Optimaliseer uw pc voor gaming

Inhoudsopgave:

Optimaliseer uw pc voor gaming
Optimaliseer uw pc voor gaming
Anonim

Het optimaliseren van je pc voor gaming kan een hele klus zijn, vooral als je niet bekend bent met de interne hardware, het besturingssysteem en de algehele configuratie van je pc. De meeste game-ontwikkelaars publiceren een reeks minimale en aanbevolen systeemvereisten die aangeven welk type hardware vereist is om de game op een acceptabel niveau te laten draaien. Je kunt deze vereisten echt niet omzeilen en het optimaliseren van je pc voor gaming-gids zal je niet laten zien hoe je een oudere pc een nieuw spel kunt laten draaien dat niet aan de minimale systeemvereisten voldoet. Je kunt een 10 jaar oude pc niet de laatste nieuwe release of big-budget blockbuster laten draaien met de high-end graphics en het nieuwste shader-model, hoeveel tuning en optimalisatie je ook doet. Dus waarom lopen uw games niet soepel als uw gaming-installatie voldoet aan de minimale en aanbevolen systeemvereisten of deze zelfs overschrijdt?

De volgende stappen leiden je door enkele basistips en aanbevelingen voor het optimaliseren van je pc voor gaming, zodat je het meeste uit de hardware kunt halen en je games weer soepel kunt laten werken. Het is handig voor zowel degenen met een verouderde pc die net aan de minimumvereisten voldoet als voor degenen met de nieuwste en beste grafische kaart, CPU, SSD en meer.

Maak kennis met uw pc-hardware

Image
Image

Het startpunt voor het optimaliseren van uw pc voor gamen is ervoor te zorgen dat uw pc voldoet aan of beter is dan de gepubliceerde minimale systeemvereisten. De meeste ontwikkelaars of uitgevers stellen zowel de minimale als de aanbevolen systeemvereisten beschikbaar om gamers te helpen bepalen of hun installatie het spel aankan. Dat wil niet zeggen dat pc's met hardware onder de minimumvereisten het spel niet kunnen spelen, maar vaak wel, maar het feit is dat je hoogstwaarschijnlijk niet het meeste uit je game-ervaring zult halen als de graphics elke keer haperen. een paar seconden.

Als je je eigen gaming-pc hebt gebouwd of op zijn minst de geïnstalleerde hardware hebt geselecteerd, weet je waarschijnlijk precies wat je pc draait, maar als je zoals velen bent en een kant-en-klare gaming-pc hebt gekocht, weet je misschien niet precies wat hardware configuratie. Windows biedt verschillende methoden om te zien welke hardware is geïnstalleerd en herkend door het besturingssysteem, maar het is nogal onhandig en niet eenvoudig. Gelukkig zijn er een paar applicaties en websites die je kunnen helpen dit vrij snel te bepalen.

Belarc Advisor is een kleine Windows- en Mac-toepassing die in minder dan vijf minuten kan worden geïnstalleerd en uitgevoerd. Het biedt een schat aan informatie over zowel de hardware als het besturingssysteem dat op uw pc is geïnstalleerd, inclusief de CPU, RAM, grafische kaarten, HDD en nog veel meer. Deze informatie kan vervolgens worden gebruikt om te vergelijken met de gepubliceerde systeemvereisten van een game om te bepalen of uw pc deze kan uitvoeren.

CanYouRunIt by System Requirements Lab biedt een eenvoudige oplossing met één klik om te bepalen of uw pc een bepaald spel kan draaien. Hoewel er echt meer dan één klik nodig is vanwege een kleine applicatie-installatie, is het vrij eenvoudig te gebruiken. CanYouRunIt analyseert de hardware en het besturingssysteem van uw pc en vergelijkt deze met de systeemvereisten van de geselecteerde game en geeft een beoordeling voor elke vereiste.

Update grafische stuurprogramma's en optimaliseer grafische kaartinstellingen

Image
Image

Een van de eerste taken die u van uw lijst moet afvinken wanneer u probeert uw pc te optimaliseren voor gamen, is ervoor te zorgen dat uw grafische kaart is bijgewerkt met de nieuwste stuurprogramma's. Als centraal punt voor uw game-ervaring is het essentieel om uw grafische kaart up-to-date te houden. Als u dit niet doet, is dit een van de belangrijkste oorzaken van slechte pc-prestaties tijdens het gamen. Zowel Nvidia als AMD/ATI bieden hun eigen applicaties voor het beheren van stuurprogramma's voor grafische kaarten en het optimaliseren van de instellingen, respectievelijk Nvidia GeForce Experience en AMD Gaming Evolved. Hun optimalisatie-instellingen en aanbevelingen zijn gebaseerd op een schat aan informatie die ze in de loop der jaren hebben verzameld voor verschillende soorten hardwareconfiguraties. Het hebben van de nieuwste stuurprogramma's kan zelfs helpen om de prestaties van oudere games te verbeteren.

Het optimaliseren van de framesnelheid van uw grafische kaart is ook een goede manier om na te streven bij het zoeken naar prestatieverbeteringen. Er zijn een aantal toepassingen van derden die het mogelijk maken om de instellingen van de grafische kaart aan te passen en te overklokken voor prestatieverbeteringen. Deze omvatten MSI Afterburner waarmee je elke GPU kunt overklokken, EGA Precision X en Gigabyte OC Guru om er maar een paar te noemen. Daarnaast zijn er hulpprogramma's zoals GPU-Z die details over de hardwarespecificaties en instellingen van uw grafische kaart geeft en Fraps, een grafisch hulpprogramma dat informatie over de framesnelheid biedt.

Maak uw opstarten en afsluiten van onnodige processen schoon

Image
Image

Hoe langer u uw pc hebt, hoe meer toepassingen u waarschijnlijk zult installeren. Veel van deze toepassingen hebben taken en processen die op de achtergrond worden uitgevoerd, zelfs als het programma momenteel niet actief is. Na verloop van tijd kunnen deze achtergrondtaken zonder ons medeweten aanzienlijke systeembronnen in beslag nemen. Enkele algemene tips die gevolgd moeten worden bij het gamen zijn: sluit alle geopende applicaties zoals een webbrowser, MS Office-programma of een andere applicatie die actief is, voordat u het spel start. Het is ook altijd goed om te beginnen met gamen met een nieuwe herstart van je pc. Hiermee wordt uw systeem teruggezet naar de opstartconfiguratie en worden alle slepende taken afgesloten die mogelijk op de achtergrond worden uitgevoerd nadat programma's zijn gesloten. Als dit niet helpt bij het verbeteren van je gaming, ga dan verder met de volgende reeks tips en aanbevelingen.

Dood onnodige processen in Windows Taakbeheer

Een van de snelste manieren om de prestaties van uw pc te verbeteren, is door alle opstartprogramma's en -processen op te schonen die u onnodig vindt om te draaien wanneer uw pc aan staat. Windows Taakbeheer is de eerste plaats om te beginnen en hier kunt u ontdekken wat er draait en waardevolle CPU- en RAM-bronnen in beslag neemt.

Taakbeheer kan op een aantal manieren worden gestart, de gemakkelijkste is door met de rechtermuisknop op de Taakbalk te klikken en Taakbeheer starten te selecteren Ga, eenmaal geopend, naar het tabblad Processen, waar u alle onderliggende programma's en achtergrondprocessen ziet die momenteel op uw pc worden uitgevoerd. Het aantal processen is meestal niet relevant, omdat de meeste een vrij klein geheugen en CPU-voetafdruk hebben. Sorteren op CPU en geheugen toont u die toepassingen/processen die uw bronnen in beslag nemen. Als je meteen een boost wilt krijgen, zal het beëindigen van het proces vanuit Taakbeheer de CPU en het geheugen opruimen, maar het doet niets om te voorkomen dat die achtergrondtaken opnieuw opstarten bij je volgende herstart.

Opstartprogramma's opschonen

Om te voorkomen dat programma's en processen elke keer opstarten wanneer u uw pc opnieuw opstart, zijn enkele wijzigingen in de systeemconfiguratie vereist. Druk op de Windows-toets + R-toets om het venster Opdracht uitvoeren te openen en voer vanaf daar msconfig in en klik op OKom het venster Systeemconfiguratie te openen. Klik vanaf hier op het tabblad Services om alle programma's en services te zien die kunnen worden uitgevoerd wanneer Windows wordt gestart. Als u wilt voorkomen dat elke toepassing/proces van derden bij het opstarten wordt uitgevoerd, klikt u gewoon op Hide all Microsoft services en klikt u vervolgens op Disable All , zo simpel is het. Als je echter bent zoals velen van ons, zijn er programma's die je op de achtergrond wilt laten draaien, dus het is beter om elke lijst te doorlopen en handmatig uit te schakelen. Zodra u klaar bent, is een herstart vereist om de wijzigingen door te voeren.

Applicaties om systeembronnen vrij te maken voor gaming

Als u de opstartprogramma's en -processen liever laat zoals ze zijn, zijn er andere opties om de prestaties van uw pc te verbeteren, waaronder het gebruik van toepassingen van derden. Hieronder een korte samenvatting van enkele van deze toepassingen en wat ze doen:

  • CCleaner - CCleaner is een applicatie die het mysterie uit het opschonen van het register ha alt, waardoor gebruikers gemakkelijk verweesde Windows-registersleutels en -vermeldingen die zijn overgebleven van niet-geïnstalleerde applicaties kunnen opruimen. Het ruimt ook veel verschillende soorten tijdelijke bestanden, geheugendumps en meer op die allemaal kunnen bijdragen aan het vertragen van een pc.
  • Razer Game Booster - Als je geen wijzigingen wilt aanbrengen in je opstartconfiguratie, is Game Booster van Razer de tool voor jou. Het helpt u bij het beheren van de bronnen van uw computer, zodat u uw pc-instellingen kunt configureren en optimaliseren op basis van de games die u speelt, zodat ze optimaal presteren. Het bevat ook extra functies, zoals het maken van een screenshot, HDD-defragmentatie en framesnelheden.
  • MSI Afterburner - MSI Afterburner is een hulpprogramma voor het overklokken van grafische kaarten dat volledig gratis te downloaden en uit te voeren is en met elk soort grafische kaart kan worden gebruikt. Overklokken kan een lastige onderneming zijn, maar Afterburner presenteert het in een eenvoudig en intuïtief formaat.
  • Spybot, Malware Bytes of ander anti-malwareprogramma - Malware is een van de meest voorkomende problemen bij het verslechteren van de pc-prestaties. Regelmatige scans uitvoeren met een anti-malwaretoepassing zoals Spybot of Malwarebytes zal een grote bijdrage leveren om uw pc aan het neuriën te houden.

Dit zijn slechts een handvol van de bekendste en meest gewaardeerde toepassingen die de prestaties van uw pc zullen verbeteren, zowel voor gaming als voor algemeen gebruik.

Defragmenteer uw harde schijf

Image
Image

De onderstaande informatie heeft geen betrekking op solid-state schijven. Schijfdefragmentatie mag niet worden uitgevoerd op SSD's.

De harde schijf is een ander potentieel aspect van uw pc dat na verloop van tijd kan leiden tot traagheid vanwege de capaciteit en schijffragmentatie. Over het algemeen geldt dat wanneer uw vrije opslagruimte op de harde schijf een capaciteit van ongeveer 90-95% bereikt, uw systeem mogelijk langzamer gaat werken. Dit komt door virtueel geheugen, dit is tijdelijke ruimte op een HDD die aan het besturingssysteem is toegewezen als "extra" RAM/geheugen voor gebruik door de CPU. Hoewel virtueel geheugen van uw HDD veel langzamer is dan RAM, is het soms nodig bij het uitvoeren van toepassingen die geheugenintensief zijn. Het uitvoeren van een algemene opschoning waarbij tijdelijke internetbestanden, tijdelijke Windows-bestanden en programma's die niet meer in gebruik zijn worden opgeschoond, is de beste manier om snel ruimte vrij te maken zonder dat u extra harde schijven of cloudopslag hoeft aan te schaffen.

Schijffragmentatie vindt plaats door het algemene gebruik van uw pc. Dit omvat het installeren/verwijderen van applicaties, het opslaan van documenten en zelfs surfen op het web. Met traditionele harde schijven worden gegevens opgeslagen op fysieke schijven die ronddraaien. Na verloop van tijd worden gegevens verspreid over de schijfplaten, wat kan leiden tot langere leestijden van de schijf. Het defragmenteren van uw HDD reorganiseert de interne gegevens op de schijfplaten, brengt deze dichter bij elkaar en vermindert zo de leestijd. Er zijn een aantal toepassingen van derden, zoals Defraggler en Auslogics Disk Defrag, maar de basistool voor schijfdefragmentatie van Windows is eigenlijk alles wat je nodig hebt. Om toegang te krijgen tot Windows Schijfdefragmentatie, klikt u op het startmenu en typt u "defrag" in de zoekbalk. Vanuit het geopende venster kunt u het defragmenteren of beginnen met defragmenteren.

Hardware upgraden

Image
Image

Als al het andere fa alt, is de volledige manier om de prestaties van uw pc tijdens het gamen te verbeteren, door hardware te upgraden. Afgezien van de CPU en het moederbord, kunnen de meeste stukjes hardware worden verwisseld en opgewaardeerd naar iets snellers. Hardware-upgrades die de spelprestaties kunnen verbeteren, zijn onder meer upgrades van uw harde schijf, grafische kaart en RAM.

Upgrade uw harde schijf naar een solid-state schijf

Solid-state schijven zijn de afgelopen jaren aanzienlijk in prijs gedaald, waardoor ze voor meer mensen betaalbaar zijn. Voor games die op een SSD zijn geïnstalleerd, ziet u een onmiddellijke boost in opstart- en laadtijden. Het enige nadeel is dat als uw besturingssysteem/primaire schijf een traditionele HDD is, u nog steeds een knelpunt met het besturingssysteem ziet.

Upgrade uw grafische kaart of voeg installatie voor meerdere grafische kaarten toe

Het upgraden van de grafische kaart van uw pc helpt bij het renderen en animeren van afbeeldingen en zorgt voor soepele bewegingen, een hoge framesnelheid en afbeeldingen met een hoge resolutie. Als je een moederbord hebt met meerdere PC-Express-slots, dan kun je meerdere grafische kaarten toevoegen met Nvidia SLI of AMD Crossfire. Het toevoegen van een tweede of zelfs derde of vierde grafische kaart zal de prestaties verbeteren, de kaarten moeten identiek zijn en afhankelijk van hoe oud de kaart is, kunt u een afnemend rendement krijgen. Dat wil zeggen dat meerdere "oudere" grafische kaarten nog steeds langzamer kunnen zijn dan een nieuwere enkele grafische kaart.

RAM toevoegen of upgraden

Als je beschikbare RAM-slots hebt, zal het installeren van nieuwe DIMM's helpen bij het voorkomen van stotteren tijdens het spelen. Dit gebeurt wanneer uw RAM net voldoet aan of iets lager is dan de minimaal aanbevolen vereisten voor RAM, aangezien de vereiste game- en achtergrondprocessen strijden om dezelfde bronnen. Het verhogen van de snelheid van uw RAM is ook een andere manier om de prestaties te verbeteren. Dit kan door nieuwe, snellere RAM aan te schaffen of door te overklokken. Echter, een waarschuwing met sneller RAM - het is beter om langzamer RAM te hebben dan minder snel RAM. Dat wil zeggen dat als je games stotteren met 4 GB langzamer RAM, ze nog steeds stotteren met 4 GB sneller RAM, dus upgraden naar 8 GB langzamer RAM zou het stotteren stoppen.

Aanbevolen: