Grijze versus witte projectorschermen: welke moet u gebruiken?

Inhoudsopgave:

Grijze versus witte projectorschermen: welke moet u gebruiken?
Grijze versus witte projectorschermen: welke moet u gebruiken?
Anonim

Als je een projector instelt voor een echte thuisbioscoop, heb je een plek nodig waar de films kunnen verschijnen. Een effen muur is misschien goed genoeg, maar een scherm kan de beleving naar een hoger niveau tillen. Je hebt twee hoofdopties voor een zelfstandig scherm: grijs en wit. Beide hebben sterke en zwakke punten, en welke je kiest, hangt af van je hardware, kamer en het soort foto dat je wilt.

Image
Image

Wat u moet weten over grijze schermen voor projectoren

Grijze projectorschermen zijn nieuwere technologie; ze kwamen voor het eerst op de markt in 2001. Het belangrijkste voordeel van een grijs scherm boven een wit is dat de donkere kleur meer licht absorbeert. Deze functie zorgt voor een beter contrast (het verschil tussen wit en zwart) in het beeld. Zwart dat op grijs wordt geprojecteerd, is ook minder helder dan op wit, waardoor de donkere kleuren donkerder worden en onder de meeste omstandigheden een beter beeld kan ontstaan.

Dat leidt tot het andere belangrijke voordeel van een grijs scherm: over het algemeen is het gemakkelijker om er een goed beeld mee te krijgen. Het vermogen van het scherm om meer licht op te vangen, is niet alleen van toepassing op de straal van uw projector. Het weerkaatst ook minder van het licht in je kamer. U hoeft zich geen zorgen te maken over het uitschakelen van alle lampen of plafondlampen of het investeren in verduisterende gordijnen om te voorkomen dat zonlicht uw foto beïnvloedt. Het scherm is immuun voor andere bronnen en je krijgt een geweldig beeld, zelfs als de kamer niet helemaal donker is.

Alles over witte schermen voor projectoren

Witte schermen zijn over het algemeen beter beschikbaar en gemakkelijker te vinden dan grijze. Dat wil niet zeggen dat grijze moeilijk te vinden zijn, maar meer bedrijven maken witte schermen, dus je hebt waarschijnlijk meer opties.

Deze oudere schermtechnologie reflecteert ook meer licht, wat het beeld beïnvloedt. Een wit oppervlak kan het contrast van het geprojecteerde beeld in alle, behalve de meest geavanceerde projectoren, verminderen. Nieuwere hardware heeft een beter ingebouwd contrast, wat een aantal van de tekortkomingen van een wit scherm en zijn reflectiviteit kan compenseren.

Een wit scherm overtreft een grijs scherm in een kamer met absolute lichtregeling. In een ruimte zonder andere lichtbronnen, met inbegrip van niets dat uit een raam of deuropening komt, wil je een wit scherm. In een verder donkere kamer zorgt een wit scherm voor een helderder, scherper beeld dan een grijs scherm, daarom zie je deze kleur nog steeds in bioscopen.

Dus wat is de beste kleur voor uw projectorscherm?

Over het algemeen kosten grijze en witte projectorschermen ongeveer hetzelfde en zijn er in verschillende formaten, dus degene die je kiest hangt af van wat ze het geprojecteerde beeld opleveren (of wegnemen).

Tenzij je een kamer speciaal hebt ontworpen om als bioscoop te dienen (of er een hebt uitgedost met verduisterende gordijnen, donkere verf op de muren en binnenverlichting die je gemakkelijk kunt uitschakelen), zal een grijs scherm waarschijnlijk dienen jij beter. De verhoogde lichtabsorptie zorgt voor meer contrast en dus een beter beeld.

Voor een volledig donkere ruimte wil je echter voor wit gaan. De reflectiviteit in deze omstandigheden wordt een voordeel door een helderder, scherper beeld te creëren. Hoe minder omgevingslicht je in de kamer hebt, hoe minder de voordelen van een grijs scherm van belang zijn.

Nieuwere projectoren kunnen de schermkleur die je kiest irrelevant maken. Apparaten die een beeld kunnen projecteren met een contrast van 15.000:1 zien er bijna fantastisch uit, ongeacht waar je de film op laat zien. Voor een goedkopere projector zul je echter waarschijnlijk voor grijs willen gaan om wat extra werk te besparen.

FAQ

    Hoe maak je een wit projectiescherm schoon?

    Om een projectorscherm schoon te maken, trekt u latexhandschoenen aan en gebruikt u voorzichtig een droge microvezeldoek in korte, links/rechts of op/neer bewegingen of ingeblikte lucht om los stof en andere deeltjes te verwijderen. Als er nog steeds deeltjes op het scherm zitten, gebruik dan plakband om uw hand, een schuimborstel of een grote zachte gum en dep het deeltje om het te verwijderen. Als je verder moet gaan, gebruik dan een doek die is bevochtigd met warm water en een kleine hoeveelheid mild schoonmaakmiddel om kleine delen van het scherm voorzichtig schoon te vegen.

    Welke kant is naar boven op een grijs projectiescherm?

    Een projectiescherm heeft twee kanten: een glanzende kant en een doffe kant. De glanzende kant moet naar de muur zijn gericht en de doffe of matte kant naar de projector.

Aanbevolen: