De fysieke aanpassingen omvatten een 1,3x optische zoomknop, de projector heeft ook een verticale lensverschuiving, waardoor het gemakkelijk is om het beeld tot 15 graden omhoog en omlaag te verstellen zonder merkbare vervorming te veroorzaken. Op mijn 100-inch scherm heeft de UHD50 een projectieafstand tussen 8-voet 9-inch en 11-voet en 6-inch, dankzij de 1,3x optische zoom. Met dit bereik om mee te werken, is het veel gemakkelijker om de projector op oppervlakken te zitten of te monteren en de zoom dienovereenkomstig aan te passen om de perfecte beeldgrootte te krijgen. De verticale lensverschuiving maakte het ook gemakkelijk om het beeld uit te lijnen met het scherm.

De digitale keystone-functie van de UHD biedt tot 40 graden correctie in beide richtingen en is eenvoudig genoeg aan te passen met de speciale knop op de afstandsbediening. Ik had graag iets meer fijnafstellingen gezien, maar de verticale lensverschuiving betekent meestal dat je niet zo precies hoeft te zijn met de keystone-aanpassingen.

Mijn favoriete onderdeel van het hele installatieproces was de ingebouwde gids die Optoma biedt in het menu met beeldinstellingen. Deze handleiding legt een raster over elkaar, zodat u gemakkelijk kunt zien waar het beeld vervormd is op het scherm waarmee u het gebruikt.

Image
Image

Beeldkwaliteit: indrukwekkend over het hele scherm

De Optoma UHD50 wordt aangedreven door een 0,47-inch DLP-chip van Texas Instruments (ja, dezelfde die de alomtegenwoordige grafische rekenmachines maakt). Hoewel het niet per se een hoog aangeschreven chip is in audio-/videoforums, vond ik de prestaties behoorlijk indrukwekkend als je rekening houdt met de prijs van de UHD50. Het biedt een contrastverhouding tot 500.000:1, kan meer dan 1,07 miljard kleuren weergeven en levert tot 2.400 ANSI-lumen. Het heeft een maximale resolutie van 4K (4096x2160) bij 30Hz.

Zoals bij elke projector, hoe donkerder de kamer waarin je hem gebruikt, hoe beter de resultaten zijn. Maar zelfs in een kamer die verlicht was met niet-gericht zonlicht dat door een enkel raam viel, bleek het beeld beter te zijn dan ik had verwacht tijdens het testen. Ik speelde zowel native 4K HDR-beelden als 1080p-video (die is opgeschaald) en beide zagen er fantastisch uit. De 4K HDR zal duidelijk een scherper beeld met beter contrast bieden, maar zelfs 1080p-content zag er geweldig uit in een donkere kamer.

Het kostte wat tijd om de beeldinstellingen aan te passen om het beeld eruit te laten zien wat ik persoonlijk beschouw als een nauwkeurige weergave van het bronmateriaal, maar eenmaal ingesteld zouden de beeldaanpassingen goed moeten zijn voor de levensduur van de lamp. Optoma heeft ook ingebouwde fotoprofielen, waarmee u op weg kunt gaan naar de look die u wilt bereiken met de inhoud die u bekijkt.

Image
Image

Optoma zegt dat de projector een beeld tot 302-inch (diagonaal) kan weergeven en zegt dat 140-inch de optimale beeldgrootte is, maar persoonlijk vond ik de goede plek 120-inch. Alles daarboven en het voelde alsof je wat contrast en algehele kwaliteit verloor.

Over het algemeen bleek de beeldkwaliteit beter te zijn dan ik had verwacht van een projector in deze prijsklasse. Het is niet te vergelijken met speciale thuisbioscoopprojectoren van Epson of Sony, maar voor de helft van de prijs van hun aanbod heeft het veel te bieden.

Optoma zit al heel lang op de projectormarkt en dat is te zien aan de UHD50. Het bevat alle meest essentiële functies in een pakket dat eenvoudig te installeren is, stil is tijdens gebruik en een uitstekende beeldkwaliteit biedt.

Audiokwaliteit: net goed genoeg om rond te komen

Optoma geeft niet aan welk type luidsprekers zich in de UHD50 bevinden, en na het te hebben beluisterd, is het duidelijk waarom. Hoewel de ingebouwde luidsprekers de klus klaren, zijn ze verre van indrukwekkend, zelfs niet naast de projector, en de kwaliteit wordt nog slechter naarmate je verder weg gaat.

Naast de slechte geluidskwaliteit met bijna geen nuance in de hoge of lage tonen, was er ook het probleem dat de luidsprekers te luid waren, zelfs op de laagste instelling. Hoeveel ik ook probeerde het geluid van de bron zachter te zetten, de UHD50 bleef audio weergeven die veel luider was dan ik de laagste instelling had gewild.

Nogmaals, je zou bijna altijd een externe luidspreker met projectoren moeten gebruiken, dus dit zou niet echt een make-or-break-detail moeten zijn. Als u geluid van de projector naar de luidsprekers moet leiden, heeft Optoma een standaard 3,5 mm-uitgangsaansluiting en S/PDIF-uitgang (optisch) meegeleverd.

Image
Image

Bottom Line

De Optoma UHD50-projector is te koop voor $ 1.299. Dit plaatst hem aan de onderkant van het spectrum voor 4K-projectoren, maar zelfs omdat hij aan de meer betaalbare kant is, is deze projector niet goedkoop. Zoals ik hierboven al opmerkte, is de beeldkwaliteit van deze projector ronduit ongelooflijk, en kan hij zich staande houden tegenover projectoren die twee keer zo duur zijn. Je zult rekening willen houden met het kopen van een luidsprekerbalk of surround sound-opstelling, zoals ik al aangaf, maar zelfs met een mid-range luidsprekeropstelling krijg je nog steeds een ongelooflijke waarde.

Optoma UHD50-projector versus VAVA VA-LT002-projector

De Optoma UHD50 heeft niet veel concurrentie in de categorie traditionele mid-range projectoren, maar als je bereid bent om naar de VAVA VA-LT002 te kijken, een door crowdfunding gefinancierde short throw-projector, dan wordt het meer interessant. De projector heeft een ultrakorte projectieafstand die eenvoudig in te stellen is, hij heeft FHD- en 4K-beeldkwaliteit en misschien wel het meest indrukwekkend, een Harmon Kardon-geluidssysteem voor donderend geluid. Dit zijn allemaal functies die de Optoma UHD50 niet helemaal kan evenaren, maar met $ 2.800 is de VA-LT002 een stuk duurder. Als uw budget niet beperkt is, koop dan de VAVA, maar voor $ 1.299 biedt de Optoma mogelijk meer waar voor uw geld.

Een 4K-projector die veel waar voor je geld biedt

Simpel gezegd, de Optoma UHD50-projector is een van de beste 4K-projectoren op de markt onder de $ 3.000, laat staan onder de $ 1.500. Het biedt een ongelooflijke filmische ervaring met het juiste scherm en eenmaal ingesteld met geluid systeem, kun je thuis film- en game-avonden houden als nooit tevoren. Als u op zoek bent naar een projector, zult u voor het geld geen betere projector vinden.

Specs

  • Productnaam UHD50-projector
  • Product Merk Optoma
  • Prijs $1, 299,99
  • Gewicht 11,75 lbs.
  • Productafmetingen 15,4 x 11,1 x 5,1 inch.
  • Garantie 1 jaar
  • Native Resolutie 4K (3840x2160) 60Hz
  • Helderheid (ANSI-lumen) 2, 400
  • Contrastverhouding (FOFO) 500, 000:1
  • 3D Compatibiliteit Optoma 3D Ready
  • Luidspreker ingebouwd
  • Projectiesysteem DLP-chipset
  • Display Color HDR10-technologie met DCI-P3-ondersteuning voor breed kleurengamma
  • Native Aspect Ratio 16:9
  • Levensduur lichtbron 15.000 uur
  • Zoomverhouding 1.3
  • Keystone-aanpassing +/- 40%
  • Helder beeldformaat (diagonaal) Tot 300 inch, 140 inch aanbevolen
  • Poorten twee HDMI 2.0, VGA-ingang, audio-ingang (3,5 mm), audio-uitgang, SDPIF uit (optisch), USB 2.0-poort (service), USB-A-voeding, RJ45, RS232C

Aanbevolen: