Wat is een LZMA-bestand?

Inhoudsopgave:

Wat is een LZMA-bestand?
Wat is een LZMA-bestand?
Anonim

Een bestand met de LZMA-bestandsextensie is een gecomprimeerd LZMA-bestand. Het achtervoegsel staat voor Lempel-Ziv-Markov chain-Algorithm, en de bestanden worden voornamelijk gezien op Unix-gebaseerde besturingssystemen.

LZMA-bestanden zijn vergelijkbaar met andere compressie-algoritmen zoals ZIP die gegevens comprimeren om ruimte te besparen. Het is echter bekend dat LZMA-compressie zorgt voor snellere decompressietijden dan andere algoritmen zoals BZIP2.

LZMA2 is een containerformaat dat zowel LZMA-gegevens als niet-gecomprimeerde gegevens kan bevatten. Hieronder vindt u meer informatie over hun verschillen.

TLZ is de afkorting van een TAR-bestand dat is gecomprimeerd met LZMA. Het gebruikt de bestandsextensie TAR. LZMA en wordt gewoonlijk een LZMA Compressed Tarball genoemd.

Image
Image

Hoe een LZMA-bestand te openen

PeaZip en 7-Zip zijn twee gratis programma's voor Windows en Linux die de inhoud van een LZMA-bestand kunnen decomprimeren (uitpakken). De Unarchiver kan LZMA-bestanden openen op een Mac, en B1 Free Archiver is een vergelijkbare LZMA-bestandsopener voor Windows, Linux, macOS en Android.

Om een TAR-bestand te openen dat is weggestopt in een LZMA-archief, zijn mogelijk twee stappen nodig: het TAR-bestand uit de LZMA halen en vervolgens de gegevens uit het TAR-bestand uitpakken. Sommige decompressieprogramma's combineren deze stappen in één, waardoor het proces een beetje eenvoudiger wordt.

In een Unix-terminal kun je dit proces in twee stappen zien in een enkele opdrachtuitvoering. Gegevens in een TAR-bestand kunnen uit een LZMA-archief worden uitgepakt met de volgende opdracht (vervang file.tar.lzma door uw eigen LZMA-bestand):


tar --lzma -xvpf bestand.tar.lzma

Als dat niet werkt, heb je waarschijnlijk lzma niet geïnstalleerd. Gebruik dit commando om het te installeren als je denkt dat dat het geval is:


sudo apt-get install lzma

Als u merkt dat een programma op uw computer het LZMA-bestand probeert te openen, maar het de verkeerde toepassing is, of als u liever een ander programma gebruikt om LZMA-bestanden te openen, raadpleeg dan onze Hoe u het standaardprogramma kunt wijzigen voor een specifieke gids voor bestandsextensies om die wijziging aan te brengen (in Windows).

Een LZMA-bestand converteren

Je kunt een LZMA-bestand converteren naar GZ, ZIP, TAR, TGZ en enkele andere archiefformaten met FileZigZag, een online en volledig gratis bestandsconverter. Upload het LZMA-bestand naar FileZigZag en kies naar welk formaat het moet worden geconverteerd.

Een andere optie is om CloudConvert te gebruiken, dat het opslaan van het LZMA-bestand naar RAR ondersteunt.

Kan het bestand nog steeds niet openen?

De meest voorkomende reden waarom uw bestand niet wordt geopend met de hierboven genoemde programma's, is omdat u niet echt met een LZMA-bestand te maken hebt, wat kan gebeuren als u de bestandsextensie verkeerd leest.

LZM-bestanden lijken bijvoorbeeld erg veel op LZMA, maar alleen omdat hun bestandsextensies vergelijkbaar zijn. Een LZM-bestand is eigenlijk een Slax Module-bestand dat wordt gebruikt door het Slax-besturingssysteem.

ZMA en ZMAP zijn enkele andere voorbeelden waarbij de bestandsextensie is gereserveerd voor respectievelijk SPL Tracer en de videogame Zombies Ate My Neighbours Map.

Als het controleren van de bestandsextensie laat zien dat je echt een heel ander type bestand hebt, onderzoek dan die letters/cijfers om erachter te komen welke programma's het kunnen openen of converteren.

LZMA vs LZMA2

LZMA is volkomen acceptabel om te gebruiken, zolang je een klein archief comprimeert (minder dan 256 MB). Als u iets groters comprimeert, of als u reeds gecomprimeerde gegevens comprimeert, kan het gebruik van een programma dat LZMA2 ondersteunt, zoals 7-Zip, u een snellere en betere compressie bieden.

U zult echter geen verbetering zien met LZMA2 tenzij u meer dan 4 CPU-threads gebruikt om de compressie uit te voeren. Er is ook veel meer systeemgeheugen nodig voor LZMA2-compressie dan LZMA.

Sommige vergelijkbare compressie-algoritmen zijn LZ77 en LZ78, die gewoonlijk LZ1 en LZ2 worden genoemd. LZMA is gebaseerd op deze twee algoritmen.

FAQ

    Is LZMA2 een verliesvrij bestandsformaat?

    Ja. LZMA is een verliesvrije indeling en LZMA2 wordt beschouwd als een "container"-indeling die zowel LZMA-gegevens als niet-gecomprimeerde gegevens bevat.

    Wat is de beste manier om bestanden in 7-Zip te comprimeren?

    7-Zip heeft zijn eigen propriëtaire compressieformaat genaamd 7z. Over het algemeen doet 7z het beste om bestanden te comprimeren. Houd er echter rekening mee dat de persoon naar wie u het gecomprimeerde bestand stuurt, een eigen exemplaar van 7-Zip nodig heeft om het te openen.

Aanbevolen: