Lenovo 130S Review: beperkt vermogen maar verrassende bruikbaarheid

Inhoudsopgave:

Lenovo 130S Review: beperkt vermogen maar verrassende bruikbaarheid
Lenovo 130S Review: beperkt vermogen maar verrassende bruikbaarheid
Anonim

Bottom Line

Voor degenen die op zoek zijn naar een budgetlaptop, is de Lenovo 130S moeilijk te verslaan, vooral als je kijkt naar de reisvriendelijke constructie en uitstekende batterijduur.

Lenovo 130S

Image
Image

We hebben de Lenovo 130S gekocht zodat onze deskundige recensent hem grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

De Lenovo 130S-11IGM is een interessante kleine machine voor de budgetbewuste gebruiker. Beneden in de koopjeskelder van laptopprijzen zou je matige prestaties en goedkope kwaliteit verwachten. Om eerlijk te zijn, dit is absoluut geen snelle laptop, en ook niet de meest premium die er is. Maar gezien het feit dat het Windows 10 draait, en dit ver onder de $ 500 doet, zullen (en moeten) uw verwachtingen dienovereenkomstig worden aangepast.

Wat me verbaasde toen ik dit apparaat in handen kreeg, was hoe goed het in staat was om de meeste van mijn dagelijkse taken uit te voeren. Ik heb er een paar dagen mee doorgebracht en ontdekte dat dit een geweldige optie is voor niet-krachtige gebruikers, of voor mensen die gewoon op zoek zijn naar een meer overbodige reismachine.

Image
Image

Ontwerp: slank, klein en beslist onopvallend

Een ding dat ik leuk vind aan de meeste laptops van Lenovo is hoe onavontuurlijk ze zijn vanuit een ontwerpstandpunt. Wanneer gaming-pc's hun chassis laden met RGB-verlichting en Apple alles bedekt met ruimtegrijs aluminium, is het leuk om te zien dat Lenovo vasthoudt aan eenvoudige, professionele builds. Mijn configuratie voor de 130s kwam in een lichtgrijze kleur die me echt doet denken aan het klassieke Mac-zilver (Lenovo noemt het Mineral Grey).

De volledig matte afwerking probeert niet te verbergen dat dit een plastic laptop is, en dat is oké, want het is plastic. Het Lenovo-logo is uit het midden in reliëf op de bovenschaal gedrukt en het donkerdere grijs voor de toetsen vormt een mooi subtiel contrast met de rest van het kleurenschema. Het echte opvallende aspect van het ontwerp is de ultraslanke, taps toelopende look die deze laptop slank, klein en draagbaar maakt. Het meet slechts 0,7 inch dik (hoewel het dunner wordt aan de voorkant van de machine) en weegt net iets meer dan 2,5 pond. Dit betekent dat hij er goed uitziet in uw koffer, perfect voor reizen waarbij u geen zwaardere, duurdere computer mee wilt nemen.

Configuratieproces: snel en pijnloos

Net als alle andere moderne Windows 10-machines, is Cortana (de stemassistent van Microsoft) hier om u door het Windows-configuratieproces te leiden met verbale aanwijzingen en tekstprompts. Ik heb de afgelopen weken een paar goedkope Windows-laptops getest en ik kan vol vertrouwen zeggen dat de Lenovo 130S in deze prijsklasse in de topklasse is wat betreft snelheid van installatie.

Van het openen van de doos tot het landen op het Windows-startscherm duurde het ongeveer zeven minuten - een verbijsterend cijfer als je het vergelijkt met de bijna 25 minuten die nodig waren om wat langzamere budgetmachines op te zetten.

Als je eenmaal bent doorgedrongen door je regio te selecteren, in te loggen en je aan te melden voor verschillende Cortana-vaardigheden, word je rechtstreeks naar het startscherm van Windows gebracht. Ik heb even de tijd genomen om in de opties van Lenovo te graven, en wat ik aanbeveel, is om Night Light direct uit de poort in te stellen. Met deze functie kunt u uw display op een bepaald moment instellen op een warmer kleurprofiel. Het is een goede functie om je ogen te sparen en slaapproblemen te voorkomen als gevolg van te veel blootstelling aan blauw licht.

Display: helder, maar duidelijk een kostenbesparend punt

Het 11,6-inch scherm is zeker niet om over naar huis te schrijven, zeker niet in vergelijking met wat consumenten gewend zijn van high-end MacBooks en Microsoft Surface-producten. Het is een 1366x768 LED-paneel dat de meeste vakjes aanvinkt die je op papier wilt, maar voelt in de praktijk vrij zacht en vervaagd aan.

Het echte opvallende aspect van het ontwerp is de ultraslanke, taps toelopende look die deze laptop slank, klein en draagbaar maakt. Het meet slechts 0,7 inch dik (hoewel het dunner wordt aan de voorkant van de machine) en weegt net iets meer dan 2,5 pond.

Schermen zijn meestal de eerste plaats waar een budgetfabrikant beknibbelt om kosten te besparen, en dat speelt hier zeker, maar het is ook belangrijk op te merken dat vrijwel alle andere laptops in deze prijsklasse voor dezelfde kosten zullen kiezen- besparende maatregelen. Dit resulteert in schermen met een beperkt kleurbereik en een zachtere resolutie.

Om eerlijk te zijn, je krijgt HD op dit scherm, en als je de nachtlichtmodus de hele tijd op ongeveer 40 procent sterkte activeert, verzacht het de blauwtinten voldoende om de kleurrespons in een veel redelijker bereik te brengen. Een ander positief punt is dat het plastic paneel een matte afwerking heeft, waardoor schittering wordt verminderd. Al met al is het scherm gewoon oké, maar zeker bruikbaar voor basistaken.

Prestaties: Beter dan verwacht

Ik wil de prestatie-lof niet te veel zingen op deze laptop, want het is zeker aan de langzamere kant. Maar in vergelijking met andere fabrikanten in deze prijsklasse, biedt de 130S bevredigende prestaties voor 80 procent van de taken die je ermee gaat doen.

Onder de motorkap bevindt zich een dual-core Intel Celeron N4000-processor die je basissnelheden geeft van 1,1 GHz, turbo tot 2,6 GHz en een cache van 4 MB. Dit is dezelfde processor die op veel laptops in deze reeks wordt gebruikt, waarvan de meeste dual-core zijn, maar in mijn praktijkervaring voelde en gedroeg de 130S zich veel meer premium dan de prijs zou impliceren. Dit komt waarschijnlijk ook door de 4 GB LPDDR4 RAM en de 64 GB eMMC-flashopslag.

Deze twee aspecten geven je respectievelijk een beetje hoofdruimte voor meerdere taken en een redelijke hoeveelheid opslag aan boord. Een opmerking over eMMC-opslag is dat de technologie, hoewel niet zo snel en modern als SSD-opslag, zeker sneller is dan standaard draaiende harde schijven.

Eindelijk is er een geïntegreerde Intel UHD Graphics 600-kaart die geen prijzen wint, en die redelijk gelijk is aan de koers. Ik wil AAA-games niet te veel beloven en high-lift media-editing zal deze machine zeker verstikken. Maar het bekijken van video, het spelen van wat lichte Windows 10 S-achtige games en het eenvoudig surfen op het web zal verrassend pittig zijn.

Productiviteit en componentkwaliteit: degelijk gebouwd in een klein formaat

Ik was diep onder de indruk van de bouwkwaliteit van de Lenovo 130S. In bijna alle opzichten voelt deze machine solide aan. De toetsen zijn van plastic dat van veel hogere kwaliteit is dan concurrenten in de ruimte, en zelfs het trackpad reageert indrukwekkend. Dit alles zorgt voor een naadloze interactie met de computer.

De grootte van het apparaat kan je een beetje vertragen, omdat de 11,6-inch vormfactor het toetsenbord merkbaar krimpt, en natuurlijk laat het scherm zelf niet veel ruimte over voor veel vensters. Maar na een paar uur met de 130S raak je bijna helemaal gewend aan de voorheen krappe tussenruimte.

Audio: Zeer teleurstellend

Een ander gemeenschappelijk gebied voor het snijden van hoeken voor deze budgetprijs is de kwaliteit van de ingebouwde luidsprekers. Hoewel vrijwel geen enkele laptop audiofiele muziek kan afspelen, zijn de luidsprekers op de 130S bijna onhoorbaar. Ik kon niet eens echt lokaliseren waar ze vandaan schoten, wat me doet geloven dat Lenovo ze ergens heeft begraven zonder veel na te denken over waar ze het geluid zouden ventileren. Dit is te vergeven omdat de meeste mensen een koptelefoon zullen gebruiken als ze een fatsoenlijke geluidskwaliteit op een laptop willen, maar het is zeker de moeite waard om hier als een tekortkoming te wijzen.

Image
Image

Netwerk en connectiviteit: overal vinkjes

Als leider op het gebied van pc's weet Lenovo wat het doet als het om connectiviteit en I/O gaat. De wifi-kaart maakt gebruik van de 802.11ac-protocol, waardoor het volledig compatibel blijft met 5GHz-banden en uiteindelijk geweldige prestaties levert. Er is ook Bluetooth 4.0 ingebouwd, wat een stabiele verbinding en een solide bereik geeft. Ik maakte me zorgen over de poortselectie op de 130S, vanwege zo'n dun, klein chassis, maar de spreiding van beschikbare I/O is ronduit indrukwekkend.

Er zijn twee USB 3.0-poorten van volledige grootte op het dek en zelfs een USB-C 3.1-poort voor randapparatuur en snelle gegevensoverdracht. Er is een microSD-kaartlezer, wat handig is, want hoewel 64 GB aan opslagruimte meer is dan de 32 GB die gebruikelijk is in andere laptops voor deze prijs, wil je deze opslag waarschijnlijk uiteindelijk uitbreiden. Ten slotte heeft Lenovo zelfs een HDMI-poort van volledige grootte ingebouwd, waardoor u kant-en-klare ondersteuning krijgt voor een monitor en tv-aansluiting.

Bottom Line

Er is niet veel te zeggen over de webcam, behalve dat het leuk is dat Lenovo er een heeft meegeleverd. Op papier heeft het een 0,3 MP-sensor, die me doet denken aan mijn eerste cameratelefoon, en op de een of andere manier maakt hij foto's en video's met een slechtere kwaliteit dan dat. De prijs moet op een gegeven moment toegeven, en als ik een aantal componenten moest kiezen om op te beknibbelen bij het maken van een laptop, zouden webcams op de lijst staan. Maar houd hier rekening mee als u videogesprekken wilt voeren, omdat de resolutie en prestaties hier niet om professionaliteit schreeuwen.

Batterijlevensduur: een van de best beschikbare

Een belangrijk kenmerk van Lenovo is de levensduur van de batterij, maar ik kan het niet helpen, maar ik denk dat zelfs het aantal dat de fabrikant aanprijst, de laptop te kort verkoopt. De tweecellige lithium-polymeerbatterij heeft een capaciteit van 32 Wh, en Lenovo houdt dit vast bij een conservatieve 8 uur basisgebruik.

Dat zou op zichzelf al indrukwekkend zijn, aangezien de meeste moderne, middenklasse laptops de neiging hebben om rond de 5-6 uur uit te komen. Maar tijdens het testen bracht dit kleine beest me routinematig meer dan 10 uur gebruik, inclusief zwaar surfen op het web, een beetje licht gamen en HD-video's. Uw kilometerstand zal natuurlijk variëren op basis van uw behoeften en gebruik, maar de indrukwekkende levensduur van de batterij is waar de tekortkomingen van het scherm waarde opleveren (kleiner scherm betekent minder stroomverbruik). Aangezien de meeste gebruikers deze machine waarschijnlijk zullen kiezen als een laptop voor alleen reizen, is de uitstekende levensduur van de batterij een echt kenmerk van de markies.

De tweecellige lithium-polymeerbatterij heeft een capaciteit van 32 Wh, en Lenovo houdt dit vast bij een conservatief 8 uur basisgebruik.

Software: een lichte versie van Windows 10

Het is geweldig dat Lenovo hier een Windows 10-ervaring biedt, in plaats van te kiezen voor een lichter Chrome OS. Maar de ontwikkelaars hebben ervoor gekozen om Windows 10 S te gebruiken, een lichtere, processorvriendelijkere versie van Windows. Dit betekent wel dat je beperkt bent tot de apps die beschikbaar zijn via de Windows Store, en als zodanig is de ervaring in de praktijk iets dichter bij Chrome OS.

Maar als je apps van derden wilt downloaden, kun je ervoor kiezen om de machine in een volledige Windows 10-modus te zetten, zolang je er rekening mee houdt dat de prestaties eronder lijden. Ik merkte wel dat Google-producten veel langzamer werken in de Edge-browser van Microsoft dan in Chrome, maar verder vertraagt Chrome de hele machine, dus het is een afweging.

Naast Gmail en YouTube was de Edge-browser veel capabeler dan de hopeloze Internet Explorer die ik in mijn jonge jaren gewend was. Al met al is het fijn dat je de optie hebt voor een volledige Windows-machine, maar ik raad aan om bij de S-modus te blijven en de levensduur van de batterij en de processor een welkome boost te geven.

Bottom Line

Deze laptop is praktisch de goedkoopste Windows-laptop die je kunt krijgen (met uitzondering van enkele serieus off-brand aanbiedingen), en het is verbijsterend over de kwaliteit van het apparaat. Zoals eerder aangegeven hebben de processor en het scherm te lijden onder de prijsverlagingen, maar worden ze grotendeels vergeven dankzij de vormfactor en de batterijduur. Dit is een goed geprijsde machine die perfect is voor jonge gebruikers of onhandige reizigers.

Lenovo 130S 11 vs. Asus Vivobook 11

Voor mij is Asus 'Vivobook 11 de beste vergelijking met de Lenovo 130S. Beide laptops zijn aangenaam klein, vederlicht en perfect voor reizigers. Ze hebben allebei dezelfde prijs, en ze hebben zelfs vergelijkbare processors en schermen.

Waar je enkele verschillen zult zien, is in het aanbod van componenten - Asus heeft de voorsprong in trackpad-ontwerp, terwijl Lenovo's toetsenbord oppermachtig is - en in het algemeen prestaties. Ik vond de Lenovo steeds iets sneller en daardoor prettiger in het gebruik. Maar als je meer van het ontwerp van de Asus houdt, is het een verwaarloosbare keuze.

Een laptop die boven zijn gewicht uitsteekt voor de prijs

Wat v alt er te zeggen over een laptop van $ 160? Voor de prijs van een paar Apple AirPods kun je een volledige computer krijgen die Windows 10 kan draaien, een geweldige batterijduur biedt en zelfs in kleine rugzakken past. Natuurlijk moet je je verwachtingen van de schermkwaliteit verlagen en erop voorbereid zijn dat deze machine langzamer wordt naarmate hij ouder wordt. Maar voor de prijs is het een geweldige secundaire "klopper" -machine om mee te nemen op reis en je hoeft je geen zorgen te maken over het beschadigen van een te duur apparaat.

Specs

  • Productnaam 130S
  • Product Merk Lenovo
  • SKU B07RHMBGCF
  • Prijs $160,00
  • Productafmetingen 7,87 x 11,3 x 0,71 inch.
  • Processor Intel Celeron N4000, 1.1GHz
  • RAM 4GB
  • Opslag 64GB
  • Camera 0.3MP
  • Batterijcapaciteit 8-12 uur
  • Poorten 2 USB 3.0, 1 USB-C 3.1, 1 microSD-kaartsleuf, 1 HDMI-poort, 1 hoofdtelefoon

Aanbevolen: