Een database kiezen voor uw organisatie

Inhoudsopgave:

Een database kiezen voor uw organisatie
Een database kiezen voor uw organisatie
Anonim

Oracle, SQL Server, Microsoft Access, MySQL, DB2 of PostgreSQL? Er zijn tegenwoordig nogal wat databaseproducten op de markt, waardoor de keuze van een platform voor de infrastructuur van uw organisatie een ontmoedigend project is.

Definieer uw vereisten

Databasebeheersystemen (of DBMS'en) kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: desktopdatabases en serverdatabases.

Desktopdatabases zijn gericht op toepassingen voor één gebruiker en staan op standaard pc's (vandaar de term desktop).

Image
Image

Serverdatabases bevatten mechanismen om de betrouwbaarheid en consistentie van gegevens te waarborgen en zijn gericht op toepassingen voor meerdere gebruikers. Deze databases zijn ontworpen om op krachtige servers te draaien en hebben een overeenkomstig hoger prijskaartje.

Een zorgvuldige analyse van de behoeften voordat u zich verbindt tot een database-oplossing is essentieel. Het behoefteanalyseproces is specifiek voor uw organisatie, maar moet minimaal de volgende vragen beantwoorden:

  • Wie zal de database gebruiken en welke taken zullen ze uitvoeren?
  • Hoe vaak worden de gegevens gewijzigd? Wie zal deze wijzigingen aanbrengen?
  • Wie levert IT-ondersteuning voor de database?
  • Welke hardware is er beschikbaar? Is er een budget om extra hardware aan te schaffen?
  • Wie is verantwoordelijk voor het onderhoud van de gegevens?
  • Wordt toegang tot gegevens via internet aangeboden? Zo ja, welk toegangsniveau moet worden ondersteund?

Zodra je de antwoorden op deze vragen hebt verzameld, ben je voorbereid om te beginnen met het evalueren van specifieke databasebeheersystemen. Mogelijk ontdekt u dat een geavanceerd multi-user serverplatform (zoals SQL Server of Oracle) nodig is om uw complexe vereisten te ondersteunen. Aan de andere kant kan een desktopdatabase zoals Microsoft Access net zo goed aan uw behoeften voldoen (en veel gemakkelijker te leren, maar ook beter voor uw portemonnee.)

Desktopdatabases

Desktopdatabases bieden een goedkope, eenvoudige oplossing voor veel minder complexe vereisten voor gegevensopslag en -manipulatie. Ze verdienen hun naam omdat ze zijn ontworpen om op "desktop" (of persoonlijke) computers te draaien. Een aantal van deze producten kent u waarschijnlijk al – Microsoft Access, FileMaker en OpenOffice/Libre Office Base (gratis) zijn de belangrijkste spelers. Laten we eens kijken naar enkele voordelen van het gebruik van een desktopdatabase:

  • Desktopdatabases zijn niet duur. De meeste desktopoplossingen zijn beschikbaar voor ongeveer $ 100 (vergeleken met duizenden dollars voor hun servergebaseerde neven). Als u een exemplaar van Microsoft Office bezit, bent u mogelijk al een gelicentieerde eigenaar van Microsoft Access.
  • Desktopdatabases zijn gebruiksvriendelijk. Een grondige kennis van SQL is niet vereist bij het gebruik van deze systemen (hoewel velen SQL wel ondersteunen voor jullie geeks die er zijn). Desktop-DBMS'en bieden meestal een gemakkelijk te navigeren grafische gebruikersinterface.
  • Desktopdatabases bieden weboplossingen. Veel moderne desktopdatabases bieden webfunctionaliteit waarmee u uw gegevens statisch of dynamisch op het web kunt publiceren.

Serverdatabases

Image
Image

Serverdatabases, zoals Microsoft SQL Server, Oracle, de open-source PostgreSQL en IBM DB2, bieden organisaties de mogelijkheid om grote hoeveelheden gegevens efficiënt te beheren op een manier die veel gebruikers in staat stelt toegang te krijgen tot de gegevens en deze bij te werken tegelijkertijd. Als u het hoge prijskaartje aankunt, kan een servergebaseerde database u een uitgebreide oplossing voor gegevensbeheer bieden.

De voordelen die worden behaald door het gebruik van een servergebaseerd systeem zijn divers. Laten we eens kijken naar enkele van de meer prominente behaalde winsten:

  • Flexibiliteit. Servergebaseerde databases kunnen vrijwel elk gegevensbeheerprobleem aan. Ontwikkelaars zijn dol op deze systemen omdat ze programmeervriendelijke interfaces voor applicatieprogrammeurs (of API's) hebben die zorgen voor de snelle ontwikkeling van database-georiënteerde aangepaste applicaties. Het Oracle-platform is zelfs beschikbaar voor meerdere besturingssystemen, waardoor Linux-junkies een gelijk speelveld krijgen wanneer ze worden gekoppeld aan de Microsoft-mensen.
  • Krachtige prestaties. Servergebaseerde databases zijn zo krachtig als u wilt. De grote spelers kunnen vrijwel elk redelijk hardwareplatform dat u voor hen kunt bouwen, efficiënt gebruiken. Moderne databases kunnen meerdere, snelle processors, geclusterde servers, connectiviteit met hoge bandbreedte en fouttolerante opslagtechnologie beheren.
  • Scalability. Dit attribuut gaat hand in hand met het vorige. Als u bereid bent om de benodigde hardwarebronnen te leveren, kunnen serverdatabases een snel groeiend aantal gebruikers en/of gegevens probleemloos verwerken.

NoSQL-database- alternatieven

Met de groeiende behoefte voor organisaties om grote sets van complexe gegevens te manipuleren - waarvan sommige geen traditionele structuur hebben - zijn "NoSQL"-databases wijdverbreid geworden. Een NoSQL-database is niet gestructureerd volgens het algemene kolommen/rij-ontwerp van traditionele relationele databases, maar gebruikt eerder een flexibeler gegevensmodel. Het model varieert, afhankelijk van de database: sommige ordenen gegevens op sleutel/waarde-paar, grafieken of brede kolommen.

Als uw organisatie veel gegevens moet verwerken, overweeg dan dit type database, dat doorgaans eenvoudiger te configureren is dan sommige RDBM's en beter schaalbaar is. Topkandidaten zijn MongoDB, Cassandra, CouchDB en Redis.

Aanbevolen: