Wat te doen als uw Mac niet kan worden ingeschakeld

Inhoudsopgave:

Wat te doen als uw Mac niet kan worden ingeschakeld
Wat te doen als uw Mac niet kan worden ingeschakeld
Anonim

Als je Mac niet aan gaat, kun je genoeg doen om hem weer bruikbaar te maken. Op zijn minst kun je misschien isoleren wat het probleem veroorzaakt, zelfs als je niet over de tools of vaardigheden beschikt om het zelf op te lossen.

Wat te doen als uw Mac niet kan worden ingeschakeld

Als je je Mac helemaal niet kunt opstarten, is het een goed idee om te beginnen door ervoor te zorgen dat het meest elementaire vakje is aangevinkt: de stroomaansluiting. Dat is een essentiële schakel in de keten, maar niet de enige mogelijke boosdoener. Als uw Mac een laptop is, kan de batterij de oorzaak van het probleem zijn. Als je Mac oververhit raakt, kan dat voorkomen dat hij ook wordt ingeschakeld.

Image
Image

Controleer de stroomaansluitingen

Begin met het traceren van alle stroomkabels naar beide uiteinden om te controleren of ze stevig zijn aangesloten op de voeding en de achterkant van je Mac. Er mag niets zijn tussen de stroomconnector en een van de verbindingspunten op de Mac, de lichtnetadapter of het stopcontact. Verwijder alles wat de integriteit van de verbinding zou kunnen verminderen.

Op draagbare Macs kunnen de stroomblokken doorhangen of uit stopcontacten aan de muur trekken. Dit is vooral problematisch als het gaat om de tweeledige adapters, die snel kunnen verslijten op basis van gebruik. Koppel alles los en sluit het weer aan om er zeker van te zijn dat de verbindingen veilig zijn.

Zoek naar veelvoorkomende verbindingsproblemen

Zorg ervoor dat het stopcontact werkt. Steek een lamp in hetzelfde stopcontact. Als de lamp niet aangaat, zal uw computer dat ook niet doen. Nu ben je bezig met het oplossen van problemen met het stopcontact, wat een heel andere taak is.

Stekkerdozen of stopcontactuitbreidingen kunnen worden uitgeschakeld of doorgebrand. Soms sterven hun interne zekeringen, of de onderliggende bedrading of elektronica fa alt. Haal deze apparaten uit het stroomnet en steek uw computer rechtstreeks in een stopcontact. Als het werkt, hoeft u alleen de stekkerdoos of stopcontactuitbreiding te vervangen.

Zorg ervoor dat de stekker geaard is

De kans is groot dat je stroomkabel een geaarde driepolige connector heeft. Als dit het geval is, zorg er dan voor dat het is aangesloten op een stopcontact dat de driepuntige connector ondersteunt. Het is bekend dat mensen dit omzeilen door de derde aardingspin te verwijderen.

Hoewel je stroomkabel nog steeds werkt zonder de derde aardingspin aan de onderkant, is het gevaarlijk, zowel voor jou als voor je computer. Met veel internationale stekkerstijlen is het onmogelijk om een manier te vinden om een aardingspin uit te schakelen; zo slecht is het idee.

Het gebruik van cheaterpluggen of het fysiek verwijderen van de aardingspin kan in het begin misschien werken, maar je beperkt de levensduur van je apparaat en het lost geen problemen op.

Werkt de MacBook-batterij?

Zelfs als je draagbare MacBook niet is aangesloten op een stopcontact, kan er van alles misgaan. MacBook-batterijen zijn een aparte voedingsbron die een andere aanpak nodig heeft.

Als uw MacBook-batterij gezwollen of "opgeblazen" is, waardoor de achterkant van de laptop wordt vervormd, stop dan onmiddellijk met het gebruik van uw apparaat. Schakel het uit en schakel het niet opnieuw in. Het is mogelijk dat de batterij explodeert en brand veroorzaakt. Houd de laptop uit de buurt van brandbare voorwerpen. Breng de Mac naar een geautoriseerde onderhoudsmonteur om de batterij te vervangen en eventuele schade op te lossen.

Ultra-laag vermogen diepe slaap

De meest waarschijnlijke oorzaak van het stroomprobleem is een lege batterij. Wanneer de batterij van uw Mac extreem laag is, gaat de computer in de stand-bymodus om te voorkomen dat u uw werk kwijtraakt.

Als de stroom terugkomt, doet je apparaat dat ook. Het kan echter even duren voordat de batterij is opgeladen. Sluit uw MacBook aan op een stopcontact waarvan u zeker weet dat het werkt en wacht ten minste 10 minuten voordat u uw Mac opnieuw op batterijstroom probeert.

De MacBook kan gedurende deze tijd een zwart scherm weergeven, wat prima is. Het kan ook een pictogram voor een lege batterij weergeven, wat nog beter is. Die indicator verdwijnt nadat je de batterij van de Mac hebt opgeladen.

Batterij defect

Als u probeert de batterij op te laden en er gebeurt niets, is het mogelijk dat de batterij in uw MacBook defect is en helemaal niet kan worden opgeladen. Als de batterij fysiek is misbruikt, een elektrische schok, waterinfiltratie of andere schade heeft opgelopen, heeft u mogelijk een lithium-ion presse-papier in handen.

In een Mac met een door de gebruiker vervangbare batterij, vervangt u de batterij door een functionele eenheid om te bevestigen dat er niets mis is met de rest van de laptop.

Apple is in 2012 gestopt met het gebruik van verwisselbare batterijen in zijn laptops. Als de batterij van je Mac niet door de gebruiker kan worden vervangen, laat er dan een Apple-technicus naar kijken, hetzij bij een Apple Store of een door Apple geautoriseerde serviceprovider.

Schade aan voedingsconnector of logic board

Met uw MacBook aangesloten op een stopcontact, controleert u het statuslampje (beschikbaar op sommige Macs) dat de stroomaansluiting aangeeft. Als het oranje weergeeft, wordt de batterij opgeladen. Als het groen is, is de batterij volledig opgeladen.

Als er niets wordt weergegeven, kan het apparaat de batterijstatus niet melden, mogelijk vanwege hardwareschade aan de voedingsconnector of het logic board. Dit komt het meest voor wanneer de Mac waterschade oploopt, maar vele soorten fysieke schade, waaronder elektrische schokken of een botte krachtinslag, kunnen dit veroorzaken. In deze gevallen moet u de Mac ter reparatie aanbieden.

Is uw Mac een beetje oververhit?

Apple-computers hebben ingebouwde bescherming tegen oververhitting. Als de interne thermostaten van het apparaat een temperatuur detecteren die buiten het veilige bedrijfsbereik ligt, kan het apparaat uitschakelen of in een onderbroken toestand gaan. Dit beschermt de interne elektronica van het apparaat en je moet het niet proberen te omzeilen. Het ideale comfortbereik van de MacBook is 62º tot 72º F. Elke omgevingstemperatuur boven de 95º F (35º C) is te hoog voor uw Mac.

Als de Mac heter aanvoelt dan normaal, verplaats hem dan naar een koelere ruimte. U wilt het apparaat zo goed mogelijk afkoelen. Verwijder de computer uit direct zonlicht. Voor een laptop: verwijder het apparaat van alles wat zacht is, zoals een bank, bed of kussen, omdat deze items warmte vasthouden en een dramatische thermische belasting in de Mac kunnen veroorzaken.

Zorg indien mogelijk voor een centimeter vrije ruimte onder uw MacBook zodat de lucht kan circuleren. Als dat niet mogelijk is, zet u uw computer op een harde ondergrond met het scharnier open en het toetsenbord en de monitor naar het tafelblad gericht, zodat er voldoende ruimte rond de laptop is voor luchtcirculatie. De MacBook is gebouwd om extra warmte af te voeren, dus passieve koeling zou het apparaat snel aan de praat moeten krijgen.

Het apparaat uitwaaieren is waarschijnlijk niet nodig en kan vuil in de delicate toetsenborden van de nieuwere MacBook Pro's blazen.

Bottom Line

Als je Mac aan gaat maar het opstartproces niet voltooit, is dat een ander soort probleem. U moet zich concentreren op tips voor het oplossen van problemen met opstartproblemen op de Mac.

Als niets werkt

Misschien is er niets dat u zelf kunt doen om de computer te repareren. Als geen van de stappen voor probleemoplossing hier heeft geleid tot meer informatie of een oplossing, breng je Mac dan naar een professional.

Een Apple Store of een door Apple geautoriseerde serviceprovider kan u helpen. Ze hebben diagnostische hulpmiddelen die geavanceerder zijn dan die van de standaard thuisgebruiker of computerliefhebber. Ze kunnen ook een gedetailleerde analyse geven en een actie aanbevelen, of het nu gaat om een reparatie, vervanging of gegevensherstel.

Aanbevolen: