Google Stadia versus Microsoft Project xCloud

Inhoudsopgave:

Google Stadia versus Microsoft Project xCloud
Google Stadia versus Microsoft Project xCloud
Anonim

Google Stadia en Microsoft xCloud zijn beide gamestreamingservices waarmee je de nieuwste games kunt spelen zonder dat je een dure gameconsole of computer hoeft te kopen. Daar houden de overeenkomsten echter op, aangezien Google en Microsoft aanzienlijk verschillende wegen hebben ingeslagen met hun respectieve streamingdiensten. Het basisidee is hetzelfde, maar de compatibele hardware, abonnementsmodellen en zelfs grafische kwaliteit zijn allemaal heel verschillend. Dit is wat je moet weten om te kiezen tussen Stadia en xCloud.

Algemene bevindingen

Image
Image
  • Werkt in de Chrome-browser, beperkte Android-telefoons en Chromecast Ultra.
  • Elke maand gratis games bij een abonnement.
  • Je moet extra games kopen.
  • Verbruikt meer data door hogere resolutie.
  • Beperkt tot Android-telefoons.
  • Kies uit een bibliotheek met games om te spelen, zonder dat je games hoeft te kopen.
  • Waarschijnlijk inbegrepen bij het Gamepass Ultimate-abonnement.
  • Verbruikt minder data door lagere resolutie.

Het grootste verschil tussen deze streamingdiensten is dat je met Stadia op je computer, telefoon of televisie kunt spelen, terwijl je met xCloud alleen op je telefoon kunt spelen. Met ondersteuning voor zo'n grote verscheidenheid aan hardware, is Stadia gepositioneerd als een directe vervanging voor gameconsoles en computers, terwijl xCloud meer een aanvulling is voor gamers die al een Xbox One of een gaming-pc hebben.

Andere belangrijke verschillen zijn onder meer de manier waarop Stadia vereist dat je games koopt zoals je zou doen voor een console of gaming-pc, het feit dat Stadia hogere 4K-resoluties biedt en meer data gebruikt, en de manier waarop de Stadia-controller kan helpen verminderen latentie vergeleken met de manier waarop controllers worden behandeld met xCloud.

Hardwarevereisten

  • Windows 7 of hoger (Chrome-browser).
  • macOS 10.9 of hoger (Chrome-browser).
  • Chromecast Ultra.
  • Pixel 2, 3 of 4 telefoon.
  • Telefoon met Android 6.0 of hoger.
  • Bluetooth-versie 4.0+.

Stadia is ontworpen om te werken met elke computer met ten minste Windows 7 of macOS 10.9, omdat het via de Chrome-webbrowser draait. Dat zijn beide zeer oude besturingssystemen, wat betekent dat Stadia een vrij lage invoerdrempel heeft.

De andere twee soorten hardware die door Stadia worden ondersteund, zijn beperkter: de Chromecast Ultra en de meeste Pixel-telefoons. Met de Chromecast Ultra kun je Stadia-games spelen op een televisie en eigenaren van een Pixel-telefoon kunnen spelen met de Stadia Android-app. Andere apparaten worden later ondersteund.

Apparaatondersteuning voor xCloud is compleet anders. Er is geen manier om xCloud op een computer of streamingapparaat te spelen, dus je kunt alleen op een telefoon spelen. Telefonische ondersteuning is breder dan Stadia, maar je hebt nog steeds een telefoon met Android 6 nodig.0 of hoger en dat ondersteunt ook Bluetooth versie 4.0.

Deze verschillen betekenen dat Stadia de betere keuze is als je op een computer, televisie of telefoon wilt spelen, terwijl xCloud veel betere apparaatondersteuning biedt als je het prima vindt om alleen op een Android-telefoon te spelen.

Invoermethoden

  • Ontworpen voor Stadia-controller.
  • Stadia-controllerclip beschikbaar.
  • Werkt met de meeste Bluetooth- en USB-controllers.
  • Chromecast Ultra alleen compatibel met Stadia-controller.
  • Ontworpen voor herziene Xbox One-controller (Xbox One S en hoger).
  • Xbox One-controllerclip beschikbaar.
  • Werkt met de meeste Bluetooth-controllers.

Stadia is ontworpen om te werken met de Stadia-controller en xCloud is ontworpen om te werken met de Xbox One-controller, maar beide services bieden behoorlijk brede ondersteuning. Het grote verschil hier is dat de Stadia-controller verbinding kan maken met wifi. Bij het streamen van games naar een Chomecast Ultra, verzendt de controller uw invoer rechtstreeks naar de dichtstbijzijnde Google-service, waardoor de algehele latentie wordt verminderd.

Bij gebruik met een telefoon of computer ondersteunt de Stadia-controller alleen een bekabelde verbinding. Stadia ondersteunt ook zowel bedrade als draadloze controllers, waaronder de Xbox One-controller, om te spelen via de Chrome-webbrowser en de Stadia-telefoon-app.

Hoewel xCloud is ontworpen voor gebruik met de Bluetooth-versie van de Xbox One-controller, kun je de meeste Bluetooth-controllers met de service gebruiken. Als je een controller aan je telefoon kunt koppelen, zou het moeten werken.

Aangezien xCloud een controller vereist om invoer via Bluetooth naar een telefoon te sturen, die door de app wordt verwerkt en vervolgens naar een xCloud-server wordt verzonden, is de latentie iets groter in vergelijking met de wifi-implementatie van de Stadia-controller.

Internetvereisten

  • Hoge snelheid thuis of draadloze dataverbinding.
  • 10 Mbps down minimumvereiste.
  • 35+ Mbps aanbevolen voor 4K-streaming.
  • Google rapporteert tussen 4,5 en 20 GB aan dataverbruik per uur.
  • 5GHz Wi-Fi of mobiele dataverbinding.
  • 10 Mbps vereist.
  • Gebruikers rapporteren 2+ GB dataverbruik per uur.

Stadia ondersteunt een groot aantal instellingen voor resoluties en frames per seconde, en het type internetverbinding dat nodig is, hangt af van de instellingen die je wilt gebruiken. Google raadt een minimale verbinding van 10 Mbps down aan, maar een 35+ Mbps-verbinding is vereist voor 4K 30FPS-streaming.

Microsoft raadt een bekabelde of draadloze gegevensverbinding van 10 Mbps aan voor xCloud. Omdat xCloud tijdens de preview-periode geen videokwaliteit ondersteunt die hoger is dan 720p, is een snellere verbinding niet nodig.

Omdat Stadia veel hogere resoluties ondersteunt, gebruikt het ook veel meer data dan xCloud.

Spelbibliotheek

  • Elke maand gratis games met Stadia Pro.
  • Je moet extra games kopen.
  • 30+ titels van het startvenster.
  • Gratis toegang tot de hele bibliotheek met abonnement.
  • 50+ titels beschikbaar tijdens servicepreview.

Stadia is gelanceerd met een kleinere bibliotheek dan xCloud, en het is waarschijnlijk dat de bibliotheek altijd kleiner zal zijn. Aangezien xCloud wordt ondersteund door Microsoft en waarschijnlijk gekoppeld is aan Gamepass, kan de uiteindelijke xCloud-bibliotheek behoorlijk groot worden.

Het belangrijkste verschil tussen de Stadia- en xCloud-bibliotheken, afgezien van de grootte, is hoe je games verwerft. Stadia vereist dat je games koopt zoals je een game voor een videogameconsole zou kopen, terwijl xCloud je toegang geeft tot alle games in de huidige bibliotheek.

Stadia biedt je elke maand gratis games als je je abonneert op Stadia Pro, dus het aantal games dat je gratis kunt spelen, wordt groter naarmate je langer geabonneerd blijft.

Grafiek en prestaties

  • Kan 4K-video met 60 FPS.
  • 7, 500 randknooppunten.
  • Wi-Fi-controller verzendt invoer rechtstreeks naar servers.
  • Beperkt tot 720p tijdens servicevoorbeeld.
  • Datacenters in 54 Azure-regio's.
  • Bluetooth-controllers verzenden de invoer eerst naar uw apparaat en vervolgens naar de server.

Stadia en xCloud draaien beide op ultramoderne servers, dus ze zijn allebei in staat om games op hoge grafische instellingen te draaien. Het belangrijkste verschil is dat xCloud beperkt is tot slechts 720p resoluties tijdens de service preview, en het is niet duidelijk of Microsoft die beperking ooit zal opheffen.

Stadia stelt je in staat om te kiezen tussen verschillende resoluties op basis van je internetsnelheid, maar de service zelf kan 4K-video streamen met 60 FPS, wat een aanzienlijke verbetering is ten opzichte van de 720p die wordt aangeboden door xCloud.

Andere prestatieverschillen zijn grotendeels gebaseerd op individuele omstandigheden, aangezien je meer vertraging zult ervaren naarmate je verder weg bent van een Stadia- of xCloud-server.

Microsoft heeft datacenters in 54 Azure-regio's over de hele wereld, maar Google heeft 7.500 edge-knooppunten die de latentie helpen verminderen. Uw eigen ervaring is afhankelijk van uw fysieke locatie, maar de kans is groter dat u zich dicht bij een Google Edge-knooppunt bevindt dan bij een Azure-datacenter.

Bij het streamen van Stadia naar een Chromecast Ultra kan de wifi-verbinding van de Stadia-controller ook de prestaties helpen verbeteren. Omdat de controller invoer rechtstreeks naar de servers van Google stuurt, in plaats van eerst door je apparaat te gaan, kan Stadia de latentie een beetje verminderen. Dit voordeel gaat echter verloren bij het streamen van Stadia naar Chrome of een telefoon, omdat die gamplay-methoden de wifi-verbinding van de controller niet kunnen gebruiken.

Eindoordeel: Stadia wint voor prestaties, maar xCloud is waarschijnlijk de betere deal

Stadia is gepositioneerd om betere prestaties te leveren aan meer mensen, hoewel er sommigen zijn die een betere ervaring met xCloud zullen hebben vanwege de nabijheid van Azure-servers. Stadia is ook een betere consolevervanging dan xCloud, althans nu, omdat je het kunt gebruiken om op je computer of tv te spelen in plaats van alleen op je telefoon. Er is een reden dat Microsoft Google en Amazon als grotere concurrenten ziet dan Sony, en dat is omdat Google het potentieel heeft om van Stadia een echte consolevervanger te maken.

Aangezien xCloud wordt ondersteund door Microsoft, wordt het waarschijnlijk opgenomen in het bestaande Gamepass Ultimate-abonnement en kan de bibliotheek worden uitgebreid met elke Gamepass Ultimate-titel. Dat maakt xCloud de betere deal als je al verankerd bent in het Microsoft-ecosysteem, vooral als je al een Xbox One of een gaming-pc hebt met een Gamepass-abonnement.

Aanbevolen: