APFS-snapshots: teruggaan naar een eerder bekende staat

Inhoudsopgave:

APFS-snapshots: teruggaan naar een eerder bekende staat
APFS-snapshots: teruggaan naar een eerder bekende staat
Anonim

Een van de vele ingebouwde functies van APFS (Apple File System) op de Mac is de mogelijkheid om een momentopname te maken van het bestandssysteem dat de toestand van je Mac op een bepaald moment weergeeft.

Snapshots hebben een aantal toepassingen, waaronder het maken van back-uppunten waarmee u uw Mac kunt herstellen in de staat waarin deze zich bevond op het moment dat de snapshot werd gemaakt.

De informatie in dit artikel is van toepassing op Macs met macOS Catalina (10.15) tot en met macOS High Sierra (10.13).

Apple biedt slechts minimale hulpmiddelen om te profiteren van de APFS-snapshotfunctie, maar u kunt nu snapshots gebruiken om u te helpen bij het beheren van uw Mac. De Mac maakt automatisch snapshots wanneer u uw systeem upgradet, en u kunt op elk moment handmatige snapshots maken.

Automatische snapshots voor macOS-updates

Vanaf macOS High Sierra en de introductie van het APFS-bestandssysteem, gebruiken Macs snapshots om een back-uppunt te maken. Je kunt een momentopname gebruiken om te herstellen van een upgrade van het besturingssysteem die fout gaat, of teruggaan naar de vorige versie van macOS als je niet van een upgrade houdt.

In beide gevallen hoeft u voor het terugdraaien naar de opgeslagen momentopnamestatus niet het oude besturingssysteem opnieuw te installeren of informatie te herstellen van back-ups die u mogelijk hebt gemaakt in Time Machine of back-upsoftware van derden.

Dit proces is volledig automatisch; u hoeft niets anders te doen dan de macOS-update uit te voeren vanuit de Mac App Store om een momentopname te maken waarnaar u kunt terugkeren - mocht dat nodig zijn. Zo werkt het:

  1. Start de App Store vanuit de Dock of het Apple-menu.
  2. Selecteer de nieuwe versie van macOS die je wilt installeren of selecteer een systeemupdate in de Updates sectie van de App Store.
  3. Start de update of installatie.
  4. Nadat u akkoord gaat met de licentievoorwaarden, maakt de Mac een momentopname van de huidige staat van de doelschijf voor de installatie voordat de bestanden naar de doelschijf worden gekopieerd. Het installatieproces gaat dan verder.

Snapshots zijn een functie van APFS. Als de doelschijf niet is geformatteerd met APFS, wordt er geen momentopname opgeslagen.

Hoewel belangrijke systeemupdates het maken van een automatische snapshot omvatten, heeft Apple niet gespecificeerd wat een update belangrijk genoeg is om automatisch een snapshot te genereren, Als je er liever zeker van bent dat je een momentopname hebt om naar terug te draaien, kun je, mocht dat nodig zijn, je eigen momentopname handmatig maken.

Handmatig APFS-snapshots maken

Automatische snapshots zijn allemaal prima en goed, maar ze worden alleen gegenereerd wanneer belangrijke systeemupdates zijn geïnstalleerd. Momentopnamen zijn zo'n redelijke voorzorgsmaatregel dat u misschien een momentopname wilt maken voordat u nieuwe apps installeert of taken uitvoert zoals het opschonen van bestanden.

Je kunt op elk moment snapshots maken door gebruik te maken van de Terminal-app, een opdrachtregelprogramma dat bij je Mac wordt geleverd.

Als u Terminal nog niet eerder hebt gebruikt of niet bekend bent met de Mac-opdrachtregelinterface, hoeft u zich geen zorgen te maken. Het maken van snapshots is een gemakkelijke taak.

  1. Launch Terminal, te vinden in Applications > Utilities.

    Het Terminal-venster dat wordt geopend, bevat de opdrachtprompt, die meestal de naam van uw Mac bevat, gevolgd door uw accountnaam en eindigend met een dollarteken ($), dat de plaats markeert waar Terminal op u wacht voer een commando in. U kunt opdrachten invoeren door ze te typen of door de opdrachten te kopiëren en te plakken. Commando's worden uitgevoerd wanneer u op de toets Return of Enter op het toetsenbord klikt.

  2. Om een APFS-snapshot te maken, kopieert en plakt u de volgende opdracht in Terminal bij de opdrachtprompt:

    tmutil snapshot

  3. Druk op Enter of Return op het toetsenbord.

    Terminal reageert door te zeggen dat het een lokale momentopname heeft gemaakt met een specifieke datum.

    Image
    Image
  4. Je kunt controleren of er al snapshots aanwezig zijn met het volgende commando:

    tmutil listlocalsnapshots /

    Deze opdracht geeft een lijst weer van alle snapshots die al aanwezig zijn op de lokale schijf.

Teruggaan naar een APFS-momentopname in de tijd

Om het bestandssysteem van uw Mac terug te brengen naar de staat waarin het zich eerder bevond met behulp van een momentopname, zijn een paar stappen vereist, waaronder het gebruik van de Recovery HD en het hulpprogramma Time Machine.

Hoewel het hulpprogramma Time Machine erbij betrokken is, hoeft u Time Machine niet te hebben ingesteld of te gebruiken voor back-ups, hoewel het geen slecht idee is om een effectief back-upsysteem te hebben.

Image
Image

Als je ooit je Mac moet herstellen naar een opgeslagen momentopname, doe je dat als volgt:

  1. Start je Mac opnieuw op terwijl je de toetsen Command en R ingedrukt houdt. Houd beide toetsen ingedrukt totdat u het Apple-logo ziet verschijnen. Je Mac start op in de herstelmodus, een speciale status die wordt gebruikt voor het opnieuw installeren van macOS of het repareren van Mac-problemen.
  2. Het herstelvenster wordt geopend met de titel macOS-hulpprogramma's en biedt vier opties: herstellen van Time Machine-back-up, macOS opnieuw installeren, online hulp krijgen en Schijfhulpprogramma.
  3. Selecteer Restore From Time Machine Backup en klik op Continue.
  4. Er wordt een lijst weergegeven met schijven die op uw Mac zijn aangesloten en snapshots (en Time Machine-back-ups) bevatten. Selecteer de schijf die de snapshots bevat - dit is meestal de opstartschijf van uw Mac - en klik op Doorgaan.
  5. Selecteer de momentopname die u wilt herstellen uit de lijst met momentopnamen. Ze zijn gesorteerd op datum en de macOS-versie waarin ze zijn gemaakt. Klik op Doorgaan.
  6. Een vervolgkeuzevenster vraagt of u de geselecteerde momentopname echt wilt herstellen. Klik op Doorgaan om door te gaan.

    Het herstel begint en er wordt een procesbalk weergegeven. Wanneer het herstel is voltooid, wordt uw Mac automatisch opnieuw opgestart.

Een paar snapshot-notities

APFS-snapshots worden alleen opgeslagen op schijven die zijn geformatteerd met het APFS-bestandssysteem.

Snapshots worden alleen gemaakt als de schijf voldoende vrije ruimte heeft.

Als de opslagruimte afneemt, worden snapshots automatisch verwijderd, te beginnen met de oudste eerst.

Aanbevolen: