HTC Vive Review: de originele instap in virtual reality

Inhoudsopgave:

HTC Vive Review: de originele instap in virtual reality
HTC Vive Review: de originele instap in virtual reality
Anonim

Bottom Line

Hoewel de HTC Vive vakkundig is gebouwd, mist hij de ergonomie en prijsstelling om hem de beste keuze te maken voor een VR-headset voor consumenten.

HTC VIVE

Image
Image

We hebben de HTC Vive gekocht zodat onze deskundige recensent hem grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

Wie op zoek is naar VR, zal veel horen over de HTC Vive, een van de eerste commercieel verkrijgbare headsets van deze generatie. Er zijn verschillende overwegingen bij VR: geluidskwaliteit, weergavekwaliteit en beschikbare gamebibliotheek. De Vive heeft ze allemaal, en potentiële kopers zullen blij zijn met de Vive, ook al is hij in kwaliteit en waarde overtroffen door andere headsets.

Image
Image

Ontwerp: voorkant zwaar en moeilijk vast te pakken

HTC heeft meer dan drie dozijn sensoren voor beweging en ruimtelijke tracking in de Vive gepakt. Ze communiceren met de basisstations, die kubusvormige IR-laserzenders zijn. Om de headset vast te zetten, maakt de Vive gebruik van elastische klittenbandriemen die zich om het hoofd wikkelen. Ze zijn erg flexibel, dus ze passen op een breed scala aan hoofdvormen, maar door deze mechanismekeuze heeft de Vive een gewichtsverdeling aan de voorzijde die ervoor zorgt dat de headset na verloop van tijd doorzakt. Bovendien, terwijl de Vive veel kabels gebruikt, doet de linkbox het goed om ze georganiseerd te houden. U hoeft zich geen zorgen te maken dat de kabel van de Vive te kort is, met een lengte van 4,5 meter is hij ruim voldoende voor de meeste speelruimtes.

De controllers voor de Vive, formeel de Vive Controllers genoemd en informeel de Vive-toverstokken genoemd, zijn een product van hun tijd. Sinds hun release hebben veel meer ergonomische aanbiedingen de VR-markt overspoeld, maar geen van hen was compatibel met de Vive-headset.

De 8-inch toverstokken zijn lang, omvangrijk en onhandig om vast te houden. Elke toverstaf heeft verschillende knoppen: een veegpad aan de bovenkant, vergelijkbaar met het pad van de Steam Controller; een applicatiemenuknop; een systeemmenuknop; een achterste trekker; en twee grepen die gelijk met je duim en pink moeten liggen.

De controllers zijn een misser, ze zijn zwaar en oncomfortabel om vast te houden.

Tijdens het testen hadden we problemen om de greepknoppen te bereiken wanneer we de wandcontroller met onze wijsvinger op de trekker hielden terwijl onze duim op het trackpad was. We moesten onze handen naar beneden schuiven om de grepen in te drukken. De controllers zijn erg zwaar, met een gewicht van meer dan 7,1 gram (bijna een half pond). Ter vergelijking: een Xbox One-controller weegt ongeveer 9,2 gram, verdeeld over beide handen.

Image
Image

Accessoires: handig maar prijzig

Er zijn veel eerste en derde accessoires voor de HTC Vive die uw aandacht waard zijn. De populairste add-ons van de Vive zijn de draadloze adapter (adviesprijs $ 299) en de Deluxe audioriem (adviesprijs $ 99), beide vervaardigd door HTC. Met de draadloze adapter kunt u de Vive loskoppelen van uw computer en belooft ongeveer 2,5 uur opladen. De Deluxe Audio Strap wordt door veel Vive-bezitters als een onmisbaar accessoire beschouwd vanwege het comfort dat het toevoegt aan de Vive. Eigenaren melden dat het het gewicht van de Vive in evenwicht houdt, dat anders afhankelijk is van elastisch klittenband om op zijn plaats te blijven.

Image
Image

Configuratieproces: tijdrovend en ingewikkeld

Het instellen van de HTC Vive is geen geringe taak. De basisstations kunnen eenvoudig op statieven of muren worden gemonteerd met de meegeleverde montagekit. Het instellen van de headset kan tussen de vijf minuten en vijf uur duren, afhankelijk van het aantal problemen dat u tegenkomt. Helaas hebben we ons vergist in de richting van vijf uur.

Sluit eerst de meegeleverde USB-, HDMI- en A/C-adapterkabels aan op de linkbox, headset en pc volgens de HTC-handleidingen. Ga vervolgens naar de HTC Vive-website en download de stuurprogramma's. Dit is waar dingen mis kunnen gaan. Toen we begonnen met het installeren van de bestanden, liep de installatie driekwart vast. Als dit je overkomt, probeer dan het installatieprogramma af te sluiten en kijk of de headset wordt gedetecteerd in Steam VR (zie hieronder om Steam VR in te stellen). Zo niet, probeer dan de installatie opnieuw.

Nadat de stuurprogramma's zijn geïnstalleerd, wordt Steam VR automatisch gestart, zodat je de grenzen van de speelruimte kunt instellen en de headset en controllers kunt kalibreren. Steam VR is niet altijd even goed in het spiegelen van de door jou ingestelde grenzen, dus het kan zijn dat je tijdens het spelen over de grenzen heen gaat en controllers tegen muren of objecten stoot. Als je de meegeleverde kabels niet gebruikt met de HTC Vive, bestaat de kans dat de pc de headset niet detecteert.

Bovendien, als je een ander model headset hebt (bijvoorbeeld een Vive Pro), moet je de stuurprogramma's en Steam VR voor elke headset opnieuw installeren telkens als je wilt schakelen tussen het gebruik ervan in Steam VR. Als u dan denkt dat alles is ingesteld, kan de headset tijdens gebruik om een heel subtiele reden zijn positie verliezen: IR-interferentie. HTC vermeldt dit nergens in hun veelgestelde vragen, ondanks hoe vaak dit probleem voorkomt.

Ter referentie, hier zijn dingen die IR-interferentie kunnen veroorzaken: spiegels (verwijder/bedek alle spiegels in de kamer), reflecterende ramen, bepaalde afstandsbedieningen. Start ten slotte de pc opnieuw op om de installatie te voltooien. Hopelijk heb je een functionerende Vive.

Image
Image

Comfort: niet prettig voor lange periodes

Er zijn twee grote comfortproblemen. Ten eerste waren de klittenbandriemen geen goede keuze om de headset vast te zetten. De Vive heeft de neiging om naarmate de tijd vordert door te zakken vanwege zijn gewicht. Sommigen zeggen dat de Deluxe Audio Strap dit fenomeen drastisch vermindert, omdat het een tegenwicht vormt voor de HMD.

Een ander opvallend probleem is dat de Vive geen geïntegreerde audio heeft. Zoals eerder beschreven, zijn de controllers een misser, ze zijn zwaar en oncomfortabel om vast te houden. Na enkele uren spelen deden onze handen pijn. Ter vergelijking: de Oculus Touch-controllers kunnen zonder problemen voor lange tijd worden gebruikt.

Weergavekwaliteit: Scherp met minimale belasting van de ogen

De Vive heeft Pentile OLED-schermen met een resolutie van 2160 x 1200p en een gezichtsveld van 110 graden. Dit is identiek aan de Oculus Rift-headset, maar de HTC Vive heeft een iets sterker schermdeureffect dat het lezen van tekst bemoeilijkt.

De Vive heeft echter een gemakkelijk instelbare oogafstand die IPD's tussen 60,8 en 74,6 mm ondersteunt. Dit neigt in feite naar een bredere gemiddelde IPD dan het Amerikaanse nationale gemiddelde van 64 mm, waardoor sommige smallere gezichten zonder een comfortabele lensconfiguratie achterblijven. Toch zouden de meeste mensen onder dit bereik moeten vallen. Ghosting en light bleed komen bijna niet voor op de Vive. Over het algemeen ondervonden we weinig tot geen vermoeidheid van de ogen na het gebruik van de headset gedurende enkele uren speeltijd, ondanks het schermdeureffect.

Prestaties: goede tracking, wat bewegingsziekte

Terwijl we door onze VR-omgeving liepen, kwamen we heel weinig trackingproblemen tegen. De vele sensoren van de headset en de ringsensoren van de toverstokken doen een fenomenaal werk om bij te houden waar ze zich in de ruimte bevinden. De controllers werkten feilloos en de headset verloor zelden zijn positionering. De enige headset die we hebben getest met betere prestaties, is de Vive Pro, die perfect werkte.

Tenzij je verliefd bent op de Vive-toverstokken of de hoogst mogelijke volgnauwkeurigheid nodig hebt, raden we de Rift aan boven de Vive.

Tijdens het testen van de Vive hadden we het gevoel dat het ons meer bewegingsziekte gaf dan de Oculus Rift. We kregen de indruk van een breder gezichtsveld, hoewel officieel zowel de Rift als de Vive een gezichtsveld van 110 graden hebben. Hoe dan ook, we hebben echt genoten van het gebruik van de Vive, vanwege de bijna-nul latentie en een verversingssnelheid van 90 Hz waardoor we ondergedompeld bleven in VR.

Image
Image

Bottom Line

Houd er rekening mee dat de HTC Vive geen geïntegreerde audio heeft. We hebben de Vive getest met de MEE M6 Pro in-ear monitors. De games die we hebben getest, vulden geen 360-graden soundscape met de M6 Pro's, wat mogelijk komt door de IEM's. Dit was teleurstellend omdat de M6 Pro's solide zijn voor games zoals Overwatch die een volledige soundscape gebruiken. De ingebouwde hoofdtelefoon van de Oculus Rift voelt daarentegen ruimtelijker aan.

Software: chaotisch maar rijk aan functies

De HTC Vive draait op Steam VR. Hoewel Steam VR een beetje chaotisch is om te navigeren, is het ook een platform met veel functies. Steam heeft veel uitstekende VR-titels, zoals Skyrim en Fallout 4 VR, Beat Saber, Moss, Tiltbrush, Elite: Dangerous, VRChat, Rec Room en The Wizards.

Je zult je niet vervelen door een gebrek aan games, met honderden games die maandelijks worden uitgebracht voor Steam VR. Er is nog niet helemaal een console-verkopende titel, maar dit is een kwestie van wanneer, niet of deze zal worden uitgebracht. Mooie aankomende titels zijn onder meer Nostos, No Man's Sky Beyond VR en Half Life 2.

Als je het gevoel hebt dat je Oculus Exclusives zoals Dead and Buried of Robo Recall misloopt, hoef je geen Oculus Rift te kopen. In plaats daarvan kun je ReVive installeren, een open-source softwarehack die beschikbaar is op GitHub. Na installatie verschijnen Oculus-games in je Steam VR-bibliotheek. Het is super eenvoudig te installeren en te gebruiken.

Bottom Line

Momenteel heeft de HTC Vive een adviesprijs van ongeveer $499. Dit is te veel geld voor wat HTC levert, aangezien de Oculus Rift te koop is voor $ 350 en veel betere controllers, geïntegreerde hoofdtelefoons, fantastische exclusives en toegang tot bijna alle beschikbare games voor de HTC Vive heeft. Als HTC wil dat de Vive concurrerend blijft, moeten de verkoopprijzen omlaag.

Concurrentie: sterke concurrentie in de toekomst

Oculus Rift/Rift S: Omdat de Oculus Rift wordt vervangen door de Rift S, zullen we proberen beide te behandelen. De Oculus Rift en de HTC Vive hebben vrijwel identieke schermspecificaties; hun enige significante verschil zit in de lensvorm, wat leidt tot verschillende schermdeureffecten. We denken dat de Rift er minder uitgesproken uitziet, maar ze lijken zo op elkaar dat we zouden zeggen dat het niet de moeite waard is om te kiezen tussen de Rift en de Vive op basis van de schermen.

Zoals hierboven vermeld, is de Rift aanzienlijk goedkoper dan de Vive en bevat hij geïntegreerde audio en veel meer ergonomische controllers. Tenzij je verliefd bent op de Vive-toverstokken of de hoogst mogelijke volgnauwkeurigheid nodig hebt, raden we de Rift aan boven de Vive.

Het vergelijken van de Rift S met de Vive is iets ingewikkelder. De Rift S, die in april 2019 uitkomt, heeft hetzelfde scherm als de Oculus Go: een snel schakelend LCD-scherm met een resolutie van 2560 x 1440p. Dat is een verbetering ten opzichte van de Rift en de Vive. De Rift S verlaagt de framerate echter naar 80Hz, tien frames per seconde lager dan de 90Hz van de HTC Vive. Bovendien is de volgnauwkeurigheid van de Oculus Rift S strikt inferieur aan die van de Rift, wat opweegt tegen het feit dat de Rift S geen externe sensoren nodig heeft.

HTC Vive Pro: In 2018 bracht HTC de Vive Pro uit. De Vive Pro heeft een veel zakelijker ontwerp dan de Vive, met een eenvoudig aan te passen halo-riem en geïntegreerde audio die ongelooflijk klinkt. Alles is gemaakt van hard, duurzaam plastic of leer, met uitzondering van het sneldrogende gezichtskussen en achterkussen van schuim.

De Vive Pro biedt ook tweemaal de resolutie van de Vive: 2880 x 1600p, en de tracking van de Vive Pro was onberispelijk toen we hem testten. De installatie ervan kan echter moeilijker zijn, omdat het niet gericht is op consumenten, maar eerder op ervaren professionals. Bovendien verkoopt de Vive Pro-headset alleen al voor $ 800 MSRP. Voeg de wand- en basisstation 2.0-kit toe en je zult uiteindelijk ongeveer $ 1.400 uitgeven.

Een geweldige headset, maar niet de volle prijs waard

De HTC Vive is een prima headset, met uitstekende tracking en duurzame constructie. Het scherm begint echter gedateerd aan te voelen sinds het nu drie jaar is, en dat geldt ook voor de controllers. Voor $ 500 kun je een even goede Oculus Rift of een Rift S kopen en het overgebleven geld gebruiken voor nieuwe VR-games.

Specs

  • Productnaam VIVE
  • Productmerk HTC
  • MPN B00VF5NT4I
  • Prijs $499.00
  • Gewicht 1,22 lbs.
  • Productafmetingen 4,75 x 7,5 x 4,75 inch.
  • Bedient HTC Vive-controllers
  • Weergave 2 x 1080 x 1200 p OLED-scherm
  • Audio 3,5 mm audio-aansluiting voor externe hoofdtelefoon
  • Ingangen/uitgangen HDMI, DisplayPort, USB 3.0
  • Compatibiliteit Windows 8+
  • Platform Steam VR via Windows

Aanbevolen: