De basis van OEM-software

Inhoudsopgave:

De basis van OEM-software
De basis van OEM-software
Anonim

OEM staat voor Original Equipment Manufacturer en OEM-software is een uitdrukking die verwijst naar software die in grote hoeveelheden wordt verkocht aan computerbouwers en hardwarefabrikanten (OEM's). Deze OEM's bundelen deze software met de computerhardware die ze produceren. De software van derden die bij digitale camera's, grafische tablets, smartphones, printers en scanners wordt geleverd, zijn voorbeelden van OEM-software.

Image
Image

Wat is OEM-software?

In veel gevallen is deze gebundelde software een oudere versie van een programma dat ook op zichzelf als een op zichzelf staand product wordt verkocht. Soms is het een versie met beperkte functionaliteit van de winkelsoftware, vaak een Special Edition (SE) of Limited Edition (LE) genoemd. Het doel is om gebruikers van de nieuwe productsoftware direct uit de doos te laten werken, maar het is ook bedoeld om gebruikers te verleiden om de huidige of volledig functionele versie van de software te kopen.

Een draai aan deze praktijk is het aanbieden van eerdere versies van de software. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien veel, maar er is een mogelijkheid dat de softwarefabrikant oudere software niet opwaardeert naar de nieuwste versie.

OEM-software kan ook een onbeperkte, volledig functionele versie van het product zijn die met korting kan worden gekocht bij een nieuwe computer, omdat de systeembouwer in grote hoeveelheden verkoopt en de besparingen doorgeeft aan de koper.

Er zijn vaak speciale licentiebeperkingen verbonden aan OEM-software die de manier waarop deze kan worden verkocht, beperken. In de licentieovereenkomst voor eindgebruikers (EULA) voor volledig functionele OEM-software kan bijvoorbeeld worden vermeld dat deze alleen kan worden verkocht met de bijbehorende hardware.

De wettigheid van OEM-software

Er is verwarring over de legaliteit van OEM-software omdat onethische online verkopers misbruik hebben gemaakt van consumenten door scherp geprijsde software aan te bieden onder het OEM-label terwijl de verkoop van de software niet door de uitgever was geautoriseerd.

Er zijn veel gevallen waarin het legaal is om OEM-software te kopen. De uitdrukking is echter gebruikt om consumenten te misleiden om namaaksoftware te kopen. In deze gevallen is de software nooit gepubliceerd onder een OEM-licentie en biedt de verkoper illegale software aan die mogelijk niet functioneel is of die mogelijk niet wordt geleverd.

Software gedownload van torrents is meestal illegale software. Het gebruik van deze software brengt de mogelijkheid met zich mee om door het softwarebedrijf te worden aangeklaagd wegens schending van het auteursrecht.

Gebruikers van illegale software staan er alleen voor als het gaat om technische ondersteuning. Als de software een probleem heeft of een update nodig heeft, zal de fabrikant om het serienummer van de software vragen en dat nummer zal worden vergeleken met de wettelijke softwarenummers.

Om deze namaaksoftware tegen te gaan, stappen veel softwarefabrikanten zoals Adobe en Microsoft over op een cloudgebaseerd abonnementsmodel. In dit model hoeft er geen software te worden gedownload, draaien de software-apps in de cloud en werken gebruikers in een webbrowser. Adobe vereist bijvoorbeeld een legitiem Creative Cloud-account en af en toe wordt gebruikers gevraagd om hun Creative Cloud-gebruikersnaam en -wachtwoord op te geven.

Koop of download OEM-software rechtstreeks bij de softwarefabrikant of bij een gerenommeerde softwareverkoper om uzelf te beschermen.

Bottom Line

In de huidige webgebaseerde omgeving wordt de praktijk van het bundelen van OEM-software vervangen door proefperiodes waarin de volledig functionele versie van de software voor een beperkte periode kan worden gebruikt. Na deze periode wordt de software ofwel uitgeschakeld totdat de gebruiker een licentie koopt of wordt de inhoud van een watermerk voorzien totdat een licentie is gekocht.

OEM-software en smartphones

Hoewel bundelen een uitstervende praktijk is, installeren smartphonefabrikanten software, beter bekend als bloatware, op apparaten. Afhankelijk van de fabrikant van het apparaat kunnen apps worden geïnstalleerd op een apparaat dat weinig of geen relevantie heeft voor wat de gebruiker doet of waarin hij mogelijk geïnteresseerd is.

De consument kan niet kiezen wat er op een nieuw apparaat wordt geïnstalleerd en het kan moeilijk zijn om ongewenste apps te verwijderen. Op Android-apparaten is veel van deze software hard-wired in het Android-besturingssysteem omdat de fabrikant het Android-besturingssysteem heeft gewijzigd en die software niet kan worden verwijderd of, in veel gevallen, uitgeschakeld.

Sommige smartphones bevatten apps die de gebruiker aanmoedigen om extra functies aan te schaffen terwijl ze de applicatie gebruiken. Dit gebeurt in games die een gratis en een betaalde versie van de app hebben. De gratis versie heeft advertenties die upgrades bieden naar de betaalde premiumversie.

Aanbevolen: