Kunnen Chromebooks virussen krijgen?

Inhoudsopgave:

Kunnen Chromebooks virussen krijgen?
Kunnen Chromebooks virussen krijgen?
Anonim

Chromebooks zijn inherent veiliger dan andere computers vanwege hun ontwerp. Je hebt misschien gehoord dat er geen virussen bestaan in Chrome OS. Hoewel het een gewaagde bewering is, is het nauwkeurig in een zeer enge zin.

Het grote geheel is echter ingewikkelder dan dat. Kwaadwillenden kunnen Chromebooks targeten met malware. Ze gebruiken functies zoals Android-apps in Chrome OS of draaien Linux op een Chromebook om de Chromebook te openen voor extra risico. Toch kun je je Chromebook veilig houden met Chrome OS als je voorzichtig bent.

Image
Image

Bestaat er een Chromebook-virus?

Computervirussen zijn een soort malware die code in bestanden injecteert. Wanneer een computer het bestand opent of het proces uitvoert, wordt de schadelijke code uitgevoerd. Op dat moment kan het virus schadelijke acties uitvoeren, zoals het vernietigen van gegevens, en kan het zichzelf repliceren door zich naar andere systemen te verspreiden.

Chrome OS heeft verschillende functies die het voor computervirussen moeilijk of zelfs onmogelijk maken om Chromebooks te infecteren. De eerste is dat elke keer dat u uw Chromebook opnieuw opstart, deze een zelfcontrole uitvoert. Als het wijzigingen aan het systeem aantreft, zoals bestanden die door een virus zijn gewijzigd, herstelt het zichzelf automatisch.

De andere functie voorkomt dat virussen in de eerste plaats bestanden infecteren of wachtwoorden stelen door afzonderlijke browservensters, browserextensies en Android-apps uit te voeren in geïsoleerde omgevingen die sandboxen worden genoemd.

Aangezien elke sandbox gescheiden is van de rest van het systeem, kan een virus in de ene geen systeembestanden of bestanden in een andere sandbox infecteren.

Chromebook-malware is nog steeds zorgwekkend

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat een virus een Chromebook infecteert, kunnen andere soorten malware door de kieren glippen. Malware is een meer algemene term die virussen, spyware, trojans, browserkapers, rootkits en andere software omvat die met kwaadaardige bedoelingen is ontworpen.

Het meeste potentieel voor malware komt van browserextensies en Android-apps. Als u browserextensies zonder sandbox gebruikt, loopt u risico op uw Chromebook. Google doet uitstekend werk bij het scannen van Android-apps op malware. Toch kan een kwaadaardige app de winkel binnensluipen.

Als het Chrome OS-browservenster is vergrendeld en een bericht weergeeft dat het een virus bevat, hebt u ofwel een schadelijke website bezocht of een schadelijke extensie geïnstalleerd. U kunt dit probleem meestal oplossen door de extensie opnieuw te starten en te verwijderen. In het ergste geval lost het wassen van een Chromebook het probleem op.

Zijn App Stores van derden gevaarlijk?

App-winkels van derden bieden een methode om apps te verkrijgen die niet beschikbaar zijn via de officiële Google Play Store. Deze externe winkels bieden soms gratis versies van apps aan die geld kosten in de Play Store, wat een waarschuwing zou moeten zijn dat er iets mis is.

Nep-cryptocurrency-wallets zijn een voorbeeld van malware die kan worden geïnstalleerd via een app van derden. Echte cryptocurrency-portefeuilles slaan bitcoin en andere valuta op, gebruiken en nemen ze op. Een nep-exemplaar kan mogelijk uw cryptocurrency innemen en u vervolgens niet toestaan deze in te trekken.

Andere kwaadaardige apps die zijn gedownload van winkels van derden, kunnen zich voordoen als echte apps, maar bestaan alleen om accountinformatie te stelen.

Is Linux draaien op een Chromebook gevaarlijk?

Sommige Chromebooks kunnen Linux- en Linux-apps draaien. Dit was mogelijk door een ietwat gecompliceerd proces waarbij de ontwikkelaarsmodus moest worden ingeschakeld. De nieuwe methode maakt het beter beheersbaar.

Wanneer u Linux op uw Chromebook uitvoert en Linux-apps installeert, stelt u uw computer bloot aan gevaar voor malware-infectie. Virussen en andere malware zijn echter ongebruikelijk op Linux. Dus hoewel dit het risico verhoogt, is het niet veel.

Hoe u uw Chromebook kunt beschermen tegen virussen en andere malware

U kunt antivirussoftware downloaden en installeren op een Chromebook via een browserextensie of als Android-app. Als dat het geval is, ha alt u de extensie of app uit de officiële Play Store en installeert u software van vertrouwde namen zoals Malwarebytes.

Zelfs zonder antivirussoftware maken de ingebouwde beveiligingsfuncties van Chrome OS het redelijk eenvoudig om veilig te blijven. Als u uw risico wilt minimaliseren, overweeg dan enkele of al deze voorzorgsmaatregelen:

  • Schakel de ontwikkelaarsmodus alleen in als je het nodig hebt: Hoewel dit een krachtig hulpmiddel is, heb je het misschien niet nodig. Sommige Chromebooks kunnen Linux draaien zonder de ontwikkelaarsmodus in te schakelen.
  • Gebruik geen app-stores van derden: Google controleert de apps die in de Play Store verschijnen, maar niet de app-stores van derden. Gebruik deze onofficiële bronnen van apps en extensies op eigen risico.
  • Let op wat je installeert: wanneer je een app of extensie installeert, let dan op de toestemmingsverzoeken. Als het niet klopt, controleer dan de recensies en opmerkingen die de app heeft ontvangen, of zoek op internet om er zeker van te zijn dat deze legitiem is.
  • Stel Chromebook-updates niet uit: Chrome OS is goed in het beveiligen van zichzelf, maar het uitstellen van updates kan de Chromebook openen voor nieuwe kwetsbaarheden. Wanneer er een nieuwe update beschikbaar komt voor uw Chromebook, installeer deze dan zo snel mogelijk.

Aanbevolen: