Moederbordpoorten: wat ze zijn en hoe ze werken

Inhoudsopgave:

Moederbordpoorten: wat ze zijn en hoe ze werken
Moederbordpoorten: wat ze zijn en hoe ze werken
Anonim

Moederbordpoorten zijn de ingangen of verbindingspunten waar componenten op worden aangesloten, inclusief de achterste poorten aan de achterkant van een computer.

Als u een interne hardwarecomponent vervangt of een upgrade uitvoert voor betere prestaties, moet u de bestaande apparatuur uit de speciale moederbordpoort verwijderen. Om nieuwe componenten te installeren, doet u het tegenovergestelde en sluit u de nieuwe component(en) aan op een speciale poort.

Er zijn ook externe poorten aan de achterkant van het moederbord, voor het aansluiten en loskoppelen van randapparatuur. Zonder de behuizing te openen, kunt u bijvoorbeeld een muis, toetsenbord of externe harde schijf in de bovenste of achterste USB-poorten steken.

Er zijn verschillende soorten interne poorten, waaronder PCI-e, SATA, CPU, enzovoort. Er zijn ook externe poorten zoals USB, PS/2, RJ-45 en meer. Beide worden poorten genoemd.

Image
Image

Wat zit er in een computer? Wat wordt er op het moederbord aangesloten?

In een computerchassis of -behuizing bevindt zich een verzameling componenten, waaronder een moederbord, CPU of processor, RAM, grafische kaart en meer. Samen vormen deze componenten een computer en zorgen ze ervoor dat deze kan draaien. Het moederbord is het skelet of frame dat alle afzonderlijke componenten verbindt.

Moederbordpoorten zijn de verschillende verbindingspunten waar al die componenten op aansluiten en inpluggen. RAM-slots zijn bijvoorbeeld één type poort, meestal dicht bij de CPU, en ze zijn waar u geheugenmodules zou inpluggen.

Kortom, alle computercomponenten worden aangesloten op een van de moederbordpoorten en het moederbord rust in het chassis - wat u misschien kent als een computertoren.

Welke poorten zitten er op een moederbord?

Om het een beetje makkelijker te maken, gaan we de poorten in twee categorieën verdelen: intern en extern.

Image
Image

Interne versus externe moederbordpoorten: wat is het verschil?

Interne poorten zijn voor de kerncomponenten van een computer die zich in de behuizing bevinden. Externe poorten zijn voor randapparatuur en bevinden zich buiten de behuizing, meestal aan de achterkant.

Als u een externe harde schijf wilt installeren door deze op een USB-poort aan te sluiten, gebruikt u een van de externe poorten, meestal aan de achterkant van het moederbord, aan de achterkant van de computer. jij gebruikt het.

Als je echter een interne harde schijf wilt installeren, inclusief een solid-state schijf, moet je de behuizing openen en in een van de interne poorten op het moederbord steken. Hetzelfde geldt voor uitbreidingsslots, waar u bijvoorbeeld een betere grafische kaart of extra RAM kunt aansluiten.

Laptops hebben ook een moederbord aan de binnenkant, maar door hun compacte formaat ben je meestal beperkt door wat je kunt upgraden of installeren.

Belangrijk:

Het installeren en verwijderen van apparaten van de interne poorten op een moederbord vereist technische kennis. Het is belangrijk om gerelateerde componenten en het moederbord zorgvuldig te behandelen om beschadiging te voorkomen.

Interne moederbordpoorten

Hier zijn enkele van de meest voorkomende interne poorten op een modern moederbord:

Image
Image
  1. CPU-socket - Waar de CPU of processor wordt aangesloten.
  2. CPU-stroomconnector - Stroomkabelverbinding voor de CPU.
  3. ATX-stroomconnector - Stroomkabelverbinding voor het systeem.
  4. DIMM/RAM-geheugenslots - Aansluitingen voor systeemgeheugen of RAM.
  5. PCIe-sleuven (x16, x2, x1) - Uitbreidingskaartsleuven, inclusief de grafische kaart.
  6. M.2-verbinding - Solid-state drive-verbinding.
  7. SATA-poorten - Moderne interne harde-schijfpoorten.
  8. Voorpaneelconnector - Aansluiting voor USB en audiopoorten aan de voorkant of bovenkant van de behuizing.
  9. Frontpaneel header - Aansluiting voor LED/RGB-verlichting, aan/uit-schakelaar en reset-schakelaar.
  10. USB-headers (3.1, 2. etc.) - Aansluiting voor USB-poorten aan de achterzijde op het moederbord.
  11. CMOS-batterij - Bios-batterij voor als er geen systeemstroom is.
  12. Fan headers - Aansluiting voor de behuizing en systeemventilatoren.

Er kunnen extra poorten zijn, zoals een COM/Serial-header, TPM-header of RGB-headers. Sommige poorten worden niet gebruikt en soms zijn er redundante verbindingen.

Externe moederbordpoorten (achterpoorten)

Hier zijn enkele van de meest voorkomende externe poorten op een modern moederbord:

Image
Image
  1. PS/2 - Gebruikt voor oudere PS/2-interfacetoetsenborden.
  2. USB - Aansluiting voor USB-randapparatuur, waaronder toetsenborden, muizen, harde schijven, audioapparatuur en meer.
  3. HDMI/DisplayPort/VGA - Het zijn allemaal video- of beeldschermaansluitingen om video of audio naar een monitor te sturen.
  4. Ethernet /RJ-45 - Aansluiting voor vast internet.
  5. Analoge/digitale audio - Aansluitingen voor luidsprekers en digitale audioapparatuur, inclusief thuisbioscoopsystemen.

Wat zijn de soorten poorten op een moederbord?

Er zijn een paar verschillende soorten poorten of verbindingen op een moederbord waar je op moet letten.

  • Chipsets of stopcontacten
  • Hoofdcomponentconnectoren
  • Uitbreidingsslots
  • Achterste poorten

Een CPU-socket is waar de processor is aangesloten, terwijl chipsets vooraf geïnstalleerde verwerkingschips bevatten. Ze kunnen voor audio-, video- of hardwareverbeteringen zijn, afhankelijk van het merk en model van het moederbord. Sommige chipsets zijn ontworpen om compatibel te zijn met slechts één van de grote CPU-fabrikanten, zoals Intel versus AMD.

De connectoren van de hoofdcomponenten zijn de primaire poorten op een moederbord en worden gebruikt voor kerncomponenten. Voorbeelden zijn RAM-slots, SATA-connectoren, ventilatorslots, enzovoort.

Uitbreidingsslots verwijzen naar de extra poorten voor het aansluiten van extra hardware zoals grafische kaarten, solid-state schijven, geluidskaarten en meer.

De poorten aan de achterkant zijn alle connectoren aan de achterkant die worden gebruikt om randapparatuur en externe apparaten aan te sluiten.

Wat is een moederbord-vormfactor?

De vormfactor is in feite de grootte van het moederbord, waarvan er 3 hoofdclassificaties zijn. De grootste is ATX, gevolgd door micro-ATX en tenslotte mini-ATX.

Hoe groter het moederbord, hoe meer ondersteuning het heeft voor interne hardware en randapparatuur. ATX-kaarten bieden bijvoorbeeld vaak ondersteuning voor meerdere grafische kaarten en uitbreidingskaarten, terwijl mini-ATX slechts 1 of 2 ondersteunt. Grotere kaarten hebben meer poorten.

De grote borden, zoals ATX- en micro-ATX-moederborden, hebben ook grotere behuizingen of computertorens nodig om zowel het grotere formaat als de toegevoegde componenten die erop worden aangesloten te kunnen herbergen.

Wat is de moederbordchipset?

Een moederbordchipset kan een aantal dingen betekenen, zoals welke extra hardware wordt ondersteund. Wanneer iemand echter naar de chipset verwijst, hebben ze het over de ondersteuning van het moederbord of de processor. Moederborden met AMD-chipsets zijn bijvoorbeeld ontworpen om te werken met AMD-processors, terwijl moederborden met Intel-chipsets zijn ontworpen om te werken met Intel-processors.

Met elk type chipset zijn er verschillende compatibiliteiten, aangezien zowel Intel als AMD een enorme verscheidenheid aan processors op de markt hebben gebracht en dit blijven doen.

Hoe kies ik het juiste moederbord?

Als je overweegt een nieuw moederbord te upgraden of te installeren, zijn er een paar dingen die je eerst moet beslissen.

Welk type processor wil je? Als je voor AMD gaat, moet je een AMD-compatibel moederbord vinden met de juiste CPU-socket en chipsets. Het tegenovergestelde is waar als je een Intel-processor wilt.

Wat voor uitbreidingsmogelijkheden wil je? Hoe meer uitbreidingsslots er op het moederbord beschikbaar zijn, hoe meer componenten u later kunt toevoegen, zoals een grafische kaart, geluidskaart of iets anders.

Wilt u een SSD-station gebruiken? Hoeveel interne harde schijven bent u van plan te installeren? Zorg ervoor dat er voldoende SATA-poorten en M.2-connectoren zijn voor wat u wilt.

Ten slotte, hoe groot of klein wil je dat de computer is? Als je iets supercompacts wilt, kijk je naar mini-ATX-borden, die ook beperkt zijn in termen van wat je kunt installeren. Ze hebben minder uitbreidingssleuven en soms minder poorten aan de achterkant.

FAQ

    Hoe kun je controleren welk moederbord je hebt?

    Typ cmd in de Windows-zoekbalk om de opdrachtprompt te openen. Typ wmic baseboard get product, Manufacturer en druk op Enter U zou de fabrikant en het model van uw moederbord moeten zien verschijnen. Als het niet werkt, zorg er dan voor dat je het commando precies zo typt als het hier wordt weergegeven.

    Hoe kun je meer SATA-poorten aan een moederbord toevoegen?

    Als je een open PCIe-slot hebt, kun je proberen een PCIe-naar-SATA-uitbreidingskaart te installeren. Je kunt ze vinden bij online retailers zoals Amazon en Newegg.

    Hoe kun je het BIOS van een moederbord updaten?

    Bezoek de website van uw moederbordfabrikant en download de nieuwste versie van BIOS. Als u Windows gebruikt om het te installeren, opent u het bestand en selecteert u Update Wacht tot de nieuwe stuurprogramma's zijn geïnstalleerd en selecteert u Yes om uw computer. Als je een andere methode gebruikt om het BIOS bij te werken, of als je een ander systeem dan Windows bijwerkt, bekijk dan de complete gids van Lifewire voor het updaten van het BIOS.

Aanbevolen: