RTF-bestand (wat het is en hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

RTF-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
RTF-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
Anonim

Wat te weten

  • Een RTF-bestand is een Rich Text Format-bestand.
  • Open er een met Word of een teksteditor zoals Notepad++.
  • Converteren naar PDF, TXT, DOCX, etc., met FileZigZag.

Dit artikel legt uit wat RTF-bestanden zijn en hoe ze verschillen van andere tekstdocumenten, en hoe je er een kunt openen of converteren naar een ander formaat, zoals PDF of DOCX.

RTF is een afkorting voor verschillende andere technische dingen, maar geen van hen heeft iets te maken met een bestandsindeling. Reactie op prognose, re altime feedback, Re altek Fast Ethernet en runtime-fout zijn enkele voorbeelden.

Wat is een RTF-bestand?

Een bestand met de bestandsextensie. RTF is een Rich Text Format-bestand. Het verschilt van een gewoon tekstbestand doordat het opmaak kan bevatten zoals vet en cursief, plus verschillende lettertypen en groottes en afbeeldingen.

RTF-bestanden zijn handig omdat veel programma's ze ondersteunen. Dit betekent dat je er bijvoorbeeld een kunt bouwen via een macOS-programma en vervolgens hetzelfde bestand in Windows of Linux kunt openen en het er in principe hetzelfde uit kunt laten zien.

Hoe een RTF-bestand te openen

De gemakkelijkste manier om een RTF-bestand in Windows te openen, is door WordPad te gebruiken, aangezien het vooraf is geïnstalleerd. Als je een Mac gebruikt, kan Apple TextEdit of Apple Pages worden gebruikt.

Dubbelklikken op het bestand zou alles moeten zijn wat u hoeft te doen om een van die programma's te activeren om het te openen. Als dat niet werkt, zoekt u naar de app op uw computer om deze te starten en gebruikt u vervolgens de menu's, zoals File > Open, om het RTF-bestand te selecteren.

Er zijn ook andere teksteditors en tekstverwerkers die in principe op dezelfde manier werken, zoals LibreOffice, OpenOffice, AbleWord, Jarte, AbiWord, WPS Office en SoftMaker FreeOffice.

Image
Image

Zoho Docs en Google Docs zijn twee manieren waarop u RTF-bestanden online kunt openen en bewerken. Het voordeel van online apps is dat je niets hoeft te installeren! Gebruik gewoon de uploadoptie om uw bestand te importeren, en dan kunt u het bewerken, afdrukken, delen, enz.

Als je Google Documenten gebruikt, kun je het uploaden naar je Google Drive-account en het vervolgens importeren in Documenten, of leren hoe je het rechtstreeks kunt uploaden vanaf de Documenten-site.

Het is belangrijk om te beseffen dat niet elk programma dat RTF-bestanden ondersteunt, het bestand op dezelfde manier kan bekijken. Dit komt omdat sommige programma's geen nieuwere specificaties van het RTF-formaat ondersteunen. Meer daarover hieronder.

Enkele andere, niet-gratis manieren om er een te openen, zijn onder meer het gebruik van Microsoft Word of Corel WordPerfect.

Een paar van die Windows RTF-editors werken ook met Linux en Mac. Als je macOS gebruikt, kun je ook Apple TextEdit of Apple Pages gebruiken om het bestand te openen.

Als het bestand wordt geopend in een programma waarmee u het niet wilt gebruiken, kunt u de standaard RTF-opener in Windows wijzigen. Het aanbrengen van die wijziging zou bijvoorbeeld handig zijn als u het bestand in Kladblok wilt bewerken, maar het in plaats daarvan in OpenOffice Writer opent.

Een RTF-bestand converteren

De snelste manier om het bestand te converteren is door een online tool zoals FileZigZag te gebruiken. U kunt de RTF opslaan als een DOC-, PDF-, TXT-, ODT- of HTML-bestand, naast verschillende andere ondersteunde formaten. Een andere online methode die RTF naar PDF of naar PNG, PCX of PS ondersteunt, is Zamzar.

Image
Image

Doxillion is een gratis documentbestandsconverter die RTF naar DOCX en een aantal andere documentformaten kan opslaan.

Nog een andere methode is om een van de bovenstaande editors te gebruiken. Met het bestand al geopend, gebruik het File menu of een soort Export optie om op te slaan in een ander bestandsformaat.

Meer informatie over het RTF-formaat

Het RTF-formaat werd voor het eerst gebruikt in 1987, maar werd in 2008 niet meer bijgewerkt door Microsoft. Sindsdien zijn er enkele herzieningen van het formaat geweest. Wat bepa alt of een documenteditor het bestand op dezelfde manier weergeeft als degene die het heeft gebouwd, hangt af van welke versie van RTF wordt gebruikt.

Je kunt bijvoorbeeld een afbeelding in een RTF-bestand invoegen, maar niet alle lezers weten hoe ze deze moeten weergeven, omdat ze niet allemaal zijn bijgewerkt naar de nieuwste RTF-specificatie. Wanneer dit gebeurt, worden afbeeldingen helemaal niet weergegeven.

RTF-bestanden werden ooit gebruikt voor Windows-helpbestanden, maar zijn sindsdien vervangen door Microsoft Compiled HTML Help-bestanden die de CHM-bestandsextensie gebruiken.

De eerste versie van het formaat werd uitgebracht in 1987 en werd gebruikt door MS Word 3. Van 1989 tot 2006 werden versies 1.1 tot en met 1.91 uitgebracht, waarbij de laatste RTF-versie zaken als XML-opmaak, aangepaste XML-tags, wachtwoord ondersteunde bescherming en wiskundige elementen.

Omdat het RTF-formaat XML-gebaseerd is en niet binair, kunt u de inhoud daadwerkelijk lezen wanneer u het bestand opent in een platte teksteditor zoals Kladblok.

RTF-bestanden ondersteunen geen macro's, maar dat betekent niet dat ". RTF"-bestanden macro-veilig zijn. Een MS Word-bestand dat macro's bevat, kan bijvoorbeeld worden hernoemd om de. RTF-bestandsextensie te hebben, zodat het er veilig uitziet, maar wanneer het wordt geopend in MS Word, kunnen de macro's nog steeds normaal worden uitgevoerd, omdat het niet echt een RTF-bestand is.

Hoewel hun bestandsextensies er hetzelfde uitzien, zijn RTF-bestanden niet hetzelfde als WRF- of SRF-bestanden.

FAQ

    Kan een RTF-bestand een virus zijn?

    Ja, maar zelden. Zoals met de meeste bestandsindelingen, zijn er gevallen geweest van RTF-bestanden die malware bevatten, dus scan alle bestanden die u van internet downloadt met een van de gratis antivirussoftwareprogramma's.

    Hoe open ik een RTF-bestand op Android?

    De officiële Dropbox-, Google Drive- en Microsoft Office-apps kunnen RTF-bestanden openen op Android. U kunt ook tal van apps vinden die speciaal zijn bedoeld voor het openen van RTF-bestanden in de Google Play Store.

    Hoe sla ik een Word-document op als RTF-bestand?

    Ga in Microsoft Word naar File > Save As > Save as Type en selecteer Rich Text Format (.rtf). Als u een RTF-bestand in Word wilt openen, moet u ervoor zorgen dat Alle bestanden is geselecteerd wanneer u naar het document bladert.

Aanbevolen: