BlackBerry KEY2 Review: ga nooit van huis zonder toetsenbord

Inhoudsopgave:

BlackBerry KEY2 Review: ga nooit van huis zonder toetsenbord
BlackBerry KEY2 Review: ga nooit van huis zonder toetsenbord
Anonim

Bottom Line

De BlackBerry KEY2 is een apparaat dat volledig gericht is op professionals die verlangen naar de dagen van fysieke toetsenborden. Voor die mensen is het een geweldig apparaat. Maar als je geniet van het gestroomlijnde ontwerp van moderne smartphones, wil je misschien ergens anders kijken.

BlackBerry KEY2

Image
Image

We hebben BlackBerry KEY2 gekocht zodat onze deskundige recensent het grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

Ongeveer 10 of 15 jaar geleden zag het smartphonelandschap er totaal anders uit. In plaats van dat Samsung Galaxy- of Google Pixel-apparaten in de schijnwerpers stonden, was het gebruikelijk om iets te zien dat meer op de BlackBerry KEY2 leek. Die nostalgie alleen is misschien genoeg om je te verkopen, maar sindsdien is er veel veranderd. Beeldschermen hebben een hogere resolutie gekregen, touchscreen-toetsenborden zijn nu de norm en sommige telefoons hebben extreem snelle processors. We hebben de BlackBerry KEY2 getest om te zien hoe dit ouderwetse ontwerp standhoudt.

Design: een retro-look met een mooie feel

Toen we de BlackBerry KEY2 voor het eerst uit de verpakking haalden, leek het op een Blackberry uit 2005, gekruist met een modern Android-apparaat. En hoewel dat misschien niet aantrekkelijk klinkt, werkt het eigenlijk wel voor de BlackBerry KEY2.

De KEY2 heeft een aluminium frame, met de achterplaat bedekt met een antisliphandgreep. Het chassis dat solide en duurzaam aanvoelde in onze handen, zonder te zwaar of omvangrijk te zijn. Het is elegant op een manier die we missen in luxe mobiele telefoons van tien jaar geleden.

Dit gaat natuurlijk allemaal gepaard met een volledig fysiek toetsenbord, waarvan de toetsen prettig en voelbaar aanvoelen. Er zit zelfs een vingerafdruksensor in de spatiebalk.

Er zijn ook drie knoppen aan de rechterkant van het apparaat: een volumeknop, een vergrendel-/aan/uit-knop en een programmeerbare sleutel die we op de camera hebben ingesteld. Wat poorten betreft, je hebt een USB-C om op te laden, waar we dol op zijn, en een koptelefoonaansluiting.

Image
Image

Toetsenbord: een overblijfsel uit vervlogen tijden

Voor we verder gaan, moeten we even de tijd nemen om over het toetsenbord te praten. Voor wat ogenschijnlijk een van de verkoopargumenten van dit apparaat is, is de daadwerkelijke ervaring van het gebruik van het toetsenbord van de BlackBerry KEY2 in 2019 een oefening in frustratie. De toetsen voelen tastbaar aan, maar daar houden de beleefdheden op.

Misschien is het gewoon omdat we het afgelopen decennium zo gewend zijn geraakt aan touchscreen-toetsenborden, maar het kostte ons dagen om het punt te bereiken waarop we bekwaam konden typen op de BlackBerry KEY2. Het helpt niet dat je om een cijfer of een symbool te typen flink wat handgymnastiek moet doen: druk op de ‘alt’-toets en dan op de knop met het cijfer of symbool dat je zoekt.

En omdat niet alle symbolen hier worden weergegeven, moet u mogelijk naar beneden vegen over fysieke toetsen. U kunt zelfs verschillende gebaren uitvoeren door in verschillende richtingen te vegen: u kunt volledige woorden verwijderen, het woord dat u typt automatisch aanvullen of zelfs door pagina's bladeren. Het probleem is dat het een beetje te gevoelig is. Er waren verschillende keren dat we probeerden te typen, maar onze vinger op de verkeerde manier bewogen en alles verknoeide.

Image
Image

Bekijk onze gids voor de beste Blackberry-telefoons die je vandaag kunt kopen.

Configuratieproces: zoveel BlackBerry-services

Het instellen van de BlackBerry KEY2 was een evenement op zich. Hoewel de initiële Android-configuratie vrij standaard was, waren er een heleboel BlackBerry-apps en -services die aandacht nodig hadden. We moesten twee keer inloggen op ons Google-account dankzij de vreemde BlackBerry Hub-app, en het kostte wat moeite om de zijbalk aan te passen.

Al met al kostte het ons bijna een uur om alle diensten in gebruik te nemen. En, gezien de prestaties van het apparaat, zouden we willen dat de launcher iets minder druk was.

Prestaties: Gemaakt voor werk, niet voor spelen

De BlackBerry KEY2 wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 660 SOC, 6 GB RAM en 64 GB aan opslagruimte. Dit zijn beslist mid-range specificaties voor een mid-range telefoon, maar dankzij de zware launcher voelden de prestaties meer als een low-end apparaat.

Het starten van apps en het navigeren door de gebruikersinterface voelde trager aan dan sommige budgettelefoons die we onlangs hebben gebruikt. Dit werd weerspiegeld in de PCMark-benchmark voor Android, waar de KEY2 een schamele 6, 266 punten scoorde.

Maar dankzij die 6 GB RAM was multitasken beheersbaar en konden we tal van apps openen voordat ze uit het geheugen verdwenen.

Voor wat ogenschijnlijk een van de verkoopargumenten van dit apparaat is, is de daadwerkelijke ervaring van het gebruik van het toetsenbord van de BlackBerry KEY2 in 2019 een oefening in frustratie.

Dit is geen telefoon die is ontworpen met krachtige gebruikers in gedachten, dus de mogelijkheid om sociale media, e-mail en webbrowsers open te hebben zonder elkaar in de weg te zitten, is een leuke functie om te hebben. We zouden alleen willen dat apps sneller gelanceerd werden.

Het zou geen verrassing moeten zijn dat gamen zo'n beetje een niet-starter is op de BlackBerry KEY2. De Snapdragon 660 heeft niet alleen een vrij zwakke GPU, maar het toetsenbord zal in sommige titels de aanraakbedieningen overschrijven.

Toen we Asph alt 9 lanceerden, ervaarden we trage prestaties en een vreselijke beeldkwaliteit, wat meestal al erg genoeg zou zijn. In plaats van ons de game te laten besturen via het aanraakscherm zoals we gewend zijn, bleef het ons toetsenbordprompts tonen voor toetsen die niet eens op de telefoon zaten.

Uiteindelijk heeft de BlackBerry KEY2 het vermogen dat nodig is om e-mail te checken, wat instant messaging te doen en af en toe een telefoontje te plegen. Als je echter nog harder probeert te pushen, zul je tegen een aantal problemen aanlopen.

Image
Image

Connectiviteit: een sterk signaal

Netwerkprestaties doen het erg goed op de BlackBerry KEY2. Of we nu aan het wandelen waren in de buurt, in een overvolle supermarkt of binnenshuis verbonden met wifi, we ondervonden geen enkele verstoring van onze dataverbinding.

De connectiviteit van de KEY2 is misschien wel het sterkste punt van het apparaat. Met behulp van de Ookla Speedtest-app hebben we LTE-downloadsnelheden van 52 Mbps gemeten. We hebben ook de netwerkprestaties getest door een YouTube-video te laden en door de buurt te lopen. De Full HD-video stopte niet om te bufferen of werd naar een lagere resolutie gestoten.

U kunt erop rekenen dat de BlackBerry KEY2 overal waar u daadwerkelijk dekking heeft betrouwbare netwerkprestaties levert. Je wordt niet beperkt door de telefoon, maar door je provider.

Weergavekwaliteit: klein en onhandig

De BlackBerry KEY2 is geen apparaat op vlaggenschipniveau, dus het is geen OLED-scherm met HDR zoals de nieuwste en beste apparaten. Het 4,5-inch scherm heeft een beeldverhouding van 3:2 bij een resolutie van 1620 x 1080 (bijna Full HD). Dat is een pixeldichtheid van 433 PPI, wat respectabel genoeg is.

Maar het scherm is nog steeds onhandig in gebruik. De beeldverhouding van 3:2 is verschrikkelijk voor het consumeren van media, vooral omdat het scherm zo klein is. Bij het bekijken van YouTube-video's op volledig scherm, krimpt het toch al kleine scherm om te passen bij de 16:9-inhoud. De kleurnauwkeurigheid is ook niet geweldig. Of je nu naar foto's kijkt of video's bekijkt, kleuren zien er vervaagd en saai uit. Je zult geen Netflix-bing op dit scherm willen doen, dat is zeker.

We moeten echter rekening houden met de doelgroep van dit toestel: de BlackBerry KEY2 is meer gemaakt om e-mails te checken dan voor Netflix, en het beeldscherm is daarvoor voldoende. Maar naar onze mening zijn er nog steeds zoveel telefoons die het beter doen.

Geluidskwaliteit: alle hoge tonen, geen bas

Aan de onderkant van de BlackBerry KEY2 vind je een enkele luidspreker en een microfoon. Het is een vrij standaard telefoonluidspreker - niet verschrikkelijk, maar niet in staat om een inspirerende audio-ervaring te bieden.

We hebben de luidspreker getest door Ariana Grande's "thank u, next" te spelen, en hoewel we geen gezoem op hoge volumes ervoeren, was er een duidelijk gebrek aan bas, bijna alsof er helemaal geen laag was.

Voor af en toe een YouTube-video of luidsprekergesprek, klaart het de klus. Het is luid genoeg en stemmen komen duidelijk door, dus als je gewoon op zoek bent naar een telefoon voor je werk, is de BlackBerry KEY2-luidspreker perfect functioneel.

Image
Image

Camera-/videokwaliteit: goed genoeg voor documenten, teleurstellend voor al het andere

De productpagina voor de BlackBerry KEY2 vermeldt prominent de dubbele camera's aan de achterzijde, omdat het de eerste BlackBerry is die deze opstelling heeft, maar de beeldkwaliteit is niet indrukwekkend. We hebben een paar uur met de camera van deze telefoon gespeeld om een situatie te vinden waarin de fotografie zou uitblinken, maar we hebben hem nooit echt gevonden.

Zelfs met natuurlijk licht waren de beelden levenloos en ontdaan van kleur - ze zagen er nog steeds zo uit als ze werden bekeken op een high-end computerscherm. En probeer niet eens binnenshuis foto's te maken. Tenzij u zich in een extreem goed verlichte ruimte bevindt, zullen uw afbeeldingen extreem wazig zijn. Deze telefoon heeft ook een portretmodus, althans dat beweert hij. Door zowel de camera's aan de achterkant als aan de voorkant konden we het nauwelijks aan het werk krijgen.

Gelukkig heeft de camera ook een interessantere functie genaamd Locker Mode. Als deze modus is ingeschakeld, kunt u foto's maken met behulp van de vingerafdruksensor die in de spatiebalk is ingebouwd om de foto automatisch te beveiligen wanneer u deze maakt - deze wordt niet naar de cloud geüpload en mensen kunnen er niet eens naar kijken zonder te verifiëren hun identiteit. Het is een geweldige beveiligingsfunctie, vooral voor iedereen die onderweg foto's van zakelijke documenten moet maken.

Batterijlevensduur: lang leve de KEY2-batterij

Waarschijnlijk vanwege de componenten met laag vermogen en het scherm met lage resolutie, heeft de BlackBerry KEY2 een verbazingwekkende levensduur van de batterij. Gedurende de vijf dagen dat we deze telefoon hebben getest, hoefden we hem maar een of twee keer op te laden. We hebben in tijden geen telefoon met zo'n lange levensduur gebruikt, waarschijnlijk sinds flip-telefoons in zwang waren.

Nog een bonus: het laadt extreem snel op. Met behulp van de in de doos meegeleverde oplader was hij in ongeveer anderhalf uur leeg. We hebben hem aangesloten op onze MacBook Pro-oplader om te zien of hij sneller zou opladen, en we konden die oplaadtijd terugbrengen tot ongeveer een uur. Je zou deze telefoon eerlijk kunnen meenemen op intercontinentale vluchten zonder een oplader uit je tas te hoeven halen.

Software: beveiligingsfuncties in overvloed

Deze telefoon wordt geleverd met veel vooraf geïnstalleerde bloatware, maar een deel ervan is super handig. BlackBerry bevat niet alleen een volledige antivirus-app in DTEK van BlackBerry, maar het heeft ook een redactiefunctie waarmee u gemakkelijk informatie in schermafbeeldingen kunt censureren, een Privacy Shade waarmee u al uw weergave kunt blokkeren, behalve het stukje dat u aan het lezen bent, en de Locker-modus voor de camera die we eerder hebben beschreven. Het is een droom die uitkomt voor alle beveiligingsbewuste gebruikers die er zijn.

De robuuste beveiligingsfuncties maken het apparaat een favoriet voor zakenmensen, vooral voor degenen die gevoelige documenten moeten verwerken.

We hebben in tijden geen telefoon meer gebruikt die zo lang meegaat, waarschijnlijk sinds klaptelefoons in zwang waren.

Bottom Line

Als we denken aan producten die zijn ontworpen voor professionals, verwachten we een overdreven prijs. De BlackBerry KEY2 is niet zo slecht. Het kost je $ 649 in de VS, wat een middenklasse prijs is voor middenklasse hardware met een aantal coole beveiligingsfuncties. We zouden zeggen dat het de moeite waard is, vooral als je deel uitmaakt van het nichepubliek waarvoor deze telefoon is gemaakt.

BlackBerry KEY2 versus Apple iPhone XR

We begrijpen dat de BlackBerry KEY2 aantrekkelijk is voor mensen die nostalgisch zijn voor fysieke toetsenborden, maar luister naar ons: de iPhone XR is slechts ongeveer $ 100 duurder ($ 749 adviesprijs) en het is veel sneller. U offert enkele van de unieke beveiligingsopties op die de BlackBerry KEY2 biedt, maar u krijgt voldoende prestaties om voor de meeste mensen de betere keuze te zijn. Bovendien heeft de iPhone XR een competente camera en een scherm waar je niet naar hoeft te turen om multimedia te consumeren.

De juiste telefoon voor de juiste gebruiker

De BlackBerry KEY2 is een nicheproduct, ontworpen voor het type persoon dat onderweg gevoelige informatie moet verwerken en geen tijd heeft om achterover te leunen en media te consumeren. De meeste alledaagse gebruikers zullen elders beter bediend worden, maar het fysieke toetsenbord zou sommige nostalgische consumenten kunnen overtuigen om de duik te nemen.

Specs

  • Productnaam KEY2
  • Productmerk BlackBerry
  • Prijs $649.00
  • Releasedatum juli 2018
  • Productafmetingen 5,9 x 2,79 x 0,33 inch.
  • Garantie 1 jaar
  • Platform Android
  • processor Qualcomm Snapdragon 660
  • RAM 6GB
  • Opslag 64GB
  • Camera Dual 12MP
  • Batterijcapaciteit 3, 500 mAH
  • Poorten USB-C en 3,5 mm koptelefoonaansluiting
  • Waterdicht Nee

Aanbevolen: