Aan de slag met domotica

Inhoudsopgave:

Aan de slag met domotica
Aan de slag met domotica
Anonim

Met zoveel beschikbare opties, kan het kiezen van een plek om te beginnen met het bouwen van je domoticasysteem overweldigend lijken. De meeste mensen worden geconfronteerd met schijnbaar eindeloze vragen en weinig antwoorden. Een beetje informatie hebben en een paar eenvoudige regels volgen, kan de ervaring gemakkelijker en minder intimiderend maken.

Benadruk niet te veel over de toekomst

Vraag: Is het nodig om het hele huis te plannen voordat u uw eerste aankoop doet of kunt u uw systeem aanpassen en van gedachten veranderen naarmate uw systeem groeit?

Antwoord: Begin gewoon. Uw ontwerp zal in de loop van de tijd evolueren. De industrie verandert voortdurend en terwijl het dat doet, kan uw domoticasysteem meegroeien en mee veranderen.

Image
Image

Koop alleen wat u kunt gebruiken

Vraag: Koop je in eerste instantie één product of heb je meerdere producten nodig om het allemaal te laten werken?

Antwoord: U kunt een van beide doen, afhankelijk van uw budget. De meeste mensen beginnen met verlichtingsproducten omdat ze eenvoudig te installeren en relatief goedkoop zijn.

Eenvoudig starten

Vraag: Wat moet je als eerste kopen?

Antwoord: De meeste mensen beginnen met verlichtingsproducten (dimmers, schakelaars, enz.). Als je eenmaal vertrouwd bent met de technologie, zul je jezelf waarschijnlijk de vraag stellen: "Wat kan ik nog meer doen met domotica?"

Bottom Line

Domotica is een vakgebied dat voortdurend in ontwikkeling is. Er komen steeds nieuwe producten beschikbaar en vervangen oudere verouderde producten. Wees niet ontmoedigd. Als u een paar eenvoudige basisprincipes kent over de soorten apparaten die u koopt, kunt u plannen voor hun uiteindelijke veroudering. Het geheim is achterwaartse compatibiliteit. Controleer bij de aanschaf van nieuwe domoticaproducten op deze functie bij de producten die u al heeft. Als u achterwaarts compatibele producten kiest, breidt u uw systeem uit in plaats van het te vervangen.

Herken de basistechnologieën voor domotica

Hier zijn enkele van de basistechnologieën voor huisautomatisering waarmee u vertrouwd moet zijn voordat u gaat winkelen.

Powerline versus RF

Powerline is een term die veel wordt gebruikt in de domotica-industrie. Dit betekent dat het apparaat via de elektrische bedrading van uw huis communiceert met andere domoticaproducten. RF staat voor radiofrequentie en vereist geen bedrading om te werken. De meeste systemen zijn ofwel Powerline of RF of een hybride van beide.

Hybride apparaten worden soms dual mesh-apparaten genoemd omdat ze in beide omgevingen werken.

Bottom Line

Achterwaartse compatibiliteit verwijst meestal naar nieuwe apparaten die werken met oudere X10-systemen. X10 is een van de oudste en meest populaire domotica-protocollen (niet te verwarren met een bedrijf met dezelfde naam). Veel oudere of oudere producten gebruiken dit protocol.

Draadloos

Draadloze of RF-apparaten zijn relatief nieuw in domotica. Elke fabrikant heeft zijn voordelen en zijn eigen trouwe aanhang. Draadloze producten kunnen worden gemaakt om te werken met Powerline-systemen door het gebruik van bridge-apparaten. Veel mensen genieten van het installatiegemak en de hogere betrouwbaarheid van draadloze technologieën.

Overweeg serieus starterskits

De meeste mensen beginnen hun domotica-installatie met verlichtingsproducten zoals schakelaars en dimmers. Hoewel u losse producten kunt kopen en uw eigen systeem kunt samenstellen, is het eenvoudiger en voordeliger om een starterspakket te kopen. Verlichtingsstartsets zijn verkrijgbaar in een aantal configuraties van verschillende fabrikanten.

Startsets bevatten doorgaans meerdere lichtschakelaars of plug-in modules en een afstandsbediening of interfacepaneel. Verschillende fabrikanten bieden deze aan, die in prijs kunnen variëren, afhankelijk van de technologie en het aantal componenten.

Aanbevolen: