Moet u een computer afsluiten als deze niet in gebruik is?

Inhoudsopgave:

Moet u een computer afsluiten als deze niet in gebruik is?
Moet u een computer afsluiten als deze niet in gebruik is?
Anonim

Laat je computer altijd aan staan, of zet hem uit als hij niet in gebruik is; maakt het echt een verschil? Als je jezelf deze vraag hebt gesteld, zul je blij zijn te horen dat je kunt kiezen welke manier je wilt. U hoeft alleen maar de gevolgen van uw keuze te begrijpen en een paar voorzorgsmaatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat uw computer zo lang mogelijk meegaat.

De belangrijkste voorzorgsmaatregel is het toevoegen van een UPS (Uninterruptible Power Supply), welke methode je ook kiest. Een UPS kan uw computer beschermen tegen veel van de gevaren die het kan tegenkomen.

De dingen die uw computer kunnen schaden

Alle onderdelen van uw computer hebben een beperkte levensduur. De processor, RAM en grafische kaarten ervaren allemaal veroudering door onder meer hitte en temperatuur. Extra faalwijzen komen voort uit de stress van het aan- en uitzetten van een computer.

Maar het zijn niet alleen de halfgeleiders van uw computer die worden beïnvloed. Mechanische componenten, zoals die in harde schijven, optische stations, printers en scanners, worden allemaal beïnvloed door de stroomcyclus die ze kunnen ondergaan wanneer uw computer wordt in- of uitgeschakeld. In veel gevallen kunnen randapparatuur, zoals printers en externe schijven, een circuit hebben dat detecteert wanneer uw computer wordt in- of uitgeschakeld, en dezelfde toestand initieert, waarbij het apparaat indien nodig wordt in- of uitgeschakeld.

Er zijn andere faalwijzen die van buiten uw computer afkomstig zijn. De meest genoemde is een stroomstoot en stroomuitval, waarbij de spanning plotseling stijgt of da alt op het elektrische circuit waarop uw computer is aangesloten. We associëren deze pieken vaak met voorbijgaande gebeurtenissen, zoals blikseminslagen in de buurt, of apparaten die tegelijk veel stroom verbruiken (stofzuiger, haardroger, enz.).

Al deze soorten fouten moeten worden overwogen. Als u een computer aan laat staan, kan dit de blootstelling aan sommige typen storingen verminderen, terwijl het uitschakelen van uw computer de meeste externe vectoren kan voorkomen die het falen van computercomponenten kunnen veroorzaken.

Image
Image

De vraag wordt dan wat het beste is: aan of uit? Blijkt, althans naar onze mening, het is een beetje van beide. Als het uw doel is om de levensduur te maximaliseren, is er een periode waarin het zinvol is om een nieuwe computer aan en uit te zetten; later is het logisch om het 24/7 aan te laten staan.

Computer Life Testing en uitvalpercentages

Er zijn verschillende storingsmodi die ertoe kunnen leiden dat uw computer, nou ja, uitv alt. Computerfabrikanten hebben een paar trucjes in petto om het uitvalpercentage van eindgebruikers te verminderen.

Wat dit interessant maakt, is dat aannames van de fabrikant met betrekking tot garantieperiodes kunnen worden verstoord door de beslissing om een computer 24/7 aan te laten staan; laten we eens kijken waarom.

Computer- en componentenfabrikanten gebruiken verschillende tests om de kwaliteit van hun producten te waarborgen. Een daarvan staat bekend als levensduurtests, waarbij een inbrandproces wordt gebruikt dat de verouderingssnelheid van een getest apparaat versnelt door het vermogen te wisselen, apparaten op verhoogde spanning en temperatuur te laten werken en de apparaten bloot te stellen aan omstandigheden buiten de omgeving waarvoor ze bedoeld waren om in te werken.

Fabrikanten ontdekten dat apparaten die hun kindertijd hebben overleefd zonder problemen zouden blijven werken totdat hun verwachte levensduur was bereikt. Apparaten in hun middenjaren faalden zelden, zelfs niet wanneer ze werden blootgesteld aan omstandigheden net buiten hun verwachte werkingsbereik.

Foutpercentages in de loop van de tijd

De grafiek die het faalpercentage in de loop van de tijd laat zien, werd bekend als de badkuipcurve omdat het leek op een badkuip gezien vanaf de zijkant. Componenten die vers van de productielijn komen, vertonen een hoog uitvalpercentage wanneer ze voor het eerst worden ingeschakeld. Dat faalpercentage zou snel dalen, zodat over de resterende verwachte jaren in korte tijd een stabiel maar extreem laag faalpercentage zou optreden. Tegen het einde van de levensduur van het onderdeel zou het uitvalpercentage weer gaan stijgen, totdat het snel een zeer hoog uitvalpercentage bereikte, zoals we zien aan het begin van de levensduur van het onderdeel.

Image
Image

Levenstests toonden aan dat componenten zeer betrouwbaar waren zodra ze de kindertijd voorbij waren. Fabrikanten zouden dan hun componenten aanbieden na gebruik van een inbrandproces dat de apparaten ouder dan de kindertijd heeft doen verouderen. Klanten die een hoge betrouwbaarheid nodig hadden, zouden extra betalen voor deze ingebrande apparaten. Typische klanten voor deze service waren onder meer het leger, NASA-aannemers, luchtvaart en medisch.

Apparaten die niet door een complex inbrandproces gingen, werden meestal verkocht voor gebruik door consumenten, maar de fabrikanten gaven een garantie waarvan het tijdsbestek meestal overeenkwam met of langer was dan de kindertijd op de badkuipcurve.

Als je je computer elke nacht uitzet, of als je hem niet gebruikt, lijkt het alsof dit een oorzaak kan zijn voor het falen van componenten, en het is waar dat naarmate je computer ouder wordt, deze waarschijnlijk zal falen wanneer deze wordt aan- of uitgezet. Maar het is zeker een beetje contra-intuïtief om te leren dat het een goede zaak kan zijn om je systeem te belasten als het jong is en onder de garantie v alt.

Herinner je je de badkuipcurve, die zegt dat een vroegtijdig falen van het apparaat waarschijnlijker is wanneer de componenten erg jong zijn en dat naarmate ze ouder worden, het aantal defecten da alt? Als u enkele van de verwachte soorten stress wegneemt door uw computer nooit van stroom te voorzien, vertraagt u het verouderingsproces. In wezen verlengt u de tijd dat het apparaat vatbaar blijft voor vroegtijdige storingen.

Wanneer uw computer onder de garantie v alt, kan het voordelig zijn om een beetje stress te bieden door uw computer uit te schakelen wanneer deze niet in gebruik is, zodat eventuele storingen die optreden als gevolg van stress bij het in-/uitschakelen onder de garantie vallen.

Als u uw computer 24/7 aan laat staan, kunt u enkele van de bekende stressgebeurtenissen verwijderen die leiden tot het falen van componenten, waaronder de instroom van stroom die sommige apparaten kan beschadigen, spanningsschommelingen en pieken die optreden bij het draaien een computer uit.

Dit geldt met name naarmate uw computer ouder wordt en het einde van zijn verwachte levensduur nadert. Door de stroom niet uit te schakelen, kunt u oudere computers beschermen tegen storingen, in ieder geval voor een tijdje.

Voor jongere computers kan het echter meer een "niet schelen"-probleem zijn, aangezien onderzoek heeft aangetoond dat componenten in de tienerjaren tot in de volwassenheid zeer stabiel blijven en geen kans op falen vertonen door conventionele power cycling (de computer 's nachts uitzetten).

Voor nieuwe computers is het de vraag of het verwijderen van stress een middel is om veroudering te vertragen, waardoor het tijdsbestek voor vroegtijdig falen wordt verlengd tot buiten de normale garantieperiode.

Beide opties gebruiken: zet de computer uit als deze nieuw is en laat hem aan met de leeftijd

Doe wat je kunt om omgevingsstressfactoren, zoals de bedrijfstemperatuur, te verminderen. Dit kan zo simpel zijn als het hebben van een externe ventilator (zoals een voetstuk of plafondventilator) in de hete maanden om luchtbeweging rond uw computersysteem te garanderen. Gebruik een UPS om spanningspieken op afstand te houden en de spanningsniveaus constant te houden.

Gebruik een normale in- en uitschakelcyclus; dat wil zeggen, zet de computer uit wanneer deze niet in gebruik is tijdens de oorspronkelijke fabrieksgarantieperiode. Dit helpt ervoor te zorgen dat alle componenten onder de garantie verouderd zijn tot een tijdsbestek waarin het aantal defecten tot een laag niveau da alt. Het helpt er ook voor te zorgen dat een eventuele storing onder de garantie zal plaatsvinden, wat u een serieuze munt bespaart.

Als je eenmaal de garantieperiode hebt overschreden, zouden de componenten ouder moeten zijn dan de kindersterfte en hun tienerjaren zijn ingegaan, wanneer ze sterk zijn en bestand zijn tegen vrijwel elke redelijke hoeveelheid stress die op hen wordt geworpen. Op dit punt kunt u desgewenst overschakelen naar een 24/7 bedrijfsmodus.

Dus, nieuwe computer, zet hem aan en uit als dat nodig is. Van tiener tot volwassene, het is aan jou; er is hoe dan ook geen echt voordeel. Senior, houd het 24/7 aan om de levensduur te verlengen.

Als je 24/7 hardloopt Wat is beter, slapen of winterslaap?

Een mogelijk probleem met het 24/7 laten draaien van uw computer, zelfs als deze niet actief wordt gebruikt, is dat u kunt ontdekken dat uw computer in een slaapstand is gegaan die sterk lijkt op het uit- en weer inschakelen van uw computer.

Afhankelijk van je computer en het besturingssysteem waarop het draait, kan het meerdere soorten energiebesparende opties ondersteunen.

Over het algemeen is de slaapmodus ontworpen om het stroomverbruik te verminderen terwijl de computer in een semi-operationele staat blijft.

In deze modus zet uw computer alle harde schijven en optische stations uit. RAM wordt uitgeschakeld naar een lagere activiteitsstatus. Displays zijn meestal gedimd, zo niet volledig uitgeschakeld. Processoren werken met een lagere kloksnelheid of in een speciale staat van laag niveau. In de slaapstand kan de computer gewoonlijk enkele basistaken blijven uitvoeren, zij het niet zo snel als in een normale toestand. De meeste open gebruikersapps zijn nog steeds geladen, maar bevinden zich in een stand-bystatus.

Er zijn uitzonderingen, afhankelijk van je besturingssysteem, maar je snapt het idee. Slaapstand bespaart stroom terwijl de computer ingeschakeld blijft.

Sluimerstand, een andere versie van het verminderen van het stroomverbruik, varieert een beetje tussen Mac-, Windows- en Linux-besturingssystemen.

In de slaapstand worden apps die actief zijn in een stand-bystand gezet en vervolgens wordt de inhoud van het RAM-geheugen gekopieerd naar het opslagapparaat van uw computer. Op dat moment worden RAM en de opslagapparaten uitgeschakeld.

De meeste randapparatuur wordt in de stand-bymodus gezet, inclusief het beeldscherm. Zodra alle gegevens zijn beveiligd, wordt de computer in wezen uitgeschakeld. Opnieuw opstarten vanuit de slaapstand is niet veel anders, althans zoals ervaren door de componenten waaruit uw computer bestaat, dan uw computer aanzetten.

Zoals je kunt zien, als je er niet voor hebt gezorgd dat je computer na enige tijd niet in de slaapstand gaat, houd je je computer niet echt 24/7 aan. Je realiseert je dus misschien niet het effect dat je wilde bereiken door je computer niet uit te zetten.

Als het je bedoeling is om je computer 24/7 te laten draaien om verschillende verwerkingstaken uit te voeren, moet je alle slaapstanden uitschakelen, behalve de slaapstand voor het beeldscherm. U hoeft het scherm waarschijnlijk niet actief te hebben om een van de taken uit te voeren. De methode om alleen de slaapstand te gebruiken, verschilt voor de verschillende besturingssystemen.

Sommige besturingssystemen hebben een andere slaapmodus waarmee bepaalde taken kunnen worden uitgevoerd terwijl alle resterende taken in de standby-modus worden geplaatst. In deze modus wordt energie bespaard, maar processen die moeten worden uitgevoerd, mogen doorgaan. In het Mac OS staat dit bekend als App Nap. Windows heeft een equivalent dat bekend staat als Connected Standby of Modern Standby in Windows 10.

Het maakt niet uit hoe het wordt genoemd, of het besturingssysteem waarop het draait, het doel is om stroom te besparen terwijl sommige apps kunnen worden uitgevoerd. Met betrekking tot het 24/7 laten werken van uw computer, vertoont dit type slaapmodus niet het type power cycling dat wordt gezien in de slaapstand, dus het kan voldoen aan de behoeften van degenen die hun computer niet willen uitschakelen.

Laat de computer aan of zet hem uit: laatste gedachten

Als je vraagt of het veilig is om je computer aan en uit te zetten als dat nodig is, is het antwoord ja. Het is niet iets waar u zich zorgen over hoeft te maken totdat de computer de ouderdom bereikt.

Als je vraagt of het veilig is om een computer 24/7 aan te laten, zouden we zeggen dat het antwoord ook ja is, maar met een paar kanttekeningen. U moet de computer beschermen tegen externe stressgebeurtenissen, zoals spanningspieken, blikseminslagen en stroomuitval; je snapt het idee. Natuurlijk moet u dit doen, zelfs als u van plan bent de computer aan en uit te zetten, maar het risico is iets groter voor computers die 24/7 aan blijven, alleen omdat het waarschijnlijk is dat ze worden ingeschakeld wanneer zich een ernstige gebeurtenis voordoet, zoals een zomeronweer dat door uw gebied trekt.

Aanbevolen: