Hoe werken auto-ontdooiers?

Inhoudsopgave:

Hoe werken auto-ontdooiers?
Hoe werken auto-ontdooiers?
Anonim

Als het buiten koud is en je niet door de voorruit van je auto kunt kijken, grijp je waarschijnlijk naar de ontdooiknop. Maar hoe werkt de ontdooier - en waarom lijkt het altijd een eeuwigheid te duren om ijs, rijp, mist of mist van de voorruit te verwijderen?

Leer alles over hoe auto-ontdooiers, -ontdooiers en -ontdooiers werken.

Image
Image

Bottom Line

Er zijn twee primaire soorten ontdooiers. Het eerste type gebruikt de verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen (HVAC) van een voertuig om warme, ontvochtigde lucht rechtstreeks op de mistige of bevroren voorruit te blazen. Het andere type ontdooisysteem ontwasemt en ontdooit via een mechanisme dat bekend staat als resistieve verwarming.

Hoe werken primaire auto-ontdooiers?

Ontdooiers die gebruikmaken van het HVAC-systeem van een voertuig worden soms "primaire" ontdooiers genoemd, omdat ze zijn ontworpen om de voor- en zijruiten schoon te maken, en ze werken volgens twee hoofdprincipes.

Om ijs dat zich op de voorruit heeft opgehoopt te smelten, activeert het HVAC-systeem de primaire ontdooier om frisse lucht aan te zuigen en deze door de verwarmingskern van het voertuig te leiden. Vervolgens wordt de warme lucht door de ventilatieopeningen in het dashboard naar de voorruit en de zijruiten geleid.

Naast het ontdooien van ramen, kunnen deze primaire systemen ook ramen ontwasemen door condensatie van het binnenoppervlak te verwijderen. Om dit te bereiken, zal een voorruitontdooier typisch lucht door het airconditioningsysteem leiden om vocht te verwijderen. Wanneer deze ontvochtigde lucht een beslagen voorruit bereikt, neemt het vocht op en verwijdert het condens.

Warme lucht kan ook meer vocht vasthouden dan koude lucht, wat primaire ontdooiers effectief maakt wanneer deze twee systemen samenwerken. Hoewel het mogelijk is om hetzelfde vochtverwijderingsproces uit te voeren door de condensatie fysiek weg te vegen, kan dit vegen achterlaten die verblinding kunnen veroorzaken; het kan het soms ook moeilijk maken om door de voorruit te kijken.

Hoe werken secundaire auto-ontdooiers?

Ontdooiers die geen gebruik maken van het HVAC-systeem van een auto, worden soms secundaire systemen genoemd, omdat ze zijn ontworpen om dingen als achterruiten en spiegels te ontdooien. Deze systemen gebruiken doorgaans draadroosters en weerstandsverwarming om het glasoppervlak fysiek op te warmen, waardoor ijs effectief kan smelten en condens kan worden verwijderd.

Achterruitontdooiers gebruiken meestal op het oppervlak gemonteerde roosters die gemakkelijk herkenbaar zijn, terwijl verwarmde spiegels meestal interne draden hebben die u niet kunt zien. Beide systemen gebruiken echter hetzelfde basismechanisme van resistieve verwarming. Er wordt een elektrische stroom op het draadrooster toegepast wanneer u het systeem activeert, en de weerstand van het rooster veroorzaakt warmteontwikkeling.

Hoe ontwase je een voorruit zonder primaire ontdooier?

Als uw auto airconditioning heeft, maar geen knop heeft die u kunt indrukken om de voorruit automatisch te ontdooien en te ontwasemen, kunt u dezelfde taak handmatig uitvoeren:

  1. Start je auto en zet de verwarming aan.
  2. Stel de verwarming in op de hoogste stand.

    Veranderen van de ventilatiekiezer naar de ventilatieopeningen in het dashboard die naar de voorruit wijzen, helpt de voorruit te ontdooien, maar het opwarmen van de lucht in de auto is de belangrijkste factor bij het ontwasemen.

  3. Verander de HVAC-circulatie-instelling om lucht van buiten naar binnen te zuigen.
  4. Zet je airconditioning aan.
  5. Open de ramen een beetje.

Aftermarket auto-ontdooiers

Aangezien OEM-systemen gebruik maken van zowel primaire als secundaire ontdooiers, zijn er ook aftermarket-vervangingen en alternatieven beschikbaar voor beide typen. In het bijzonder kunnen achterontdooiers in roosterstijl worden gerepareerd met geleidende verf en kleefmaterialen, of worden afgeschraapt en volledig worden vervangen door aftermarket-ontdooiroosters.

Hoewel er geen directe vervanging bestaat voor primaire ontdooiers, werken 12V auto-ontdooiers via hetzelfde basismechanisme als OEM HVAC-ontdooiers. Deze apparaten kunnen niet dezelfde hoeveelheid lucht opwarmen als een traditioneel HVAC-systeem, maar ze werken nog steeds door warme lucht naar een beslagen of bevroren voorruit te leiden, en in sommige gevallen zijn ze een levensvatbaar alternatief voor een kapotte ontdooier.

Aanbevolen: