Heb ik een autoversterkerzekering nodig?

Inhoudsopgave:

Heb ik een autoversterkerzekering nodig?
Heb ik een autoversterkerzekering nodig?
Anonim

De meeste auto's worden geleverd met standaard audiosystemen die alleen een head-unit en vier luidsprekers bevatten, dus upgraden daarna is ingewikkelder dan het simpelweg vervangen van oude componenten door nieuwe. Als uw auto niet uit de fabriek kwam met een versterker, en waarschijnlijk ook niet, moet u hem aansluiten op de voeding en aarde. Dat betekent dat je een soort versterkerzekering nodig hebt.

Image
Image

Wie heeft een auto-audioversterker zekering nodig?

Als je nieuwe eindversterker is geleverd met een ingebouwde zekering, is deze bedoeld om de versterker zelf te beschermen; het zal niets doen om de rest van de bedrading in uw auto te beschermen. Van bijzonder belang is de stroomkabel van de versterker, die ergens langs de lijn zou kunnen kortsluiten.

Als je niet voorzichtig bent bij het leggen van een stroomkabel voor je nieuwe versterker, maakt deze kortsluiting en is hij niet gezekerd, en je zou op aanzienlijke schade kunnen kijken. In het ergste geval kan een kortgesloten versterkerkabel brand veroorzaken.

Zelfs als je voorzichtig bent, verdringt gewoon rondrijden op de meest gladde wegen alles in je auto. Na verloop van tijd verschuiven en schuren draden tegen elkaar en andere dingen. Daarom is de zekering een van de meest vitale onderdelen van de versterkerbedrading.

Uw versterker aansluiten op stroom

Weersta de drang om je nieuwe versterker aan te sluiten op de bestaande zekeringkast in je auto of op een bestaand circuit of een bestaande zekering. Uw versterker zal vrijwel zeker meer stroomsterkte trekken dan de bestaande bedrading kan dragen. Dat betekent dat u een catastrofale storing riskeert, zelfs als u een kleinere zekering verwisselt voor een grotere of een leeg slot in de zekeringkast gebruikt.

Het probleem hangt nauw samen met de manier waarop zekeringen werken en het probleem waarvoor ze zijn ontworpen. In de meest elementaire termen is een zekering ontworpen om te falen. Als een onderdeel in het circuit te veel stroom trekt, of als een kortsluiting een plotselinge stroompiek tot gevolg heeft, zal de zekering doorslaan en het circuit onderbreken.

Als er geen zekering aanwezig is, of als de zekering het circuit niet verbreekt vanwege vonken, kunnen andere componenten beschadigd raken. Een elektrische brand kan het gevolg zijn.

Juiste locatie van de autoversterkerzekering

Aangezien auto-audioversterkers veel stroomsterkte trekken, kan een verkeerde bedrading leiden tot overbelaste stroomdraden, kortsluitingen en zelfs elektrische branden. Daarom is het een goed idee om een aparte voedingskabel helemaal van je batterij naar je versterker te laten lopen.

Als je meerdere versterkers hebt, kun je een enkele stroomdraad gebruiken en een distributieblok gebruiken, maar de stroomkabel moet dik genoeg zijn om de stroomafname van alle versterkers die hij voedt aan te kunnen.

Als er ooit een probleem is met een van je versterkers, of als de voedingskabel van je versterker uitv alt, kunnen de resultaten catastrofaal zijn. In het ergste geval kan de auto in brand vliegen of kan de batterij exploderen.

Daarom is het noodzakelijk om een in-line zekering te installeren tussen de batterij en de stroomkabel, en het is ook waarom je die zekering bij de batterij moet plaatsen in plaats van bij de versterker. Als je de zekering bij de versterker plaatst en de kabel ergens tussen de batterij en de zekering kortsluiting maakt, biedt de zekering helemaal geen bescherming.

Juiste zekeringgrootte

Als u een te kleine zekering gebruikt, zal deze tijdens normaal gebruik doorbranden. Als u een te grote zekering gebruikt, kan dit leiden tot defecte onderdelen of een elektrische brand.

Als je versterker een interne zekering heeft, moet de zekering van je inline autoversterker iets groter zijn. Gebruik bijvoorbeeld een inline-zekering van 25 of 30 ampère als uw versterker een interne zekering van 20 ampère heeft.

Als je twee versterkers met interne zekeringen hebt, tel dan de stroomsterktes bij elkaar op om de juiste maat voor je inline-zekering te bepalen. Dat geeft je bewegingsruimte zonder een gevaarlijke situatie te riskeren.

Sommige versterkers hebben geen interne zekeringen. Controleer in dit geval het vermogen van uw versterker om de juiste maat zekering te bepalen.

Als je versterker geen interne zekering heeft, of je hebt meerdere versterkers zonder ingebouwde zekeringen, overweeg dan om een gezekerd verdeelblok te gebruiken. Op dezelfde manier dat de inline-zekering beschermt tegen een kortgesloten stroomdraad, beschermt een gezekerd distributieblok uw andere versterkers en aanverwante componenten als een van uw versterkers uitv alt.

Soorten zekeringen voor versterkers

De meeste versterkers met interne zekeringen gebruiken autozekeringen. Dit zijn dezelfde soort zekeringen die elders in uw auto worden gebruikt; andere audiocomponenten, zoals de head-unit, kunnen soortgelijke zekeringen gebruiken.

Wanneer u een inline-zekering installeert, kunt u hetzelfde type meszekering gebruiken. De zekering zelf zit in een zekeringhouder, die je inline aansluit op de versterker.

De andere optie is om een inline vatzekering te gebruiken. Dit maakt ook gebruik van een zekeringhouder die u in lijn met de stroomdraad installeert, maar deze heeft meestal de vorm van een doorzichtige of doorschijnende plastic buis met een vatzekering.

Ongeacht het type zekering, is het belangrijk een zekeringhouder te kiezen die voldoet aan of groter is dan de nominale waarde van de zekering die u wilt installeren. Als u vaststelt dat u een inline-zekering van 30 amp nodig hebt, installeer dan geen zekeringhouder die geschikt is voor slechts 25 ampère.

Aanbevolen: