Sony WF-1000XM3 Review: bijna perfecte echte draadloze oordopjes

Inhoudsopgave:

Sony WF-1000XM3 Review: bijna perfecte echte draadloze oordopjes
Sony WF-1000XM3 Review: bijna perfecte echte draadloze oordopjes
Anonim

Bottom Line

De Sony WF-1000XM3 zijn geweldige oordopjes die geweldig klinken - als je de Bluetooth-connectiviteit probleemloos kunt laten werken.

Sony WF-1000XM3

Image
Image

We hebben de Sony WF-1000XM3 gekocht zodat onze deskundige recensent hem grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

Sony heeft met de release van de WF-1000XM3 een echte bom op de markt voor echte draadloze oordopjes laten vallen. De razend populaire (en verwarrende naam) WH-1000XM3 over-ear-oordopjes hebben veel hoofden gedraaid en worden nog steeds beschouwd als de beste Bluetooth-oordopjes met ruisonderdrukking die er zijn. Sony heeft die esthetiek en die technologie meegenomen naar een product dat rechtstreeks (en naar mijn mening capabel) concurreert met de populaire Apple AirPods en Airpods Pro. Ik heb een paar WF-1000XM3-oordopjes in handen gekregen en heb ze een paar dagen in mijn leven op de proef gesteld. Dit is hoe ze het deden.

Image
Image

Ontwerp: Absoluut strak, zeker Sony

Het eerste dat me opviel toen ik de WF-M3's uitpakte, is dat ze echt zijn verdergegaan waar Sony was gebleven met de WH-100XM3 over-ear-cans. Ze zijn verkrijgbaar in twee kleuren, zwart of zilver, maar die kleuren hebben op verschillende plaatsen de klassieke koperen accenttoon van Sony. Dit wordt op een heel plezierige manier doorgevoerd in de batterijhouder. De behuizing zelf heeft dezelfde vorm als een AirPods-behuizing, alleen groter en breder.

Het magnetische deksel zit echter plat op de bovenkant van de behuizing en is koperkleurig, wat een heel mooi accent geeft aan het matte plastic. De oordopjes zelf zijn ook vrij uniek vanuit een ontwerpperspectief. Het grootste deel van de build bestaat uit een afgeplatte, pilvormige behuizing met het Sony-logo en de ruisonderdrukkende microfoonarray met het koperen accent. Het oordopje zelf komt van deze buitenste vorm in een schuine hoek om beter uit te lijnen met uw gehoorgang, zodat wanneer u ze draagt, ze plat en recht tegen de zijkant van uw hoofd zitten. Voor zowel de behuizing als de oordopjes heeft Sony de minder bewandelde weg ingeslagen voor echte draadloze oordopjes.

De meeste andere fabrikanten hebben ervoor gekozen om oordopjes te maken in bungelende stengels zoals Airpods, of om de kleinst mogelijke voetafdruk te creëren, zoals de Galaxy Buds. Ik vind het leuk dat de oordopjes niet in je oor verdwijnen, maar ik vind het ook leuk dat ze er meer "normaal" uitzien dan de bungelende steelvariant. Over het algemeen is deze categorie een overwinning in mijn boek.

Comfort: kan beter

Ik ben een extreem harde klant als het gaat om de pasvorm van mijn oordopjes - een feit dat nog versterkt wordt wanneer de oordopjes echt draadloos zijn en op de grond kunnen vallen. De Sony WF-1000XM3's zitten precies in het midden van het pakket voor comfort. Aan de ene kant gebruiken ze siliconen oordopjes (met keuze uit drie maten en ook drie maten voor schuimtips), zodat ze goed in je oor passen. Dus ze zitten daar niet alleen maar te bungelen.

Maar ik was een beetje teleurgesteld toen ik zag dat, hoewel Sony een langwerpige behuizing heeft gekozen, ze geen oorvleugel of vin hebben zoals bij sommige andere merken. Dit maakt ze een beetje onzekerder dan ik zou willen voor een eersteklas paar echte draadloze knoppen. Ik denk ook dat, hoewel ze niet de strakste zijn, ze wel erg benauwd aanvoelen als ze ze dragen. Met een gewicht van 0,3 gram zijn ze ook niet de zwaarste of de lichtste die ik heb geprobeerd.

Het lopende thema van deze oordopjes is duidelijk een middelmatige, en omdat comfort en pasvorm grotendeels subjectief zijn voor een specifieke luisteraar, kan ik Sony op dit punt niet teveel kloppen. Er zijn zeker meer aanpassingsmogelijkheden dan wanneer er geen oordopjes bij betrokken waren.

Deze oordopjes pakten alles wat ik ze toewierp volledig op, van baszware hiphopmuziek tot de lichtste akoestische deuntjes.

Duurzaamheid en bouwkwaliteit: slank, eersteklas en duurzaam

Het uiterlijk van deze oordopjes is het leukste aspect van het bezit ervan. De behuizing is gemaakt van zacht aanvoelend mat plastic met een slank koperkleurig deksel. Het deksel gaat gemakkelijk open en klikt snel op een zeer bevredigende manier dicht.

De oordopjes zijn gemaakt van vergelijkbare materialen en Sony heeft ervoor gezorgd dat er magneten in de hoes zitten om de oordopjes weer in te zuigen. Deze magnetische details en hoogwaardige materialen zijn naar mijn mening eigenlijk een must. Een van de grootste klachten die ik had over de Jabra Elite 65t-oordopjes, was dat de oordopjes gewoon in de hoes rusten en dat het veel kracht kostte om de hoes open te klikken. Het hebben van een naadloos, no-nonsense mechanisme voor deze veelvoorkomende taken is cruciaal om u vertrouwen te geven in uw aankoop.

Een groot nadeel van de WF-1000XM3's is dat ze geen officiële waterdichtheid hebben. Het verbaast me eigenlijk dat dit hier niet is opgenomen, gezien hoeveel aandacht voor detail is besteed aan de rest van de functies. Dit kan voor sommige gebruikers een dealbreaker zijn, vooral degenen die oordopjes willen om te trainen. Hoewel ik deze heb meegenomen voor een sportschoolsessie en ze niet leken te zijn geschaad door zweet, kan ik niet met zekerheid zeggen dat ze een lange, inspannende sessie of zelfs wat lichte neerslag zouden overleven. Houd hier rekening mee als je een allround oordopjes wilt.

Geluidskwaliteit: rijk, vol en volledig aanpasbaar

Zoals het geval is met de WH-100XM3 over-ears, is de geluidskwaliteit van de WF-100XM3 oordopjes vrijwel de beste in zijn klasse. Ik heb veel echte draadloze oordopjes getest en zelfs in vergelijking met andere luxe merken zoals Bose en Master & Dynamic, denk ik dat de Sony WF-M3's om een paar redenen beter zijn.

De gesloten 0,24-inch driver is een zeer capabele kleine luidspreker die een indrukwekkend rijke respons biedt over het volledige 20-20kHz-bereik. Dit is niet gebruikelijk in oordopjes, en ik kan in de praktijk zeggen dat deze oordopjes alles wat ik ze toewierp, volledig aankunnen, van baszware hiphopmuziek tot de lichtste akoestische deuntjes.

Als je de geluidskwaliteit van deze oordopjes direct uit de doos niet leuk vindt, is er eigenlijk veel verhaal beschikbaar. Dankzij de Sony oordopjes Connect-app, waar ik later meer op zal ingaan, kun je de EQ zelfs aanpassen met vijf banden van precisieversterkende bas, middentonen snijden, stemmen benadrukken, enz. Dit, in combinatie met de adaptieve ruisonderdrukking, geeft u een echt schone omgeving om het geluid echt aan uw smaak aan te passen. Ik merkte wel dat er meer Bluetooth-stotteren en vervorming was dan ik zou willen, wat niet echt gerelateerd is aan de geluidskwaliteit, maar het is iets om op te merken. Maar toen de muziek speelde, was het onmiskenbaar robuust.

Image
Image

Batterijlevensduur: uitstekend en betrouwbaar

Fabrikanten hebben geweldige vooruitgang geboekt als het gaat om de levensduur van de batterij voor dit compacte, kleine draadloze oordopjespakket. Als je naar Bose's SoundSport Free kijkt, krijg je ongeveer 12-15 uur in totaal wanneer je de behuizing opneemt. Met AirPods krijg je 24 uur de tijd met de case.

De Sony WF-1000XM3 oordopjes geven je tot 8 geadverteerde uren in de oordopjes, met een extra 18 met de case. Dit is echt een indrukwekkende prestatie als je bedenkt hoeveel geluid deze kleine stuurprogramma's pompen. Sony maakt een waarschuwing bij deze cijfers door te stellen dat je dichter bij 6 uur komt met ruisonderdrukking aan en dichter bij 4 uur als je veel belt en ruisonderdrukking gebruikt.

Ik had alleen al ongeveer 6 uur in de knoppen, maar ik zweer dat ik meer dan 18 uur trending had met de batterijhouder. Het is een beetje moeilijk om exacte cijfers te geven, omdat je de oordopjes meestal in de hoes wilt bewaren die ze oplaadt, waarbij je de batterijtotalen uit het oog verliest. Maar de reden dat ik de door Sony geadverteerde cijfers hierboven schets, is dat ik altijd onder de indruk ben als een fabrikant je eerlijke, conservatieve, realistische details geeft over de levensduur van de batterij. Ze proberen niet de beste in hun klasse te claimen, maar ze willen dat je weet dat dit apparaat een paar werkdagen meegaat. Het kostte me ongeveer een uur om het hele hoesje op te laden en te verwisselen, en hoewel ik vond dat de oordopjes langzamer opladen dan ik zou willen, was ik nog steeds blij met dit pakket.

Connectiviteit en installatie: eenvoudige installatie en vlekkerige connectiviteit

Het instellen van de WF-1000XM3-oordopjes was ongeveer net zo eenvoudig als je zou kunnen hopen - haal ze gewoon uit de hoes en selecteer ze in je Bluetooth-menu. Ik vind het ook leuk hoe eenvoudig het is om ze terug te zetten in de koppelingsmodus voor een tweede apparaat: houd uw vinger gedurende 7 seconden tegelijkertijd op de touchpads van beide oren. Tot nu toe zo goed.

Waar ik echter in de problemen kwam, was tijdens mijn eerste woon-werkverkeer met de WF-1000XM3s. Hoewel ik weinig tot geen stotteren of interferentie in mijn huis kreeg, merkte ik, toen ik eenmaal in een drukke, snel rijdende metroauto stapte, heel echt stotteren en uitsnijdingen. Dit waren geen luide knallen en waren niet zo storend, maar ze waren er zeker. Ik heb verder onderzocht en ontdekte dat dit het geval kan zijn voor de WF-1000XM3s als er veel draadloze apparaten in de buurt zijn, of als je je telefoon ver weg van de oordopjes laat en er mensen tussen zitten. Het is frustrerend, omdat het marketingmateriaal van Sony opschept over een nieuwe dual-Bluetooth-chip en een verbeterde interne antenne.

En aangezien NFC direct uit de doos beschikbaar is, Bluetooth 5 is geladen en Sony zelfs hun eigen DSEE HX-geluidsverbeterende compressieprotocol gebruikt, was ik erg teleurgesteld dat de specificaties op papier niet betekenden alles voor een rotsachtig woon-werkverkeer. Het updaten van de firmware hielp een beetje, en ik vond geen problemen in een stabiele, stationaire omgeving. Sony biedt ook een "Verbindingsprioriteit" -modus in de app, waarbij alle energie wordt gericht op Bluetooth-verbinding, in plaats van op mooie verbeteringen van de geluidskwaliteit. Maar in mijn ervaring was dit echt een ding in de oplichterij.

De Sony WF-oordopjes geven je tot 8 geadverteerde uren in de oordopjes, met een extra 18 met de case. Dit is echt een indrukwekkende prestatie als je bedenkt hoeveel geluid deze kleine stuurprogramma's pompen.

Software en extra functies: het volledige pakket

De WF-1000XM3's lieten me niet op zoek naar mooie technologie en opvallende functies. Ten eerste is er Sony's indrukwekkende QN1e-ruisonderdrukkingschip hier, die dient om ruisonderdrukking te bieden, terwijl de kwaliteit van de audio waarnaar u luistert slechts minimaal wordt beïnvloed.

Er is dat eerder genoemde DSEE HX gepatenteerde compressieformaat, dual-noise sensortechnologie die de ruisonderdrukking op een echt intelligente manier aanpast aan uw omgeving, en zelfs een handige Quick Attention-functie waarmee u een vinger over uw linkeroordopje om het volume van je muziek even te verlagen en omgevingsgeluid door te geven. Er zijn touchpads op elk oor waarmee u bedieningselementen kunt toewijzen, zoals het beantwoorden van telefoontjes, het oproepen van de Google Assistent en dergelijke.

Deze bedieningselementen breiden zich nog verder uit als je de intuïtieve Sony earbuds Connect-app downloadt. Met de app kun je de adaptieve geluidsregeling inschakelen, wat ik echt indrukwekkend vond omdat ik met de app verschillende "profielen" kon toewijzen op basis van verschillende tijdstippen van de dag en de activiteiten die ik op die momenten waarschijnlijk zou doen. Je hebt ook toegang tot de bovengenoemde ruisonderdrukking/omgevingsgeluidsregeling en de EQ.

Er is ook een hele 360-graden audiosectie waarin je wordt gevraagd een momentopname (letterlijk, met de camera van je telefoon) van je gehoorgang te maken en de manier waarop de ruimtelijke weergave van geluid wordt weergegeven beter te optimaliseren. Dit zijn extreem nerdy, audiofiel-gecentreerde bedieningselementen die, uit de doos, meestal met rust kunnen worden gelaten. Maar als je iemand bent die graag de handen uit de mouwen steekt en je apparaat echt laat werken zoals jij dat wilt, dan zijn er hier talloze opties.

Prijs: Prijzig, maar niet zoveel als je zou denken

De gemiddelde verkoopprijs van de WF-M3's is $ 230, rechtstreeks van Sony en de meeste retailers (hoewel Amazon dit doorgaans met verschillende bedragen ondermijnt, afhankelijk van of je een uitverkoop hebt). Dit is zonder twijfel een premium prijs voor oordopjes. Maar als je uitzoomt en naar de rest van het veld kijkt, wordt het verrassend hoe betaalbaar ze zijn voor de aangeboden functieset. AirPods Pro (Apple's antwoord op de ruisonderdrukkende, echte draadloze game) zijn bijvoorbeeld $ 250.

Gezien hoe goed de WF-M3's klinken, hoe capabel de ruisonderdrukking is en hoe premium het volledige pakket is, kan ik niet anders dan denken dat Sony hier een goed koopje doet.

Sony WF-1000XM3 vs. Sennheiser Momentum True Wireless

De echte concurrent van de WF-1000XM3s komt niet van Apple of zelfs Bose. Het komt van Sennheiser. Voor precies dezelfde prijs geven de Momentum-oordopjes (zie op Amazon) je echt premium geluid, maar bieden ze geen ruisonderdrukking. Je krijgt minder batterijduur, maar naar mijn mening een iets mooier ontwerp. Het Momentum biedt app-controle, maar lang niet zoveel als Sony, maar Sennheiser heeft IPX4-waterdichtheid, dus ze zijn waarschijnlijk vriendelijker voor de elementen. Het is hier dichtbij, dus dit is zeker een alternatief dat je zou moeten overwegen.

Bijna perfecte echte draadloze oordopjes met geweldige ruisonderdrukking

De Sony WF-1000XM3's zijn werkelijk prachtige, echte draadloze oordopjes met een duizelingwekkend aantal functies. Van de toonaangevende ruisonderdrukking en prachtig rijk geluid tot de verbazingwekkende levensduur van de batterij en het premiumpakket, er is hier veel om van te houden. Maar let op de Bluetooth-connectiviteitsproblemen die voor mij bijna onaanvaardbaar zijn voor een paar oordopjes die al het andere goed doen. Je kilometerstand kan echter variëren, dus als je houdt van hoe deze dingen eruit zien en die premium ruisonderdrukking nodig hebt, ga dan voor de WF-1000XM3s.

Specs

  • Productnaam WF-1000XM3
  • Product Merk Sony
  • Prijs $230.00
  • Releasedatum juli 2019
  • Kleur Zwart
  • Draadloos bereik 40M
  • Bluetooth-specificatie Bluetooth 5.0
  • Audiocodecs SBC, AAC, DSEE HX

Aanbevolen: