Hoe ARRAYFORMULA te gebruiken in Google Spreadsheets

Inhoudsopgave:

Hoe ARRAYFORMULA te gebruiken in Google Spreadsheets
Hoe ARRAYFORMULA te gebruiken in Google Spreadsheets
Anonim

Wat te weten

  • Met de ARRAYFORMULA kun je een reeks cellen (een array) vermenigvuldigen in plaats van twee cellen.
  • Een voorbeeld van een ARRAYFORMULA: =ArrayFormula(SUM(C3:C9F3:F9)).
  • Invoerarrays moeten dezelfde grootte hebben; de twee celbereiken moeten een gelijk aantal gegevenspunten hebben.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u ARRAYFORMULA in Google Spreadsheets gebruikt, zodat u meer gegevenspunten in uw berekeningen kunt invoeren.

Hoe ARRAYFORMULA te gebruiken in Google Spreadsheets

Je gebruikt ARRAYFORMULA zoals elke andere functie, maar je gebruikt het nooit op zichzelf. Het gaat altijd vooraf aan een andere vergelijking of opdracht om het programma te vertellen dat het moet gebruiken en, mogelijk, meerdere sets (arrays) informatie terug te sturen. Hier is een voorbeeld.

  1. Voor dit voorbeeld verzamelt ARRAYFORMULA de voor- en achternaam uit twee kolommen in een Google-spreadsheet.

    Image
    Image
  2. Normaal gesproken zou je een "&"-formule gebruiken om de namen in de tweede rij in de derde kolom te verzamelen. In dit geval gebruik je twee ampersands in de formule, zoals deze:

    =(B2&", "&A2)

    Image
    Image
  3. Druk op Enter om de formule uit te voeren. Het resultaat zal de formuletekst vervangen.

    Image
    Image
  4. Om de formule automatisch op de hele kolom toe te passen, voegt u ARRAYFORMULA toe en brengt u enkele kleine wijzigingen aan in het argument. Net als elke andere formule in Google Spreadsheets, komt ARRAYFORMULA na het isgelijkteken maar vóór het argument.

    Als u wijzigingen in de formule wilt aanbrengen, klikt u op de tekst in het invoerveld.

    Image
    Image
  5. Het toevoegen van de opdracht ARRAYFORMULA zal de rest van de kolom niet vullen, omdat u Google Spreadsheets moet vertellen om alle gegevens te gebruiken. Gebruik hiervoor de juiste notatie. In Spreadsheets (en andere spreadsheetprogramma's) gebruik je een colon (:) om een bereik te definiëren. In dit voorbeeld zijn de bereiken B2:B en A2:A

    Deze notatie omvat alle kolommen A en B, behalve de eerste rij, die de koppen bevat. In andere toepassingen zou je zoiets als B:B gebruiken om een hele kolom te gebruiken of B2:B12 om een specifiek bereik op te nemen (in dit geval, Rijen 2 tot en met 12 van kolom B).

    Uw invoerarrays moeten dezelfde grootte hebben. Als u bijvoorbeeld ARRAYFUNCTION uitvoerde op een bereik van drie cellen in kolom A en twee cellen in kolom B, zou één resultaat terugkomen als een fout, maar de geldige argumenten zouden nog steeds worden uitgevoerd.

    Image
    Image
  6. Druk op Enter om de formule uit te voeren en de rest van de cellen te vullen.

    Image
    Image
  7. Naarmate u meer items toevoegt, wordt de kolom met de ARRAYFORMULA bijgewerkt.

    Image
    Image
  8. Als sommige van uw gegevens veranderen, zal het bijwerken ervan ook het resultaat wijzigen.

    In dit voorbeeld bevatten cellen in kolom C naast lege cellen in kolommen A en B komma's omdat ze deel uitmaakten van de oorspronkelijke sorteerformule. Ze verschijnen niet per se voor andere functies.

    Image
    Image
  9. Om de resultaten te wijzigen, hoeft u alleen maar terug te keren naar de cel met de ARRAYFORMULA-functie en deze te wijzigen. De rest van de resultaten worden automatisch bijgewerkt.

Google Spreadsheets kan alleen ARRAYFORMULA gebruiken met arrays van dezelfde grootte (d.w.z. met hetzelfde aantal gegevenspunten).

Wat is Google Spreadsheets ARRAYFORMULA?

De ARRAYFORMULA-functie in Google Spreadsheets werkt samen met verschillende andere berekeningen, zodat u meer gegevenspunten kunt opnemen. In plaats van een enkel getal of cel, kunt u met deze opdracht meer informatie aan uw berekeningen toevoegen en gedetailleerdere resultaten uitvoeren.

Als u bijvoorbeeld twee celbereiken met elkaar probeert te vermenigvuldigen, retourneert Google Spreadsheets een fout omdat de vermenigvuldigingsfunctie alleen het product van twee of meer discrete getallen weet te vinden (bijvoorbeeld 4 keer [de waarde in cel A1]). Door ARRAYFORMULA toe te voegen, vertelt Google echter om meer informatie te verwerken en deze anders te gebruiken dan normaal.

Gebruik van ARRAYFORMULA

Het bovenstaande voorbeeld is slechts één manier om ARRAYFORMULA te gebruiken. Het werkt met de meeste functies in Google Spreadsheets en u hoeft niet eens een array te exporteren. Als u bijvoorbeeld een onkostennota maakt, kunt u een ARRAYFORMULA-functie instellen om de prijs van een artikel te vermenigvuldigen met het aantal dat u hebt gekocht en vervolgens alle kosten bij elkaar op te tellen. Deze functie gebruikt meerdere vergelijkingen om één enkel nuttig stukje informatie te creëren op basis van elementen die u in de toekomst kunt bijwerken.

Image
Image

Waarom niet invullen?

In sommige gevallen kunt u dezelfde resultaten krijgen door een formule één keer in te voeren en vervolgens de rechterbenedenhoek van de cel naar beneden of naar voren te slepen om deze naar alle rijen of kolommen die u markeert te kopiëren. Als u echter veel informatie heeft die u regelmatig bijwerkt, zal ARRAYFORMULA u tijd besparen. U hoeft niet steeds verder in te vullen omdat uw dataset het bereik dat u hebt gekopieerd te groot wordt; het wordt automatisch bijgewerkt als u nieuwe items invoert.

Het andere grote voordeel van ARRAYFORMULA is dat als u de formule ooit moet bijwerken, u deze niet naar elk resultaatveld hoeft te kopiëren. Als u bijvoorbeeld besluit dat u twee arrays wilt toevoegen in plaats van ze te vermenigvuldigen, hoeft u alleen de ene waarde in het vak ARRAYFORMULA te wijzigen en de andere worden automatisch ingevuld. Als u invult, moet u elk uitvoerveld aanpassen, wat meer werk oplevert, zelfs als u de invulfunctie opnieuw gebruikt.

Aanbevolen: