Hoe de Excel DATE-functie te gebruiken

Inhoudsopgave:

Hoe de Excel DATE-functie te gebruiken
Hoe de Excel DATE-functie te gebruiken
Anonim

Wat te weten

  • De juiste syntaxis voor de DATE-functie is=DATE(jaar, maand, dag). Bijvoorbeeld: =DATE(1986, 3, 18)
  • Je kunt het jaar, de maand en de dag uit andere cellen halen. Bijvoorbeeld: =DATUM(A2, B2, C2)

  • Trek maanden en dagen af met negatieve argumenten. Bijvoorbeeld: =DATUM(2020, -2, -15)

Dit artikel legt uit hoe je de Excel DATE-functie gebruikt. De DATE-functie kan in elke versie van Excel worden gebruikt.

DATE Functiesyntaxis en argumenten

De Excel DATE-functie combineert drie waarden om een datum te creëren. Wanneer u het jaar, de maand en de dag opgeeft, produceert Excel een serienummer dat vervolgens kan worden opgemaakt als een normaal ogende datum.

De typische manier om een datum in Excel in te voeren, is door de hele datum in één cel te schrijven, maar dat is onhandig als je met veel informatie te maken hebt. De DATE-functie kan handig zijn als de datum niet correct is opgemaakt, bijvoorbeeld als deze wordt gecombineerd met gewone tekst of over meerdere cellen is verspreid.

Dit is hoe elk exemplaar van de datumfunctie moet worden geschreven voor Excel om het correct te verwerken:

=DATUM(jaar, maand, dag)

  • Year: Voer het jaar in als een getal van één tot vier cijfers lang of voer de celverwijzing in naar de locatie van de gegevens in het werkblad. Het jaarargument is vereist.
  • Maand: Voer de maand van het jaar in als een positief of negatief geheel getal van 1 tot 12 (januari tot december) of voer de celverwijzing in naar de locatie van de gegevens. Het maandargument is vereist.
  • Day: Voer de dag van de maand in als een positief of negatief geheel getal van 1 tot 31 of voer de celverwijzing in naar de locatie van de gegevens. Het dagargument is vereist.
Image
Image

Extra datumfunctie-informatie

Hier zijn enkele andere belangrijke dingen die u moet weten over de jaar-, maand- en dagargumenten:

JAAR

  • Excel gebruikt standaard het 1900-datumsysteem, wat betekent dat de DATE-functie het jaar niet correct weergeeft voor iets ouder dan 1900.
  • Invoeren van 0 aangezien de jaarwaarde hetzelfde is als het invoeren van 1900, 1 is gelijk aan 1901, 105is 2005, enz.

MAAND

  • Overschrijding van 12 als maandwaarde zal dat aantal maanden optellen bij de jaarwaarde. 13 voegt dan één jaar en één maand toe aan de datum.
  • Het gebruik van een negatief getal als maandwaarde zal dat aantal maanden plus één aftrekken van de eerste maand van het jaar.

DAG

  • Als de dagwaarde het aantal dagen van die maand overschrijdt, worden de overtollige dagen opgeteld bij de eerste dag van de volgende maand.
  • Een negatieve dagwaarde trekt dat aantal dagen plus één af van de eerste dag van de maand.

DATE Functievoorbeelden

Hieronder staan een aantal realistische formules die de DATE-functie gebruiken:

Jaar, maand en dag in andere cellen

=DATUM(A2, B2, C2)

Image
Image

Dit voorbeeld van de DATE-functie gebruikt A2 voor het jaar, B2 voor de maand en C2 voor de dag.

Jaar in formule en maand en dag in een andere cel

=DATUM(2020, A2, B2)

Image
Image

Je kunt ook mixen hoe de gegevens worden verkregen. In dit voorbeeld maken we van 2020 het jaarargument, maar de maand en de dag worden uit andere cellen gehaald.

Maanden aftrekken met negatief maandargument

=DATUM(2020, -2, 15)

Image
Image

Hier gebruiken we een negatief getal in de maandruimte. Dit gaat achteruit door het jaar in plaats van vooruit, beginnend in januari 2020 (aangezien de formule 2020 omvat). Deze DATE-formule produceert 15-10-2019.

Dag aftrekken met negatief dagargument

=DATUM(2020, 1, -5)

Image
Image

Zonder het negatieve getal zou deze datum worden berekend als 1/5/2020. De negatieve dagwaarde trekt echter vijf dagen (plus één) af van 1/1/2020, wat de datum 2019-12-26 oplevert.

Grote dag- en maandargumenten

=DATUM(2020, 19, 50)

Image
Image

Dit voorbeeld combineert een aantal van de hierboven genoemde regels. De jaarwaarde zal vanaf 2020 toenemen omdat de maand groter is dan 12, en de maand die wordt berekend zal ook veranderen omdat de dagwaarde het aantal dagen in een maand overschrijdt. Deze DATE-formule levert 19-08-2021 op.

Toevoegen van 10 jaar tot nu toe in een andere cel

=DATUM(JAAR(A2)+10, MAAND(A2), DAG(A2))

Image
Image

De Excel DATE-functie kan ook worden gebruikt met andere datums, zoals het toevoegen van tijd aan een bestaande datum. In dit voorbeeld willen we de datum zien die 10 jaar na een bestaande datum ligt. De bestaande datum staat in cel E2, dus we moeten deze formule zo schrijven dat het jaar, de maand en de dag uit E2 worden geëxtraheerd, maar ook 10 wordt toegevoegd aan de jaarwaarde.

Bereken het aantal dagen in het jaar

=A2-DATUM(JAAR(A2), 1, 0)

Image
Image

Hier is een soortgelijk voorbeeld van de DATE-functie waarbij we berekenen hoeveel dagen in het jaar de datum in cel E10 v alt. 1/1/2020 is bijvoorbeeld één dag in het jaar, 5 januari is vijf dagen, enzovoort. In dit voorbeeld is E10 4/4/2018, dus het resultaat is 216.

Converteer datum als tekst naar correct opgemaakte datum

=DATUM(LINKS(A2, 4), MIDDEN(A2, 5, 2), RECHTS(A2, 2))

Image
Image

Als de cel waarmee je te maken hebt de volledige datum bevat, maar is opgemaakt als tekst, zoals 20200417, kun je deze DATE-formule gebruiken, gecombineerd met de functies LEFT, MID en RIGHT om de cel te converteren naar een correct opgemaakte datum.

Wat dit doet, is de eerste vier cijfers van links extraheren met LEFT(A2, 4), twee cijfers uit het midden nemen bij het vijfde teken via MID(A2, 5, 2), en dit combineren met de laatste twee cijfers van rechts met RIGHT(A2, 2). De berekende datum is 17-4-2020.

Bekijk onze artikelen over het gebruik van Excel's LEFT, RIGHT en MID functies voor meer informatie.

Dit jaar en deze maand op een specifieke dag

=DATUM(JAAR(VANDAAG()), MAAND(VANDAAG()), 5)

Image
Image

De TODAY-functie kan worden gebruikt met de DATE-functie om informatie over vandaag op te halen. Om uzelf er bijvoorbeeld aan te herinneren dat u elke maand op de 5e rekeningen moet betalen, kunt u deze DATE-formule gebruiken om automatisch het huidige jaar en de huidige maand toe te voegen, maar plaats dan 5 (of een celverwijzing) als de dagwaarde.

Bereken de datum wanneer de maand tekst is

=DATUM(A2, MAAND(1&B2), C2)

Image
Image

Soms bevat een datum de tekstversie van de maand, zoals juni. Aangezien Excel dit niet als een getal begrijpt, moet u het met de functie MAAND naar één converteren. We hebben dit rechtstreeks in de DATE-formule ingesloten, in de maandpositie, als MONTH(1&B2).

Data repareren die er niet uitzien als datums

Als het resultaat van de DATE-functie een aantal getallen toont in plaats van een datum, moet je de cel opmaken als een datum.

U ziet bijvoorbeeld een groot getal zoals 43938 in plaats van een normaal ogende datum, zoals in deze onderstaande schermafbeelding:

Image
Image

Om de cel opnieuw op te maken, selecteert u deze, kiest u het vervolgkeuzemenu uit het Number groepsitem en kiest u vervolgens een van de datumnotaties.

Aanbevolen: