OpML-bestanden openen, bewerken en converteren

Inhoudsopgave:

OpML-bestanden openen, bewerken en converteren
OpML-bestanden openen, bewerken en converteren
Anonim

Wat te weten

  • Een OPML-bestand is een Outline Processor Markup Language-bestand.
  • Open er een met Feedly.
  • Converteren naar CSV met opml2csv.com, of naar HTML met Tkoutline.

Dit artikel beschrijft wat OPML-bestanden zijn, hoe je er een opent en hoe je er een converteert naar een ander formaat zoals XML, HTML, CSV, enz.

Wat is een OPML-bestand?

Een bestand met de OPML-bestandsextensie is een Outline Processor Markup Language-bestand. Het wordt opgeslagen in een bepaalde structuur met behulp van het XML-formaat en wordt gebruikt om informatie tussen applicaties uit te wisselen, ongeacht het besturingssysteem.

Dit bestandsformaat wordt vaak gebruikt als het import-/exportformaat voor RSS-feedlezerprogramma's. Aangezien een OPML-bestand een verzameling RSS-abonnementsinformatie kan bevatten, is het de ideale indeling voor het maken van back-ups of het delen van RSS-feeds.

Image
Image

Hoe een OPML-bestand te openen

Bijna elk programma dat RSS-feeds beheert, zou OPML-bestanden moeten kunnen importeren en exporteren. Feedly is een voorbeeld dat er een kan importeren (log in en open de OPML-importpagina). De Thunderbird-e-mailclient zou ook moeten werken.

Als u een OPML-bestand online vindt en wilt zien wat erin staat, is er een tool genaamd OPML Viewer die precies dat zal doen.

Tkoutline en ConceptDraw's MINDMAP kunnen het ook openen.

Een eenvoudige teksteditor is een andere manier. Bekijk onze lijst met beste gratis teksteditors voor enkele van onze favorieten. Onthoud echter dat een echte RSS-feedaggregator zoals Feedly de beste manier is om de OPML-feeditems daadwerkelijk nuttig te maken (d.w.z.e., laat de inhoud zien waar de feeds vandaan komen). Een teksteditor is eigenlijk alleen goed voor het bewerken van het bestand of het bekijken van alleen de tekstinhoud.

Wat dat betreft kan elke XML- of teksteditor worden gebruikt om wijzigingen aan te brengen in een OPML-bestand.

Image
Image

Als u merkt dat een toepassing op uw pc het bestand probeert te openen, maar het is de verkeerde toepassing of u wilt liever dat een ander geïnstalleerd programma het opent, raadpleeg dan onze handleiding Hoe u bestandsassociaties in Windows kunt wijzigen om dat te doen.

Een OPML-bestand converteren

Het bovengenoemde Tkouline-programma kan worden gebruikt om een OPML-bestand naar HTML of XML te converteren.

OPML-bestanden kunnen ook worden geconverteerd naar CSV voor gebruik in een spreadsheetprogramma zoals Microsoft Excel. Deze online tool op opml2csv.com kan dat doen.

Pandoc is een andere converter die de XML-gegevens van het OPML-bestand kan opslaan in een grote verscheidenheid aan formaten zoals AsciiDoc, markdown, LaTeX en andere.

Meer informatie over het OPML-bestandsformaat

In een typisch OPML-bestand is er een head-element dat de titel, eigenaar of andere metadata-informatie beschrijft. Bij een RSS-feed is dit normaal gesproken de titel van het artikel. Daarna volgt de body-tag die de inhoud bevat van wat het bestand beschrijft, en het outline-element om attributen of andere outline-subelementen te bevatten.

OPML is gemaakt door UserLand met de oorspronkelijke bedoeling voor een bestandsindeling die behoorde tot de tekstverwerker die in de Radio UserLand-software is ingebouwd.

Kan het nog steeds niet openen?

Als u uw bestand niet kunt openen met de bovenstaande suggesties, moet u eerst controleren of u daadwerkelijk met een OPML-bestand te maken heeft. Sommige bestandsextensies lijken op elkaar, maar zijn in feite helemaal niet gerelateerd en werken daarom niet met de bovenstaande programma's.

Je zou bijvoorbeeld echt een OMP-bestand kunnen hebben, wat een Office Manager-documentarchiefbestand of een OpenMind Window-documentbestand kan zijn. Hoewel de extensie erg veel op OPML lijkt, hebben ze niet hetzelfde formaat en kunnen ze niet met dezelfde applicaties worden geopend. De eerste is een indeling die is gemaakt door de Krekeler Office Manager Pro-software en de laatste werkt met MatchWare MindView.

OPAL is vergelijkbaar; het wordt door Microsoft Office Customization Tool gebruikt als een Microsoft Office User Settings-bestand om aan te passen hoe MS Office wordt geïnstalleerd.

Aanbevolen: