Een foto rechttrekken met GIMP

Inhoudsopgave:

Een foto rechttrekken met GIMP
Een foto rechttrekken met GIMP
Anonim

We hebben waarschijnlijk allemaal foto's gemaakt toen de camera niet perfect waterpas was, wat resulteerde in een scheve horizonlijn of een scheef object. Het is heel eenvoudig om een scheve foto te corrigeren en recht te trekken met het gereedschap Roteren in GIMP.

Als je een afbeelding hebt met een scheve horizon, moet je iets van de randen van de foto kwijtraken om het te repareren. De zijkanten van de afbeelding moeten worden bijgesneden om de schuine stand van de foto door rotatie te compenseren. Je moet een foto altijd bijsnijden wanneer je draait, dus het is logisch om in één stap te roteren en bij te snijden met het gereedschap Roteren.

GIMP 2.10.8 werd gebruikt voor de onderstaande zelfstudie. Het zou ook moeten werken voor andere versies tot GIMP 2.8.

Maak je afbeelding recht

  1. Open je foto in GIMP.

    Image
    Image

    Deze foto is gemaakt door een getalenteerde fotograaf op Unsplash. Ze maakte het niet scheef, wij wel voor deze gids.

  2. Verplaats, terwijl je foto is geopend, je cursor naar de liniaal bovenaan het documentvenster. Klik en sleep naar beneden om een richtlijn op de afbeelding te plaatsen. Plaats de richtlijn zo dat deze de horizon snijdt in uw foto. Dit hoeft niet per se de werkelijke horizonlijn te zijn, zoals hier op de getoonde praktijkfoto -- gebruik alles waarvan je weet dat het horizontaal moet zijn, zoals een daklijn of een trottoir.

    Image
    Image
  3. Selecteer de Rotate Tool uit de toolbox.

    Image
    Image
  4. Let op de gereedschapsopties. Standaard bevinden ze zich net onder uw gereedschapskist. Stel de Clipping optie voor de Rotate Tool in op Crop met aspect.

    Image
    Image
  5. Selecteer uw foto om deze te markeren voor rotatie. Van daaruit heb je de keuze hoe je het draait. U kunt op de foto klikken en in een cirkelvormige beweging slepen om deze aan te passen. U kunt ook de schuifregelaar gebruiken in het Rotate-venster dat zojuist de optie heeft geopend om uw rotatie in te stellen. Ten slotte, als je een nummer in gedachten hebt, kun je het in het Rotate-venster slaan om er meteen naartoe te gaan.

    Image
    Image
  6. Zodra je afbeelding correct is uitgelijnd, druk je op Rotate om hem op zijn plaats te zetten.

    Image
    Image
  7. De dingen zullen hier waarschijnlijk nog steeds een beetje vreemd voor je zijn. Het beeld gaat zweven in een hoop lege ruimte. Gelukkig heeft GIMP een manier om dat op te lossen. Selecteer Image in het hoofdmenu. Kies vervolgens Bijsnijden naar inhoud.

    In versies van GIMP vóór 2.10 was Crop to Content Autocrop Image.

    Image
    Image
  8. Bekijk het resultaat. Je afbeelding zou nu perfect moeten zijn uitgelijnd met je horizontale hulplijn.

    Image
    Image
  9. Verwijder vervolgens die horizontale gids voordat u uw afbeelding exporteert. Ga naar Image > Gidsen > Verwijder alle gidsen om de richtlijn te verwijderen.

    Image
    Image
  10. Je kunt het resultaat exporteren als je klaar bent. Het zal kleiner zijn dan het origineel, maar het zal ook perfect recht en horizontaal zijn.

    Image
    Image

Aanbevolen: