Maak een boxplot: Excel-zelfstudie

Inhoudsopgave:

Maak een boxplot: Excel-zelfstudie
Maak een boxplot: Excel-zelfstudie
Anonim

Boxplots zijn een handige manier om de gegevensdistributie in Microsoft Excel weer te geven. Excel heeft echter geen sjabloon voor een boxplotdiagram. Dat betekent niet dat het onmogelijk of zelfs moeilijk is om er een te maken. Blijf lezen om te leren hoe u een boxplot maakt in Excel met behulp van een gestapeld kolomdiagram en een paar extra stappen.

Deze instructies zijn van toepassing op Excel 2019, Excel 2016, Excel 2013, Excel 2010, Excel voor Microsoft 365 en Excel Online.

Gegevens instellen voor een boxplot

Excel geeft de verdeling van getallen weer wanneer u een plotdiagram maakt. Het eerste dat u moet doen, is de gegevens instellen die u in uw boxplotdiagram wilt weergeven. In dit voorbeeld worden twee gegevenskolommen gebruikt, maar u kunt indien nodig meer gegevens gebruiken.

  1. Voer een kop in voor elke kolom. Om de voorbeeldgegevens te gebruiken, voert u 2017 in D3 en 2018 in E3 in.

    Hoewel de rijen in het voorbeeld zijn gelabeld, worden deze labels niet gebruikt bij het maken van de grafiek, dus voer ze in als je ervoor kiest of sla deze stap over.

    Image
    Image
  2. Voer de gegevens in de cellen in elke kolom in.

    Image
    Image
  3. Bewaar het werkblad met de gegevenstabel die je hebt gemaakt.

Voer formules voor plotdiagrammen in

Het berekenen van de kwartielwaarden is vereist om een boxplotdiagram te maken. Maak een andere tabel met formules om de minimum-, maximum- en mediaanwaarden te berekenen, zowel uit de tabel als uit het eerste en derde kwartiel.

  1. Kies waar u de formules wilt invoeren om de kwartielwaarden te berekenen. Voor het voorbeeld van een boxplotdiagram worden de formules ingevoerd in de cellen H4 tot en met H8. De rijen in deze tabel bevatten de volgende gegevens:

    • Minimale waarde
    • Eerste kwartiel
    • Mediaanwaarde
    • Derde kwartiel
    • Maximale waarde
  2. Voer de formule =MIN(celbereik) in de eerste cel in. Om het voorbeeld te volgen, typt u =MIN(D4:D15) in cel H4.

    Image
    Image
  3. Voer de formule =QUARTILE. INC(celbereik, 1) in de volgende cel in. Om het voorbeeld te volgen, typt u =QUARTILE. INC(D4:D15, 1) in cel H5.

    Image
    Image
  4. Voer de formule =QUARTILE. INC(celbereik, 2) in de volgende cel in. Om het voorbeeld te volgen, typt u =QUARTILE. INC(D4:D15, 2) in cel H6.

    Image
    Image
  5. Voer de formule =QUARTILE. INC(celbereik, 3) in de volgende cel in. Om het voorbeeld te volgen, typt u =QUARTILE. INC(D4:D15, 3) in cel H7.

    Image
    Image
  6. Voer de formule =MAX(celbereik) in de volgende cel in. Om het voorbeeld te volgen, typt u =MAX(D4:D15) in cel H8.

    Image
    Image
  7. Kopieer de formules naar de volgende kolom. Als uw gegevenstabel meer dan twee kolommen heeft, kopieert u de formules naar zoveel kolommen als uw tabel bevat. De formules correleren automatisch met de kolommen in de tabel.

Kwartielverschillen berekenen

De verschillen tussen elke fase moeten worden berekend voordat de grafiek wordt gemaakt. Maak een derde tabel om de verschillen tussen de volgende tabel te berekenen.

  • Eerste kwartiel en minimumwaarde
  • Mediaan en eerste kwartiel
  • Derde kwartiel en mediaan
  • Maximale waarde en derde kwartiel
  1. Kies waar u de formules wilt invoeren om de kwartielwaarden te berekenen. Voor het voorbeeld van een boxplotdiagram beginnen de formules in cel L4.
  2. Voer in de eerste cel de minimumwaarde voor de eerste kolom in. Om het voorbeeld te volgen, typt u =H4 in cel L4.

    Image
    Image
  3. Zoek in de volgende cel het verschil tussen het eerste kwartiel en de minimumwaarde. Om het voorbeeld te volgen, typt u =IMSUB(H5, H4) in cel L5.

    Image
    Image
  4. Kopieer de formule naar de andere cellen in de kolom. De formules correleren automatisch met de gewenste cellen.
  5. Kopieer de formules van de cellen in de eerste kolom naar de kolom rechts om de kwartielwaarden voor de gegevens in de tweede kolom van de formuletabel te berekenen.

    Image
    Image
  6. Sla de wijzigingen op in je werkblad.

Maak een gestapeld kolomdiagram

Gebruik de gegevens in de derde tabel om een gestapeld kolomdiagram te maken, dat kan worden aangepast om een boxplotdiagram te maken.

  1. Selecteer alle gegevens uit de derde tabel. Kies het tabblad Insert, wijs Insert Column Chart aan en selecteer Stacked Column.

    Omdat Excel horizontale gegevenssets gebruikt om gestapelde kolommen te maken, zal de grafiek aanvankelijk niet op een boxplot lijken.

    Image
    Image
  2. Klik met de rechtermuisknop op de grafiek en kies Selecteer gegevens. Het dialoogvenster Selecteer gegevensbron wordt geopend.

    Image
    Image
  3. Selecteer de Switch Row/Column knop in het midden van het dialoogvenster. Kies OK. De grafiek wordt geconverteerd naar een standaard boxplot.

    Image
    Image

U kunt de grafiek naar wens opmaken door de titel van de grafiek te wijzigen, de onderste gegevensreeksen te verbergen, verschillende grafiekstijlen of kleuren te selecteren, en meer.

U kunt ook verdere wijzigingen aanbrengen en de grafiek omzetten in een box-and-whisker plotgrafiek.

Aanbevolen: