Hoe werken Hill Descent Control-systemen?

Inhoudsopgave:

Hoe werken Hill Descent Control-systemen?
Hoe werken Hill Descent Control-systemen?
Anonim

Hill Descent Control (HDC) is een autoveiligheidsfunctie die veilig rijden op steile hellingen vergemakkelijkt. De functie is in de eerste plaats bedoeld voor gebruik op ruig terrein, maar je kunt hem ook gebruiken om langzaam en veilig een steile heuvel af te dalen.

In tegenstelling tot cruise control, die meestal alleen werkt boven een bepaalde snelheid, worden HDC-systemen meestal niet geactiveerd als het voertuig langzamer rijdt dan 15 of 20 mph. De details verschillen van autofabrikant tot autofabrikant, maar het is over het algemeen een technologie met lage snelheid.

Hoe Hill Descent Control werkt

Hill-descent control werkt meestal in een meerstappenproces:

  1. De bestuurder schakelt het in wanneer het voertuig met lage snelheid een steile helling afrijdt.
  2. Normaal gesproken zorgt deze steile afdaling ervoor dat het voertuig versnelt, maar HDC gebruikt antiblokkeerremmen en andere systemen om een constante veilige snelheid aan te houden, zelfs als de helling afneemt.
  3. Wanneer de weg effen wordt, kan de bestuurder HDC uitschakelen en de snelheid van het voertuig verhogen.
Image
Image

Lage snelheids-cruisecontrol voor ruw terrein

Net als veel andere veiligheidsvoorzieningen in de auto en geavanceerde rijhulpsystemen, automatiseert HDC een taak die een chauffeur anders handmatig zou doen. In dit geval is die taak het regelen van de snelheid van een voertuig op een helling zonder grip te verliezen. Chauffeurs bereiken dat meestal door terug te schakelen en op de remmen te tikken, wat ook dezelfde basismethode is voor HDC-systemen.

HDC werkt zoals tractiecontrole en elektronische stabiliteitscontrole. Net als die systemen kan HDC communiceren met de ABS-hardware en de remmen pulseren zonder enige input van de bestuurder. Elk wiel kan op deze manier onafhankelijk worden bestuurd, waardoor het systeem de tractie kan behouden door individuele wielen te vergrendelen of los te laten als dat nodig is.

Hill Descent Control gebruiken

De werking van het systeem van elke fabrikant verschilt enigszins, maar ze hebben allemaal één eigenschap gemeen: de snelheid van het voertuig moet onder een bepaalde drempel liggen om HDC te laten werken. Deze systemen zijn ontworpen om een veilige snelheid aan te houden, niet om een gevaarlijke snelheid te reduceren tot een veilige snelheid.

De meeste autofabrikanten eisen dat het voertuig minder dan 20 mph rijdt, op enkele uitzonderingen na. In sommige gevallen, zoals bij de Nissan Frontier, verandert de snelheidsdrempel afhankelijk van de versnellingsinstelling.

Normaal gesproken moet een voertuig vooruit of achteruit (niet neutraal) en op een helling staan voordat je HDC kunt activeren. De meeste systemen hebben een indicator op het dashboard die aangeeft wanneer aan alle voorwaarden is voldaan en de functie beschikbaar is.

Druk op een knop activeert meestal HDC. Afhankelijk van de fabrikant bevindt de knop zich mogelijk op de middenconsole, onder het instrumentenpaneel of ergens anders. Sommige autofabrikanten zoals Nissan gebruiken een tuimelschakelaar in plaats van een simpele knop.

Na activering werkt elk systeem een beetje anders. In sommige gevallen kunt u de snelheid van het voertuig regelen met de cruise control-knoppen. In andere gevallen kunt u de snelheid verhogen door op het gas te tikken en deze verlagen door op de rem te tikken.

Image
Image

Geschiedenis van Hill Descent Control

Bosch ontwikkelde het eerste HDC-systeem voor de Land Rover Freelander. De Freelander miste de lage versnellingsbak en differentieelvergrendelingsfuncties van andere 4x4 offroad-voertuigen, en HDC werd gefactureerd als een oplossing.

De aanvankelijke uitrol van de technologie had enkele nadelen, waaronder een vooraf ingestelde snelheid die voor veel situaties te hoog was. Latere implementaties door Land Rover en andere autofabrikanten stelden een "looptempo" -snelheid in of lieten de bestuurder de snelheid on-the-fly aanpassen. Voertuigen die zijn uitgerust met dit type HDC zijn beter geschikt voor gebruik op ruw terrein met losse of modderige oppervlakken en zeer steile heuvels.

Wie biedt Hill Descent Control?

HDC is nog steeds beschikbaar op de Land Rover Freelander en Range Rover. Andere autofabrikanten zoals Ford, Nissan, BMW en Volvo hebben HDC geïntroduceerd in sommige SUV's, cross-overs, stationwagens, sedans en vrachtwagens, en de technologie wordt elk jaar aan meer modellijnen toegevoegd.

Aanbevolen: