Waarom vintage games voor veel geld worden verkocht

Inhoudsopgave:

Waarom vintage games voor veel geld worden verkocht
Waarom vintage games voor veel geld worden verkocht
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De prijskaartjes voor oudere videogames die op een veiling worden verkocht, schieten omhoog dankzij een golf van nostalgie.
  • Een verzegeld exemplaar van de Nintendo 64-klassieker Super Mario 64 is onlangs verkocht voor $ 1. 560, 000, het hoogste bedrag ooit voor een videogame.
  • Naarmate videogames ouder worden, wordt het moeilijker om de verouderde consoles te vinden om ze te spelen, merkte een expert op.
Image
Image

Gooi je oude videogames nog niet weg.

Een verzegeld exemplaar van de Nintendo 64-klassieker Super Mario 64 werd onlangs verkocht voor $ 1.560.000, waarmee het record werd verbroken dat The Legend of Zelda zojuist had opgeëist. Het maakt deel uit van een verwarmingsmarkt voor verzamelobjecten die waarschijnlijk zal blijven bestaan, zeggen experts.

"Er is een perceptie onder gamers nu fysieke media-gebaseerde games steeds zeldzamer zullen worden, wat op zijn beurt de nostalgische markt versnelt", Michael Hancock, een professor aan The Games Institute aan de Universiteit van Waterloo, vertelde Lifewire in een e-mailinterview.

Big Bucks voor oude games

Videogames die aanvankelijk voor minder dan $ 20 werden verkocht, worden nu verkocht voor stratosferische prijzen. Een verzegeld exemplaar van Zelda's Legend voor de NES werd onlangs op een veiling voor $ 870.000 geveild. In april werd een exemplaar van Super Mario Bros. verkocht voor $660.000.

"Na de recordverkoop van de eerste game in de Zelda-serie op vrijdag, leek de mogelijkheid om $ 1 miljoen te overschrijden op een enkele videogame een doel dat zou moeten wachten op een nieuwe veiling", Valarie McLeckie, zei een videogamespecialist bij Heritage Auctions, die de games verkocht, in een persbericht. "We waren geschokt toen we zagen dat het in dezelfde bleek te zitten."

Zolang iets een waargenomen waarde heeft, vaak vanwege nostalgie, zal het een markt hebben.

Bachir Zeroual, de chief marketing officer van retro-gamingbedrijf Arcade1Up, vertelde Lifewire in een e-mailinterview dat gebruikers in veel gebieden steeds meer op zoek zijn naar klassiekers.

"Waarom verkopen sneakers in de jaren '90 weer?" hij zei. "Waarom worden sportkaarten uit de jaren '80 weer verkocht? Het begrijpen van het publiek en de nostalgie achter de klassieke game-ervaring is de sleutel tot deze groeiende markt."

Hancock wees erop dat de nostalgietrend niet helemaal nieuw is. Limited Run Games produceert bijvoorbeeld nieuwe versies van oude games in vintage-formaten, zoals Sega Genesis en Super Nintendo-cartridgeversies van de game uit 1993, Zombies Ate My Neighbours.

"De cartridges zelf zijn gloednieuw, maar de combinatie van schaarste in creatie en beroep op oude systemen maakt het bedrijfsmodel uitvoerbaar", voegde Hancock eraan toe.

Nintendo heeft onlangs een versie van Mario 64 opnieuw uitgebracht voor de Switch, zei Hancock. "Het is dus niet erg ontoegankelijk, hoewel de bundel die de game bevatte weliswaar maar voor een beperkte tijd beschikbaar was, wat kan bijdragen aan het gevoel dat de game 'schaars' is geworden."

Hancock merkte de afgelopen jaren een verschuiving op waarin games populairder zijn.

"Vroeger werden de duurste games voornamelijk gedreven door zeldzaamheid: Gamma Attack en Birthday Mania voor de Atari 2600, games speciaal gemaakt voor Nintendo-competities, enzovoort", zei hij.

"Echter, alle recentere (circa 2020) goedverkochte games zijn bekende Nintendo-eigendommen: M ario 3, Legend of Zelda en nu Mario 64. Wat mij dat suggereert, is dat nostalgie die deze verkopen stimuleren, maar ook schaarste."

Image
Image

Nostalgie regeert

Een verlangen naar eenvoudiger tijden drijft de prijsstijgingen voor oudere games, Neil F. Randall, de uitvoerend directeur van The Games Institute, vertelde Lifewire in een e-mailinterview.

"Super Mario 64 is nog steeds een geweldig spel, en als je het origineel wilt, zul je ervoor betalen", zei hij. "Natuurlijk moet je waarschijnlijk een oud tv-toestel kopen om het te kunnen spelen, maar als je van deze markt houdt, is dat een deel van het plezier."

Naarmate videogames ouder worden, wordt het moeilijker om de verouderde consoles te vinden om ze te spelen, zei Randall. "Technische onverenigbaarheden sluipen erin", voegde hij eraan toe. "Als je bijvoorbeeld oude Odyssey 2-spellen wilt verzamelen, moet je een Odyssey 2-spelsysteem vinden, anders kun je ze niet spelen."

Maar zullen de prijzen van oude spellen blijven stijgen?

"De algemene reactie van mensen in mijn kringen is dat het een schandalig bedrag is waarvoor de game is verkocht, in uitstekende staat of niet, maar het zou ze ook niet verbazen als deze trend zich voortzet", zei Hancock.

Randall was het ermee eens dat de koopwoede rond oude games waarschijnlijk zal voortduren. "Zolang iets een waargenomen waarde heeft, vaak vanwege nostalgie, zal het een markt hebben", voegde hij eraan toe."Aangezien een nieuwe generatie gamers, een die de originele systemen nog nooit heeft meegemaakt, nu geld verdient, zullen de oude systemen en games hun tijd hebben."

Aanbevolen: