Genereer willekeurige getallen met Excel's RAND-functie

Inhoudsopgave:

Genereer willekeurige getallen met Excel's RAND-functie
Genereer willekeurige getallen met Excel's RAND-functie
Anonim

Een manier om willekeurige getallen in Excel te genereren is met de RAND functie. RAND genereert op zichzelf een beperkt bereik van willekeurige getallen, maar door het in formules met andere functies te gebruiken, kunt u het waardenbereik uitbreiden zodat:

  • RAND kan worden gemaakt om willekeurige getallen binnen een gespecificeerd bereik te retourneren, zoals 1 en 10 of 1 en 100 door de hoge en lage waarden van een bereik op te geven,
  • U kunt de uitvoer van de functie reduceren tot gehele getallen door deze te combineren met de TRUNC functie, die alle decimalen van een getal afkapt of verwijdert.

De functie RAND retourneert een gelijkmatig verdeeld getal groter dan of gelijk aan 0 en kleiner dan 1. Hoewel het normaal is om het bereik van waarden die door de functie worden gegenereerd te beschrijven als zijnde van 0 tot 1, in werkelijkheid is het nauwkeuriger om te zeggen dat het bereik tussen 0 en 0,999 ligt…

Deze instructies zijn van toepassing op Excel 2019, 2016, 2013, 2010, Excel Online en Excel voor Microsoft 365.

RAND Functiesyntaxis en argumenten

Image
Image

De syntaxis van een functie verwijst naar de lay-out van de functie en omvat de naam van de functie, haakjes, kommascheidingstekens en argumenten. De syntaxis voor de functie RAND is:

=RAND()

In tegenstelling tot de RANDBETWEEN-functie, waarvoor high-end en low-end argumenten moeten worden opgegeven, accepteert de RAND-functie geen argumenten.

U kunt verschillende RAND functievoorbeelden zien in de bovenstaande afbeelding.

  • Het eerste voorbeeld (rij 2) voert vanzelf de functie RAND in.
  • Het tweede voorbeeld (rij 3 en 4) creëert een formule die een willekeurig getal genereert tussen 1 en 10 en 1 en 100.
  • Het derde voorbeeld (rij 5) genereert een willekeurig geheel getal tussen 1 en 10 met behulp van de TRUNC functie.
  • Het laatste voorbeeld (rij 6) gebruikt de functie ROUND om het aantal decimalen voor willekeurige getallen te verminderen.

Getallen genereren met RAND

Image
Image

Nogmaals, aangezien de RAND-functie geen argumenten aanneemt, kunt u deze invoeren door op een cel te klikken en =RAND() te typen, wat resulteert in een willekeurig getal tussen 0 en 1 in de cel.

Genereer nummers binnen een bereik

De algemene vorm van de vergelijking die wordt gebruikt om een willekeurig getal binnen een gespecificeerd bereik te genereren, is:

=RAND()(Hoog-Laag)+Laag

High en Low duiden de boven- en ondergrenzen aan van het gewenste bereik van getallen. Als u bijvoorbeeld een willekeurig getal tussen 1 en 10 wilt genereren, voert u de volgende formule in een werkbladcel in:

=RAND()(10-1)+1

Willekeurige gehele getallen genereren met RAND

Image
Image

Om een geheel getal te retourneren - een geheel getal zonder decimaal gedeelte - is de algemene vorm van de vergelijking:

=TRUNC(RAND()(Hoog-Laag)+Laag)

In plaats van alle decimalen te verwijderen met de TRUNC functie, kunnen we de volgende ROUND functie gebruiken in combinatie met RAND om het aantal decimalen in het willekeurige getal te verminderen tot twee.

=ROUND(RAND()(Hoog-Laag)+Laag, Decimalen)

RAND-functie en volatiliteit

De RANDfunctie is een van de vluchtige functies van Excel; dit betekent dat:

  • De functie herberekent en produceert een nieuw willekeurig getal telkens wanneer iemand een wijziging aanbrengt in het werkblad, inclusief acties zoals het toevoegen van nieuwe gegevens.
  • Elke formule die direct of indirect afhankelijk is van een cel die een vluchtige functie bevat, herberekent ook elke keer dat iemand een wijziging aanbrengt in het werkblad.
  • In werkbladen of werkmappen met grote hoeveelheden gegevens, wees voorzichtig bij het gebruik van vluchtige functies, omdat ze de reactietijd van het programma kunnen vertragen vanwege de frequentie van herberekeningen.

Je kunt de RAND-functie ook dwingen om nieuwe willekeurige getallen te produceren zonder andere wijzigingen in een werkblad aan te brengen door op de F9-toets op het toetsenbord te drukken. Deze actie dwingt het hele blad om opnieuw te berekenen, inclusief alle cellen die de RAND-functie bevatten.

Je kunt ook de F9-toets gebruiken om te voorkomen dat een willekeurig getal verandert telkens wanneer iemand een wijziging aanbrengt in het werkblad:

  1. Klik op een werkbladcel waar u het willekeurige getal wilt plaatsen.
  2. Typ de functie =RAND() in de formulebalk boven het werkblad.
  3. Druk op de F9 toets om de RAND functie te veranderen in een statisch willekeurig getal.
  4. Druk op de Enter toets op het toetsenbord om het willekeurige getal in de geselecteerde cel weer te geven.
  5. Als u nu op F9 drukt, heeft dit geen invloed op het willekeurige getal.

Aanbevolen: