Niveaus van een foto aanpassen aan zwart-wit in GIMP

Inhoudsopgave:

Niveaus van een foto aanpassen aan zwart-wit in GIMP
Niveaus van een foto aanpassen aan zwart-wit in GIMP
Anonim

Er is meer dan één manier om een foto in GIMP naar zwart-wit te converteren en welke u kiest, is een kwestie van gemak en persoonlijke voorkeur. Het lijkt misschien verrassend om te horen dat verschillende technieken verschillende resultaten opleveren, maar dat is het geval. Met dit in gedachten laten we u zien hoe u kunt profiteren van de Channel Mixer-functie om opvallendere zwart-witfoto's te maken in GIMP.

Een foto converteren naar zwart-wit in GIMP

Laten we, voordat we de optie Channel Mixer overwegen, eens kijken naar de eenvoudigste manier om een digitale foto in GIMP naar zwart-wit te converteren. Wanneer een GIMP-gebruiker een digitale foto naar zwart-wit wil converteren, gaat hij meestal naar het menu Colors en selecteert DesaturateHoewel het dialoogvenster Verzadiging drie opties biedt voor hoe de conversie zal worden gemaakt, namelijk Lichtheid, Helderheid en het gemiddelde van de twee, is het verschil in de praktijk vaak erg klein.

Licht bestaat uit verschillende kleuren en de verhoudingen van de verschillende kleuren variëren vaak van gebied tot gebied binnen een digitale foto. Wanneer u de tool Minder verzadiging gebruikt, worden de verschillende kleuren waaruit het licht bestaat gelijk behandeld.

Met de kanaalmixer kun je het rode, groene en blauwe licht in een afbeelding echter anders behandelen, wat betekent dat de uiteindelijke zwart-witconversie er heel anders uit kan zien, afhankelijk van welk kleurkanaal werd benadrukt. Voor veel gebruikers zijn de resultaten van de tool Desaturate perfect acceptabel, maar als je meer creatieve controle over je digitale foto's wilt krijgen, is het misschien het beste om de Channel Mixer-optie te verkennen.

Kleur aanpassen aan zwart-wit

Het dialoogvenster Kanaalmixer lijkt verborgen te zijn in het menu Kleuren, maar als je het eenmaal begint te gebruiken, weet ik zeker dat je er altijd naar zult kijken wanneer je een digitale foto naar zwart-wit converteert in GIMP.

Eerst moet je een kleurenfoto openen die je naar zwart-wit wilt converteren, dus ga naar File > Openen navigeer naar de door jou gekozen afbeelding en open deze.

Nu kunt u naar Colors > Components > Mono Mixer gaan om de Mono te openen Mixer dialoog. Voordat we de Mono Mixer-tool gebruiken, laten we even stoppen en een snelle blik werpen op de bedieningselementen.

Image
Image

Met de driekleurige kanaalschuifregelaars kunt u de lichtheid en duisternis van de afzonderlijke kleuren in uw foto aanpassen. Het selectievakje Helderheid behouden lijkt vaak weinig of geen effect te hebben, maar in sommige gevallen kan het helpen om de resulterende zwart-witfoto meer getrouw aan het oorspronkelijke onderwerp te laten lijken.

Een foto converteren naar zwart-wit met een donkere lucht

Ons eerste voorbeeld van hoe je een digitale foto naar zwart-wit converteert, laat je zien hoe je een resultaat produceert met een donkere lucht waardoor het wit van het gebouw echt opv alt.

Als je Mono Mixer selecteert, zul je zien dat de voorbeeldminiatuur zwart-wit wordt. We gebruiken deze voorbeeldminiatuur om te zien hoe onze aanpassingen het uiterlijk van onze monoconversie veranderen. Onthoud dat u op de twee vergrootglaspictogrammen kunt klikken om in en uit te zoomen als u een deel van uw foto beter wilt zien.

Merk op dat de kleuren allemaal zijn ingesteld op.333. Om ervoor te zorgen dat de eindresultaten er zo natuurlijk mogelijk uitzien, moeten de totale waarden van alle drie de schuifregelaars in totaal 1,00 bedragen. Als de waarden eindigen op minder dan 1,00, wordt de resulterende afbeelding donkerder en een waarde hoger dan 1,00 maakt deze lichter.

Omdat we een donkere lucht willen, verplaatsen we de Blauwe schuifregelaar naar een instelling van -50%. Dat resulteert in een totale waarde van -.50, wat betekent dat het voorbeeld er donkerder uitziet dan zou moeten. Om dat te compenseren, moeten we een of beide andere twee kleuren naar rechts verplaatsen. We kunnen de Green slider verplaatsen naar.20, die dingen als gebladerte van bomen een beetje lichter maakt zonder al te veel effect op de lucht te hebben. We kunnen dan de Red slider naar 1.30 duwen, wat ons een totale waarde van 100 geeft over de drie sliders.

Image
Image

Een foto converteren naar zwart-wit met een lichte lucht

Hier zien we dezelfde digitale foto in zwart-wit maar met een lichtere lucht. Het punt met betrekking tot het houden van de totale waarden van alle drie de kleurschuifregelaars op 100 is precies hetzelfde als voorheen.

Omdat de lucht voornamelijk uit blauw licht bestaat, moeten we het blauwe kanaal verlichten om de lucht lichter te maken. Verplaats hiervoor de Blauwe schuif naar 1,50. Verplaats de Groene slider naar.30. En tot slot, verklein de Red slider naar -.80.

U kunt zien hoe de techniek van het gebruik van de Mono Mixer de mogelijkheid biedt om verschillende resultaten te produceren wanneer u uw digitale foto's naar zwart-wit converteert.

Aanbevolen: