Sound Blaster Audigy RX Review: een oude kaart met een nichemarkt

Inhoudsopgave:

Sound Blaster Audigy RX Review: een oude kaart met een nichemarkt
Sound Blaster Audigy RX Review: een oude kaart met een nichemarkt
Anonim

Bottom Line

De Sound Blaster Audigy RX zou in 2008 een geweldige kaart zijn geweest, maar sinds de release in 2013 is hij sindsdien overtroffen door de geïntegreerde audio van de meeste moderne moederborden. Het kan nog steeds een interessante optie zijn voor diegenen die twee microfooningangen nodig hebben of gebruiksvriendelijke software die stemmen sterk wijzigt, maar buiten die context is het moeilijk aan te bevelen.

Creative Labs Sound Blaster Audigy RX

Image
Image

We hebben de Sound Blaster Audigy RX gekocht zodat onze deskundige recensent hem grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

De Sound Blaster Audigy RX is een zes jaar oude geluidskaart die deels is gebaseerd op een andere, nog oudere kaart. Een deel van die technologie is nu bijna 15 jaar oud en op dit moment hebben veel moederbordfabrikanten fatsoenlijke makers van audiochipsets besteld voor hun audio. Dit laat de RX achter in een moeilijke nichemarkt: mensen met echt oude systemen, mensen die op zoek zijn naar native 7.1 surround-ondersteuning en mensen die op zoek zijn naar een goedkope dual-mic opname-oplossing.

Image
Image

Ontwerp: een kale benadering

De Sound Blaster Audigy RX heeft een vrij eenvoudig ontwerp: een PCB met een DAC-chip, een hoofdtelefoonversterker met laag vermogen en ondersteunende componenten. De belangrijkste chipset, de E-MU CA-10300-IAT, is dezelfde chipset als de verouderde Audigy 4, die in 2005 werd gelanceerd. Zelfs ten tijde van de lancering van de Audigy 4 werd de CA-10300 al als minder geavanceerd beschouwd dan de Audigy 2's CA-0102 chipset-hardware die meer dan 17 jaar geleden voor het eerst op de markt kwam.

Voor de adviesprijs van $ 50 en de stoffige technologie van de RX willen we op zijn minst een hoes zien om elektrische interferentie van de rest van de pc te verminderen. Vergeleken met flitsendere kaarten zoals de Sound Blaster Z of ASUS Strix Raid PRO, ziet de RX er goedkoop maar functioneel uit. In termen van eindgebruikerservaring is het prima als het totaal onopvallend is.

De Sound Blaster Audigy RX voelt anno 2019 verouderd aan, en hoewel hij goedkoop is, biedt hij geen goede prijs-kwaliteitverhouding.

De RX biedt twee microfooningangen, een hoofdtelefooningang, meerdere line-ins en een optische uitgang (hij kan een 7.1 surroundopstelling ondersteunen). Die twee microfoonpoorten zijn een zeldzame en welkome toevoeging aan een geluidskaart, vooral voor deze prijs. Zorg ervoor dat u uw componenten op de juiste aansluitingen aansluit, aangezien de gegraveerde labels van de kaart moeilijk te lezen zijn. Het wordt geïnstalleerd via een enkele 1x PCIe-connector zonder dat er externe voeding nodig is.

Bottom Line

Het installeren van de Audigy RX is eenvoudig, maar vervelend. Plaats het in een PCIe-slot op het moederbord, installeer het stuurprogramma van Creative Labs en schakel uw audio-uitgang over naar de Audigy RX op Windows. De driver wordt geleverd met Creative Labs-software genaamd EAX studio, waarmee je de audio die in je microfoon en uit je koptelefoon komt, kunt verwerken. Tijdens het installatieproces geeft het installatieprogramma u geen toegang tot uw pc; deze interface voelt alsof hij vijftien jaar geleden verouderd had moeten zijn, maar hier zijn we in 2019, twee minuten starend naar een zwart scherm, wachtend op een installatie van 250 MB. Zodra de installatie is voltooid, start u uw computer opnieuw op en zou alles moeten werken. Als je een koptelefoon wilt gebruiken, raden we aan om bij modellen met een lagere impedantie en/of hogere gevoeligheid te blijven; als uw smartphone er niet mee kan rijden, kan de Audigy RX dat ook niet.

Audio: Sub-moederbordkwaliteit

Het meest teleurstellende aspect van de Audigy RX is de "600 ohm versterker" (deze kaart lijkt geen versterker-IC te gebruiken; het gebruikt eerder een discreet circuit met onbekende transistors waarover we geen gegevens konden vinden). Zonder meer beschikbare gegevens over het uitgangsvermogen, betekent dit getal van 600 ohm niet veel, maar we ontdekten dat het de Sennheiser HD800, die een impedantie van 300 ohm heeft, niet goed kon aansturen. Toen we de Audigy RX testten met de OPPO PM-3, die een nominale impedantie van 25 ohm heeft, werkte de kaart prima. Het geluid was niets noemenswaardigs - redelijk helder met de lagere middentonen verzonken en de bas licht versterkt. Het is een kaart die niet beter presteert dan de moderne audio-uitvoer van het moederbord, het belangrijkste punt bij het kopen van een discrete hardware-audio-oplossing.

De opnamemogelijkheden van de Audigy RX zijn echter beter dan die van de meeste ingebouwde opnamemogelijkheden. Het verbetert niet noodzakelijk het geluid van de opname (dat zal meer afhankelijk zijn van de microfoon), maar het heeft twee microfooningangen en een reeks live verwerkingseffecten. Dit is vooral handig voor radio- of webstreaming omdat het de verwerkingslast van het moederbord wegneemt.

Het is een kaart die niet beter presteert dan de moderne audio-uitvoer van het moederbord, het belangrijkste punt bij het kopen van een discrete hardware-audio-oplossing.

Image
Image

Bottom Line

De Audigy RX-functies op de EAX Studio-suite, die gebruikers EQ-instellingen voor hun audio geeft. Er zijn de standaard basversterkers en treble-regelaars, en meer gedetailleerde instellingen voor specifieke frequenties van 20 tot 20.000 Hz. Waar de software echt uitblinkt, zijn de reverb-, toonhoogte- en vervormingseffecten. Deze veranderen de audio drastisch op manieren die bijvoorbeeld je stem kunnen maskeren terwijl je door de microfoon spreekt! Voor degenen die een snelle preset willen, zijn er modi die je laten klinken als een aardeekhoorn, een "vrouwelijk"/"mannetje" (dwz ze verschuiven je toonhoogte met een octaaf), een buitenaards wezen, Darth Vader en meer. Als je geen krachtige CPU hebt en je waardeert deze EQ-effecten, dan biedt de Audigy RX een solide waarde. Anders kunt u deze verwerking meestal repliceren via softwareoplossingen van derden op uw computer. (Audacity is een geweldig gratis programma voor audioverwerking).

Prijs: niet voor niets goedkoop

Voor ongeveer $ 50 krijg je met de Sound Blaster Audigy RX extra microfoonaansluitingen en leuke, intuïtieve software, maar met een geluidskwaliteit die inferieur is aan de meeste geïntegreerde moederbordoplossingen. Dit product is gebaseerd op hardware uit de vroege jaren 2000, en dat is te zien.

Concurrentie: schiet tekort bij vergelijkbare geprijsde opties

De RX heeft te maken met een breed concurrentieveld: een andere geluidskaart, een speciale audio-interface, een externe versterker/DAC en zelfs de audioprocessor van je moederbord. Als je een werkende geluidschipset op je moederbord hebt en deze is van 2015 of later, dan heb je waarschijnlijk al goed genoeg audio voor je sub-$ 100-apparaten. Het is niet de moeite waard om $ 50 extra uit te geven aan de Audigy RX, tenzij je specifiek op zoek bent naar een hardware-opnameoplossing met twee microfoons; je mobo kan al zorgen voor een betere audio-ervaring voor luidsprekers en koptelefoons.

Zelfs als je op zoek bent naar een goede dual-input opname-optie, is de RX verre van de enige keuze. Hoewel de Behringer U-phoria UMC22 niet specifiek bedoeld is om geluid af te spelen, is het een geweldige oplossing voor audio-opnames voor ongeveer $ 50. Het ondersteunt 2 ingangen en 2 uitgangen naar uw computer, interfaces met de meeste belangrijke audio-opnamesoftware (inclusief Ableton Live, Apple Logic Pro X, FL Studio 20 en Audacity), en heeft een voorversterker voor microfoons. Dit, in combinatie met audiomodificerende software die de effecten van EAX Studio kan reproduceren, maakt het meer dan een match voor de opnamecapaciteiten van de RX.

Als u de audio-uitvoerkwaliteit van uw moederbord wilt verbeteren voor bijna de prijs van $ 50 van de RX, overweeg dan de uitstekende externe versterker/DAC van FX Audio, de DAC-X6. Het wordt extern gevoed, wat helpt om de ruis in het systeem tot een minimum te beperken en een helder geluid te produceren op een hoog volume. Het is een ongelooflijke eenheid voor zijn prijs, met drie digitale ingangen en een RCA pre-out voor het aansturen van een luidsprekersysteem. Helaas heeft de X6 geen microfooningang, dus hij is niet geschikt voor mensen die betere audio willen opnemen.

Onmogelijk om aan te bevelen in 2019

De Sound Blaster Audigy RX voelt verouderd aan in 2019, en hoewel hij goedkoop is, is hij geen goede waardepropositie. De uitvoeraudio is slechter dan de audio van het gemiddelde moderne moederbord, waardoor het weinig verlossende kwaliteiten heeft, meestal op de opnameafdeling. Het heeft twee microfooningangen en leuke live audio-aanpassingssoftware, maar er zijn betere microfoonoplossingen voor ongeveer $ 50 en er zijn een aantal competente, gratis alternatieven voor de software. Zelfs voor degenen die hun audio willen verbeteren met de Audigy RX, zijn er superieure opties voor $ 50 of minder.

Specs

  • Productnaam Sound Blaster Audigy RX
  • Product Brand Creative Labs
  • SKU 70SB155000001
  • Prijs $50.00
  • Ingangen/uitgangen (hoofdkaart) 1x S/PDIF optische uitgang, 3,5 mm koptelefoonuitgang, 3,5 mm vooruitgang, 3,5 mm links/rechts uit, 3,5 mm achteruitgang, 3,5 mm lijningang, 2x 3,5 mm microfoon In
  • Audio-interface PCI Express
  • Frequentierespons Niet gespecificeerd
  • Uitgangssignaal-ruisverhouding 106 dB
  • Hoofdtelefoonversterker Discreet, 16-600 Ohm Nominaal
  • Chipset E-MU CA10300
  • Software Sound Blaster EAX Studio-software

Aanbevolen: