Top 10 thuisbioscoopfouten en hoe ze te vermijden

Inhoudsopgave:

Top 10 thuisbioscoopfouten en hoe ze te vermijden
Top 10 thuisbioscoopfouten en hoe ze te vermijden
Anonim

Je hebt veel geld en tijd besteed aan het opzetten van je nieuwe thuisbioscoopsysteem, maar er lijkt iets niet te kloppen. Heb je fouten gemaakt? Bekijk onze lijst met veelvoorkomende fouten die velen van ons maken bij het samenstellen van een thuisbioscoopomgeving.

De verkeerde maat televisie kopen

Image
Image

Iedereen wil een grote tv, en met de gemiddelde schermgrootte die consumenten nu 55-inch kopen, vinden veel grotere schermen in veel huishoudens een plek. Een te grote tv is echter niet altijd het beste voor een kamer met een bepaalde grootte of voor een bepaalde kijkafstand.

Voor 720p en 1080p HDTV's is de optimale kijkafstand ongeveer 1-1/2 tot 2 keer de breedte van het televisiescherm.

Dit betekent dat als je een 55-inch tv hebt, je ongeveer 6 tot 8 voet van het scherm moet zitten. Als u te dicht bij een tv-scherm zit (hoewel u uw ogen niet beschadigt), is de kans groter dat u de lijn- of pixelstructuur van het beeld ziet, samen met eventuele verwerkingsartefacten, die niet alleen afleidend, maar ongemakkelijk.

Met de huidige trend naar 4K Ultra HD TV kun je echter een betere kijkervaring krijgen op kleinere zitafstanden dan eerder werd gesuggereerd. U kunt bijvoorbeeld op 1,5 meter afstand van een 55-inch 4K Ultra HD-tv zitten.

De reden voor de acceptabele kortere afstand voor 4K Ultra HD-tv's is dat de pixels op het scherm veel kleiner zijn in verhouding tot de schermgrootte, waardoor de structuur veel minder opv alt op een kortere kijkafstand (misschien zo dichtbij als slechts een iets meer dan één keer de schermbreedte).

Je kunt ook de fout maken om een te kleine tv te kopen. Als de tv te klein is, of als je te ver weg zit, wordt je tv-kijkervaring meer als kijken door een klein raam. Dit is vooral een probleem als je een 3D-tv overweegt, omdat een goede 3D-kijkervaring een scherm vereist dat groot genoeg is om zoveel mogelijk van je gezichtsveld aan de voorkant te bedekken, zonder zo groot te zijn dat je de pixelstructuur van het scherm ziet of ongewenste artefacten.

Om de beste tv-schermgrootte te bepalen, moet u eerst de ruimte inventariseren waarin de tv moet worden geplaatst. Meet zowel de beschikbare breedte als de hoogte - meet ook de zitafstand(en) vanaf de scherm dat u beschikbaar hebt om de tv te bekijken.

De volgende stap is om zowel je geregistreerde metingen als je meetlint mee naar de winkel te nemen. Bekijk uw toekomstige tv in de winkel op verschillende afstanden (in verhouding tot uw metingen), evenals opzij, om te bepalen welke afstanden en kijkhoeken u de beste (en slechtste) kijkervaring zullen geven.

Baseer uw aankoopbeslissing voor het tv-formaat op de combinatie van wat u het beste lijkt en het meest comfortabel is voor uw ogen, in verhouding tot uw beschikbare ruimte.

Een van de belangrijkste redenen waarom tv's worden geretourneerd, is dat ze ofwel te groot zijn om in een aangewezen ruimte (zoals een entertainmentcentrum) te passen, ofwel te klein zijn voor de zitafstand/kamerafmetingen.

Zodra je de grootte van de tv hebt bepaald die het beste werkt, kun je de andere factoren onderzoeken die een rol spelen bij het kopen van de juiste tv.

De kamer heeft ramen en/of andere lichtproblemen

Image
Image

Kamerverlichting heeft een duidelijk effect op de kijkervaring van tv en videoprojector.

De meeste tv's doen het prima in een halfverlichte kamer, maar donkerder is beter, vooral voor videoprojectoren. Plaats uw tv nooit tegen een muur tegenover ramen. Als je gordijnen hebt om de ramen te bedekken, zorg er dan voor dat ze geen licht doorlaten in de kamer als ze gesloten zijn.

Een ander ding om te overwegen is het oppervlak van het tv-scherm. Sommige tv's hebben een antireflecterend of mat oppervlak dat reflecties van kamerlicht door ramen, lampen en andere omgevingslichtbronnen minimaliseert, terwijl sommige tv's een extra glasachtige coating over het schermpaneel hebben die dient om extra fysieke bescherming te bieden voor de werkelijke LCD-, plasma- of OLED-paneel. Bij gebruik in een ruimte met omgevingslichtbronnen kan de extra glaslaag of coating gevoelig zijn voor reflecties die storend kunnen zijn.

Als je een TV met gebogen scherm hebt en als je kamer ramen of oncontroleerbare omgevingslichtbronnen heeft, kan de kromming van het scherm niet alleen ongewenste lichtreflecties produceren, maar ook de vorm van reflecties vervormen, wat erg vervelend kan zijn.

Een manier om erachter te komen hoe gevoelig een bepaalde tv kan zijn voor ramen en omgevingslichtbronnen om te zien hoe deze eruitziet in een helder verlichte winkelomgeving - ga zowel voor als naast het scherm staan en kijk hoe de tv omgaat met fel verlichte showroomomstandigheden.

Als de winkellocatie een verduisterde ruimte heeft voor het tentoonstellen van tv's, kijk dan ook hoe ze eruitzien in die omgeving. Houd er rekening mee dat winkeliers tv's in "Levendig" of "Torch-modus" gebruiken die de kleur- en contrastniveaus die door de tv worden geproduceerd overdrijven, maar dat mogelijke problemen met lichtreflectie nog steeds niet kan verbergen.

De verkeerde luidsprekers kopen

Image
Image

Sommigen besteden een klein fortuin aan audio-/videocomponenten, maar besteden niet genoeg aandacht aan de kwaliteit van de luidsprekers en subwoofer. Dit betekent niet dat u duizenden moet uitgeven voor een bescheiden systeem, maar u moet wel luidsprekers overwegen die het werk kunnen doen.

Luidsprekers zijn er in verschillende maten en vormen, van ruimtebenemende vloerstaanders tot compacte boekenplanken, en zowel doosvormige als bolvormige vormen -- en natuurlijk heb je voor thuisbioscoop ook een subwoofer nodig.

Tiny cube-luidsprekers zien er misschien trendy uit, maar vullen een grote kamer niet met geweldig geluid, omdat ze gewoon niet genoeg lucht kunnen verplaatsen. Aan de andere kant zijn grote vloerstaande luidsprekers misschien niet de beste match voor een kleine kamer, omdat ze gewoon te veel ruimte in beslag nemen voor uw smaak of fysiek comfort.

Als je een middelgrote of grote kamer hebt, kan een set vloerstaande luidsprekers de beste optie zijn, omdat ze doorgaans een volledig geluid bieden en grotere drivers die voldoende lucht kunnen verplaatsen om de kamer te vullen. Aan de andere kant, als je niet veel ruimte hebt, dan is een set boekenplankspeakers in combinatie met een subwoofer misschien wel de beste optie.

Ook, of je nu vloerstaande luidsprekers, boekenplankluidsprekers of een combinatie van beide gebruikt voor thuisbioscoop, je hebt ook een middenkanaalluidspreker nodig die boven of onder een tv- of videoprojectiescherm kan worden geplaatst en een subwoofer voor de lage -frequentie-effecten.

Voordat u beslissingen neemt over het kopen van luidsprekers, moet u naar een aantal luisteren bij een dealer (of een langere proefperiode krijgen van alleen online dealers) voordat u koopt. Maak uw eigen vergelijkingen en neem uw eigen cd's, dvd's en Blu-ray Discs mee om te horen hoe ze klinken met verschillende luidsprekers.

Hoewel geluidskwaliteit je grootste zorg zou moeten zijn, moet je ook rekening houden met de grootte, hoe ze eruitzien in je kamer en wat je je kunt veroorloven.

Ongebalanceerde luidsprekerniveaus

Image
Image
dB digitale geluidsniveaumeter.

Robert Silva / Lifewire

Je hebt de luidsprekers aangesloten en geplaatst, alles aangezet, maar niets klinkt goed; de subwoofer overweldigt de kamer, dialogen zijn niet hoorbaar over de rest van de soundtrack, het surround-geluidseffect is te laag.

Zorg er eerst voor dat niets het geluid dat uit uw luidsprekers naar uw luisterpositie komt, blokkeert. Verstop je speakers ook niet achter de deur van een entertainmentcentrum.

Een manier om ze in evenwicht te brengen, is door een geluidsmeter te gebruiken in combinatie met een cd, dvd of Blu-ray Disc die testtonen levert, of door een testtoongenerator te gebruiken die rechtstreeks in de meeste thuisbioscoopontvangers.

De meeste thuisbioscoopontvangers hebben een installatieprogramma beschikbaar dat helpt bij het afstemmen van de mogelijkheden van uw luidsprekers op de kenmerken van uw kamer. Deze programma's hebben verschillende namen: Anthem Room Correction (Anthem), Audyssey (Denon/Marantz), AccuEQ (Onkyo/Integra), Digital Cinema Auto Calibration (Sony), Pioneer (MCACC) en Yamaha (YPAO).

Deze systemen, in combinatie met een meegeleverde microfoon en ingebouwde testtoongenerator in de ontvanger, bepalen zowel de grootte als de afstand van de luidsprekers vanaf de primaire luisterpositie en gebruiken die informatie om te helpen bij het het geluidsuitvoerniveau van elke luidspreker aanpassen, inclusief de subwoofer.

Hoewel geen van deze systemen perfect is, helpen ze om het giswerk van het afstemmen van het geluid dat uit je luidsprekers komt op de kameromgeving te minimaliseren. In de meeste gevallen kunt u verdere handmatige aanpassingen maken voor uw eigen luistervoorkeuren.

Geen budget voor benodigde kabels en accessoires

Image
Image

Een veelgemaakte thuisbioscoopfout is dat je niet genoeg geld meeneemt voor alle benodigde kabels of andere accessoires die ervoor zorgen dat je componenten werken.

Er is een constante discussie over de vraag of het nodig is om zeer dure kabels aan te schaffen voor een standaard thuisbioscoopsysteem. Een ding om te overwegen is echter dat de dunne, goedkoop geconstrueerde kabels die bij veel dvd-spelers, videorecorders, enz. worden geleverd, waarschijnlijk moeten worden vervangen door iets dat iets zwaarder is.

Een stevigere kabel kan een betere afscherming bieden tegen interferentie en zal in de loop der jaren ook bestand zijn tegen fysiek misbruik dat kan optreden.

Aan de andere kant zijn er ook een aantal waanzinnig geprijsde kabels. Hoewel u bijvoorbeeld geen genoegen moet nemen met goedkoop gemaakte kabels, hoeft u geen toevlucht te nemen tot $ 50 of meer voor een HDMI-kabel van 1,8 meter lang.

Hier zijn enkele tips:

  • Houd bij het kopen van luidsprekerkabel rekening met een dikte van 18 of 16 gauge, omdat dunnere draad (20, 22 of 24 gauge) mogelijk niet standhoudt of goed presteert voor langere afstanden.
  • Trap bij het kopen van HDMI-kabels niet in de hype dat dure kabels noodzakelijkerwijs beter zijn. Als de HDMI-kabels het label hebben dat ze voldoen aan de nieuwste snelheidsnorm (18 Gbps), zijn ze geschikt voor alle video- en audiosignalen die nu of in de nabije toekomst worden gebruikt.
  • Of je nu een tv aan de muur of op een standaard monteert, zorg ervoor dat je geld bij de hand hebt voor eventuele bevestigings- of veiligheidshardware die je nodig hebt. Zelfs als u uw tv op een standaard plaatst, moet u overwegen de tv aan de standaard of aan de muur te bevestigen.
  • Als je een 3D-tv hebt, zorg er dan voor dat je ook genoeg 3D-brillen voor je gezin hebt gekocht, zodat niemand buitengesloten hoeft te worden zodra je je tv in huis hebt.

Kabel en draad warboel

Image
Image

Elke keer dat er meer componenten aan onze thuisbioscoop worden toegevoegd, betekent dat meer kabels. Uiteindelijk is het moeilijk om bij te houden wat met wat is verbonden, vooral wanneer u probeert een slecht kabelsignaal op te sporen of de componenten te verplaatsen.

Hier zijn drie tips:

  • Zorg ervoor dat uw kabels niet te lang zijn, maar lang genoeg om gemakkelijk toegang te krijgen tot uw componenten.
  • Label uw kabels met gekleurde tape, bedrukt label of andere markeringen, zodat u weet wat waar naartoe gaat. Sommige fabrikanten van thuisbioscoopontvangers leveren een klein aantal voorbedrukte labels die u op uw kabels en luidsprekerkabels kunt aanbrengen. Een andere praktische optie is om te investeren in een goedkope labelprinter die bij deze taak kan helpen.
  • Profiteer van alle beschikbare draadloze verbindingsopties die praktisch zijn voor uw installatie.

De gebruikershandleidingen niet lezen

Image
Image

Je denkt dat je weet hoe je alles in elkaar moet zetten, nietwaar? Hoe eenvoudig het er ook uitziet, het is altijd een goed idee om de gebruikershandleiding van uw componenten te lezen, zelfs voordat u ze uit de doos ha alt. Raak vertrouwd met functies en aansluitingen voordat u aansluit en instelt.

Een groeiend aantal tv-merken biedt een gebruikershandleiding aan (soms aangeduid als E-handleiding) die rechtstreeks toegankelijk is via het menusysteem op het scherm van de tv. Als er echter geen volledige gedrukte of on-screen gebruikershandleiding wordt verstrekt, kunt u er meestal een gratis bekijken of downloaden van de officiële product- of ondersteuningspagina van de fabrikant.

Kopen op merk of prijs, in plaats van wat je echt wilt

Image
Image

Hoewel het overwegen van een bekend merk een goed startpunt is, is dit geen garantie dat het 'topmerk' voor een bepaald artikel geschikt voor u is. Houd bij het winkelen rekening met een verscheidenheid aan merken, modellen en prijzen.

Vermijd ook prijzen die te mooi lijken om waar te zijn. Hoewel een duur artikel niet noodzakelijkerwijs een garantie is voor een goed product, zal dat 'doorbuster'-advertentie-item vaker wel dan niet in staat zijn om de rekening te dekken, in termen van prestaties of flexibiliteit. Zorg ervoor dat u de advertenties zorgvuldig leest.

Geen abonnement kopen op een dure of grote tv

Image
Image

Hoewel niet voor alle artikelen een serviceabonnement nodig is, is het om twee redenen iets om rekening mee te houden als u een flatscreen-LED/LCD- of OLED-tv met groot scherm koopt:

  • De sets zijn groot en huisbezoeken zijn duur als ze uit eigen zak worden betaald.
  • Als je een probleem hebt met een flatscreen-tv-scherm, zoals barsten of doorgebrande pixels, kun je dat individuele defect niet repareren. Als gevolg hiervan zul je hoogstwaarschijnlijk het hele scherm moeten vervangen, wat waarschijnlijk de hele set betekent.

Zorg er echter, net als bij elk contract, voor dat u de kleine lettertjes leest voordat u op de stippellijn tekent en uw geld opha alt.

Geen professionele hulp wanneer je het nodig hebt

Image
Image

Je hebt alles aangesloten, je hebt de geluidsniveaus ingesteld, je hebt de juiste maat tv, goede kabels gebruikt, maar het is nog steeds niet goed. Het geluid is verschrikkelijk en erger, de tv ziet er slecht uit.

Voordat je in paniek raakt, kijk of er iets is dat je misschien over het hoofd hebt gezien dat je zelf kunt oplossen.

Als je het probleem/de problemen niet kunt oplossen, overweeg dan om een professionele installateur te bellen om te helpen. Misschien moet je je trots inslikken en $ 100 of meer betalen voor het huisbezoek, maar die investering kan een thuisbioscoopramp redden en het in thuisbioscoopgoud veranderen.

Als u een installatie op maat plant, moet u ook zeker een thuisbioscoopinstallateur raadplegen. Je zorgt voor de ruimte en het budget; het installatieprogramma voor thuisbioscopen kan een compleet componentenpakket leveren voor toegang tot alle gewenste audio- en video-inhoud.

Aanbevolen: