Aan de slag met mobiele wifi voor auto's

Inhoudsopgave:

Aan de slag met mobiele wifi voor auto's
Aan de slag met mobiele wifi voor auto's
Anonim

Mobiele wifi-systemen in auto's bestaan uit een lokaal wifi-netwerk en (meestal) draadloze internetverbinding. Een wifi-netwerk in de auto ondersteunt mobiele persoonlijke apparaten zoals telefoons en draagbare computers. Houd er rekening mee dat auto-wifi gescheiden is van het interne netwerk dat auto's gebruiken om elektronische systemen zoals remmen en verlichting te bedienen.

Waarom mensen wifi in de auto willen

Wifi-systemen in auto's repliceren veel van dezelfde functies van een draadloos thuisnetwerk. Ze zijn om verschillende redenen nuttig:

  • Veel laptops, tablets en draagbare mediaspelers hebben niet de hardware die nodig is om rechtstreeks verbinding te maken met mobiele netwerken. Deze apparaten hebben meestal wifi nodig om op internet te komen. Carpoolers die tijdens het rijden hun werk moeten doen, kunnen vooral profiteren van wifi-toegang.
  • Door telefoons aan te sluiten op een Wi-Fi-netwerk, kan hun dataverkeer via de internetlink stromen in plaats van het mobiele netwerk van de telefoon en het bijbehorende data-abonnement te gebruiken. Het besparen van bandbreedte op het data-abonnement van een telefoon kan geld besparen.
  • Als u regelmatig (of zelfs incidenteel) naar gebieden rijdt zonder mobiele service of dekking, kunt u met een mobiel netwerk nog steeds toegang krijgen tot internet voor een routebeschrijving of hulp bij pech onderweg.
Image
Image

Geïntegreerde vs. draagbare wifi-systemen

Een mobiele router vormt het middelpunt van een wifi-systeem in de auto. Mobiele breedbandrouters bieden wifi-toegang voor klanten plus mobiele internetconnectiviteit via een mobiel modem.

Geïntegreerde Wi-Fi-systemen gebruiken routers die u permanent aan het voertuig bevestigt. Sommige autofabrikanten installeren routers in hun nieuwe auto's in de fabriek, maar veel nieuwe voertuigen hebben ze nog steeds niet ingebouwd. Eigenaren van deze voertuigen, plus de vele oudere die in gebruik zijn, kunnen mobiele wifi-systemen opzetten met aftermarket-hardware.

Aftermarket-systemen gaan op vaste locaties, zoals onder een stoel, in de kofferbak of in het voorste dashboard. Professionele installateurs van geïntegreerde wifi in de auto bieden hun klanten garanties voor gevallen van onjuiste montage of bedrading. Een persoon kan ook zijn eigen autorouters installeren; het proces verschilt niet veel van het installeren van autoradiosystemen.

Mensen gebruiken misschien liever draagbare routers voor hun wifi-installatie in de auto in plaats van een geïntegreerde. Draagbare routers - die je misschien ook wel reisrouters noemt - werken hetzelfde als geïntegreerde routers. Maar u kunt ze ook eenvoudig uit het voertuig verwijderen. Draagbare routers zijn vooral zinvol als u het apparaat wilt delen met meerdere voertuigen of voor gebruikers die regelmatig reizen en een draagbare router nodig hebben op plaatsen waar ze verblijven tijdens reizen.

Een wifi-systeem in de auto gebruiken

Als de hardware in een geïntegreerd wifi-systeem in de auto is geïnstalleerd en ingeschakeld, kunnen andere clients verbinding maken met het netwerk. U kunt op dezelfde manier bestanden delen tussen apparaten als andere soorten Wi-Fi-netwerken.

Om toegang te krijgen tot internet vanaf een wifi-systeem in de auto, moet u een abonnement nemen bij de provider voor dat type router. In de VS produceert Autonet bijvoorbeeld de CarFi-lijn van autorouters en bijbehorende internetabonnementen.

Om een smartphone als mobiel wifi-systeem van een auto te gebruiken, moet de telefoon als draagbare hotspot kunnen functioneren. De meeste providers hebben een extra abonnement (en kosten) nodig om een telefoon te gebruiken voor tethering en sommige ondersteunen deze optie helemaal niet. (Neem contact op met de telefoonprovider voor details.)

Wat is OnStar?

OnStar werd in de jaren negentig populair als hulpdienstsysteem voor voertuigen van General Motors. Met behulp van geïntegreerde wereldwijde positionering en draadloze connectiviteit hebben OnStar-systemen vaak pechverhelping verleend en gestolen voertuigen opgespoord.

De OnStar-service is in de loop van de tijd uitgebreid om aanvullende communicatie- en entertainmentdiensten aan te bieden, waaronder een optie voor mobiele Wi-Fi-internettoegang. Nieuwere generaties OnStar-technologie bevatten 4G LTE ter ondersteuning van mobiele wifi in sommige nieuwe voertuigen (de service is niet beschikbaar bij oudere OnStar-systemen). Hun mobiele wifi vereist een apart abonnement met dagelijkse, maandelijkse en jaarlijkse opties.

Bottom Line

De Uconnect-service van Chrysler maakt draadloze toegang tot het geluidssysteem van een auto via Bluetooth mogelijk. Net als OnStar is Uconnect in de loop der jaren uitgebreid met aanvullende diensten. De Uconnect Web-abonnementsservice maakt mobiele Wi-Fi mogelijk voor voertuigen die dit ondersteunen.

Veiligheid en beveiliging van mobiele wifi-systemen

Internettoegang in een auto geeft inzittenden meer manieren om in contact te blijven met vrienden en familie tijdens het reizen. Hoewel veel mensen met mobiele wifi zich ook abonneren op aparte hulpdiensten via OnStar, Uconnect of andere providers, gebruiken sommigen de berichten- en navigatie-apps liever op hun eigen apparaat.

Het hebben van wifi- en internetconnectiviteit in een auto zorgt in theorie echter voor een extra bron van afleiding voor bestuurders. Voorstanders van mobiele wifi kunnen stellen dat deze diensten kinderen bezig houden en daardoor de afleiding van de bestuurder verminderen, althans indirect.

Hackers kunnen zich richten op mobiele wifi voor een aanval, net als thuis- en bedrijfsnetwerken. Omdat ze normaal gesproken in beweging zijn, zouden aanvallen op het wifi-signaal zelf van andere voertuigen in de buurt moeten komen. Een andere mogelijke kwetsbaarheid is het openbare IP-adres van het netwerk, net als andere internettoegangspunten.

Aanbevolen: