Hoe en wanneer een autoradio upgraden

Inhoudsopgave:

Hoe en wanneer een autoradio upgraden
Hoe en wanneer een autoradio upgraden
Anonim

Sommige voertuigen vormen meer een probleem dan andere, maar het upgraden van je autoradio - althans tot op zekere hoogte - is bijna altijd mogelijk. Hoewel dit kan betekenen dat zowat elk onderdeel tot aan de draden moet worden vervangen, kunt u veel doen met relatief weinig technische expertise.

Elke autoradio begint met de head-unit

Het allerbelangrijkste onderdeel van elk autoradiosysteem is de head-unit, wat een technische term is voor het onderdeel dat de meeste mensen kennen als de autoradio, stereo, tuner, ontvanger of deck. Het is het vak in het dashboard dat je gebruikt om van radiozender te wisselen, invoer te wijzigen, het volume aan te passen en al het andere.

Moderne modellen hebben bijvoorbeeld aux-ingangen en Bluetooth-connectiviteit. Sommige zijn nog steeds geschikt voor oudere soorten media, zoals cd's, dvd's, mp3's en Blu-ray-schijven.

Image
Image

De head-unit is meestal de plek om met je upgrade te beginnen. Elk onderdeel in een autoradiosysteem is enigszins afhankelijk van de andere, maar de head-unit is waar het allemaal samenkomt.

Aangezien de meeste in de fabriek geïnstalleerde head-units lichte functies hebben, kan het aansluiten van een aftermarket-unit uw luisterervaring verbeteren. Er zijn veel geweldige autoradio's beschikbaar, en vele zijn redelijk betaalbaar.

Een hoofdeenheid kiezen

Zoek naar een head-unit met alle functies die u nu wilt of verwacht te willen hebben in de komende jaren. Als je bijvoorbeeld veel belt in je auto, kies dan een head-unit met Bluetooth-connectiviteit voor handsfree bellen.

Image
Image

Overweeg in dezelfde geest een head-unit te installeren die iets krachtiger is dan je eigenlijk nodig hebt. Op die manier kunt u uw stereosysteem in de toekomst upgraden zonder de extra kosten van het kopen van een andere head-unit.

Luidsprekers en versterkers upgraden

De andere hoofdcomponenten van een autoradiosysteem zijn de luidsprekers. Hoewel niet alle fabrieksgeluidssystemen worden geleverd met afzonderlijke versterkers, worden ze allemaal geleverd met ten minste vier luidsprekers.

Je kunt luidsprekers zeker upgraden zonder een nieuwe head-unit te installeren, maar je zult waarschijnlijk teleurgesteld zijn over de geluidskwaliteit. Tenzij het een premium head-unit is, kan hij waarschijnlijk niet optimaal profiteren van geüpgradede luidsprekers met de nieuwste technologie. Bovendien heb je misschien een versterker nodig (of een upgrade naar een in de fabriek geïnstalleerde) om ze volledig van stroom te voorzien voor het beste geluid.

Aan de andere kant kan het installeren van betere luidsprekers je meer ruimte geven om in de toekomst andere componenten te upgraden. Zelfs als je huidige head-unit niet volledig kan profiteren van de mogelijkheden van de nieuwe luidsprekers, heb je in de toekomst de mogelijkheid om een betere head-unit of een versterker te installeren.

De hoogte- en dieptepunten van upgrades

Om het meeste uit een fabriekshead-unit te halen, focus je op de hoge en lage kanten van het audiospectrum, respectievelijk de tweeters en subwoofers.

Tweeters

Veel voertuigen worden geleverd met aparte tweeters, die meestal samen met de middentonenluidsprekers in de voordeuren zitten. Ze zijn vaak van lage kwaliteit, dus een van de meest kosteneffectieve upgrades is het vervangen van fabrieks-tweeters.

Image
Image

Subwoofers

Aan de andere kant van het audiospectrum kun je veel kilometers halen uit het upgraden of installeren van een subwoofer. Fabriekssubwoofers (die nogal ongebruikelijk zijn) zijn meestal bloedarm. Als uw voertuig er geen heeft, koop dan een subwoofer met ingebouwde versterker.

Image
Image

Hoewel je een subwoofer kunt installeren zonder de autoradio te upgraden, krijg je betere resultaten als je beide tegelijk doet.

Andere opties voor autoradio-upgrade

Sommige voertuigen hebben premium geluidsopties, in welk geval je misschien een nieuw fabrieksdeck kunt aansluiten dat past bij het uiterlijk en de functie van je dashboard. In dat geval heeft uw auto of vrachtwagen wellicht al alle benodigde aansluitingen.

Als uw voertuig af fabriek is geleverd met een geavanceerd infotainmentsysteem met mogelijkheden zoals navigatie, zijn uw keuzes duurder en beperkter. Het kan ingewikkeld zijn om infotainment-head-units te vervangen zonder andere functies te verliezen, zoals de audiobediening op het stuur. Volg de instructies tot op de letter, of denk erover om het professioneel te laten installeren.

Image
Image

Sommige fabrieksradio's hebben vreemde vormen die pasvormproblemen veroorzaken. Montagebeugels en kits kunnen helpen.

Aanbevolen: