Wat is WPS en hoe werkt het?

Inhoudsopgave:

Wat is WPS en hoe werkt het?
Wat is WPS en hoe werkt het?
Anonim

WPS staat voor Wi-Fi Protected Setup.

Wat betekent WPS?

WPS is een methode om met minimale inspanning een veilig wifi-netwerk in huis op te zetten. Het houdt meestal in dat u de WPS-knop op uw router indrukt om deze te activeren.

De WPS-knop op veel routers is in 2006 gemaakt door de Wi-Fi Alliance. Het doel was om thuisgebruikers die niet veel wisten over netwerkbeveiliging, te helpen hun draadloze thuisnetwerken veilig en beveiligd op te zetten. Hoewel veel gebruikers zich misschien hebben afgevraagd 'wat doet de WPS-knop?', was het een veel eenvoudiger proces om te installeren dan om elders in ingewikkelde netwerkinstellingen te duiken.

Hoe werkt WPS?

In het verleden moesten gebruikers de netwerknaam weten waarmee ze verbinding wilden maken (ook bekend als een SSID) en het wachtwoord (soms een WPA-PSK-sleutel genoemd). Dit kostte tijd en vereiste vaak het invoeren van een behoorlijk lange reeks informatie.

Image
Image

Tegenwoordig hebben de meeste routers een WPS-knop op het apparaat, dus je hoeft alleen maar op de knop te drukken om te beginnen met koppelen. Het lijkt veel op het koppelen van een Bluetooth-apparaat, waardoor u geen ingewikkelde instellingen hoeft in te voeren.

Sommige oudere routermodellen gebruiken in plaats daarvan mogelijk een pincode, waarbij gebruikers een pincode op apparaten moeten invoeren om ze te koppelen. Nieuwere apparaten kunnen ook near field-communicatiemethoden bevatten, zodat u uw smartphone (bijvoorbeeld) eenvoudig naast een router kunt houden om de apparaten snel aan elkaar te koppelen.

Wat zijn de voordelen van WPS?

WPS heeft een aantal voordelen, mits u weet wat de WPS-knop is en hoe deze werkt.

  • Het is eenvoudig. Veel routers en netwerken vereisen dat u lange wachtwoordzinnen invoert om lid te worden van bestaande netwerken. Via WPS kun je eenvoudig op een knop drukken en binnen enkele seconden meedoen. Het is veel eenvoudiger dan lange wachtwoorden in te typen.
  • Het is beginnersvriendelijk. Het opzetten van een netwerk zou tegenwoordig eenvoudig moeten zijn en WPS heeft het nog eenvoudiger gemaakt, dus u hoeft geen deskundige kennis te hebben over hoe u aan de slag kunt gaan.
  • Het is snel. Probeert u meerdere apparaten aan uw netwerk toe te voegen? Tik op de WPS-knop en u kunt aan de slag voor alles, van uw pc tot uw smartphone of smart-tv.

Wat zijn de nadelen van WPS?

WPS is een erg handige manier om snel een thuisnetwerk op te zetten, maar het is niet perfect. Dit is wat je moet weten over de nadelen.

  • Het is niet 100% veilig. In het verleden zijn er brute-force-aanvallen geweest waardoor WPS open stond voor aanvallen. Het is onwaarschijnlijk dat u het slachtoffer wordt, maar daarom schakelen veel mensen WPS volledig uit.
  • Iedereen kan het activeren Als iemand fysieke toegang heeft tot uw router, kan hij eenvoudig WPS activeren tot aan de pincode die vaak bovenaan de router wordt weergegeven. Het wordt misschien maar een paar minuten geactiveerd, maar dat kan het verschil maken. U moet het apparaat ergens veilig hebben opgeslagen.
  • Het werkt niet met het WEP-beveiligingsprotocol WEP is het oudste beveiligingsprotocol dat er is. Het is vervangen door WPA2, maar sommige gebruikers met oude netwerkhardware moeten mogelijk nog steeds WEP gebruiken. Het speelt niet goed met WPS, dus verwacht niet dat je de WPS-knop kunt gebruiken.

Moet ik WPS gebruiken?

Als je je zorgen maakt over beveiliging, dan is de absoluut beste oplossing om een router te kopen die geen WPS-ondersteuning heeft. Zelfs als het is uitgeschakeld, houden bepaalde apparaten het nog steeds geactiveerd zonder uw medeweten.

Voor de meeste gebruikers is WPS echter erg handig. Het bespaart tijd en moeite die gepaard gaan met het invoeren van lange wachtwoorden om verbinding te maken met een netwerk, en het is ideaal voor beginners die niet erg ervaren zijn met thuisnetwerkconfiguraties.

Wat je ook besluit te doen, zorg ervoor dat je WPS uitschakelt zodra je alles hebt ingesteld. Op die manier zijn de dingen meestal zo veilig als ze maar kunnen zijn. De overgrote meerderheid van de gebruikers zal nooit een probleem hebben met het gebruik van WPS of hackingrisico's op hun thuisnetwerken.

Aanbevolen: