Ontwerpen en printen voor een stamboomboek

Inhoudsopgave:

Ontwerpen en printen voor een stamboomboek
Ontwerpen en printen voor een stamboomboek
Anonim

Nu je de tijd hebt genomen om de geschiedenis van je familie te onderzoeken, kun je als volgt desktop publishing-software vinden en gebruiken om een boek te ontwerpen en af te drukken dat familieleden zullen koesteren.

Image
Image

Software voor uw familiegeschiedenisboek

Of je software gebruikt die specifiek is ontworpen voor genealogie of meer algemene programma's die je al hebt, komt neer op persoonlijke voorkeur. Voor gemak en snelheid is de eerste een goede keuze; voor maximale flexibiliteit en geen extra kosten is de laatste beter.

Image
Image

Stamboomsoftware

Genealogiesoftware bevat meestal veel vooraf ontworpen lay-outs voor het afdrukken van familiegeschiedenissen, inclusief verhalen, grafieken en foto's. Dat kan je wat tijd besparen en je boek zonder veel poespas aantrekkelijk maken. Betaalbare opties om te overwegen zijn:

  • Familiehistoricus
  • Stamboom Maker
  • Oude stamboom

Desktop Publishing Software

Het produceren van uw familiegeschiedenisboek met desktop publishing-software biedt eindeloze lay-outmogelijkheden. Adobe InDesign v alt misschien buiten je budget, maar er zijn goedkopere opties, waaronder verschillende gratis programma's die je misschien al hebt of gratis kunt downloaden, waaronder Scribus en Apple Pages. Deze softwareprogramma's hebben leercurves, maar bieden u onbeperkte aanpassingsopties.

Tekstverwerkingssoftware

Je hebt misschien al informatie ingevoerd die je hebt verzameld in een tekstverwerkingsprogramma zoals Microsoft Word. U kunt dezelfde tekstverwerkingssoftware gebruiken om uw familiegeschiedenisboek te maken en te publiceren in uw eigen ontwerp of met behulp van vooraf gemaakte lay-outsjablonen.

Verhalen voor uw familiegeschiedenisboek

Komstenkaarten en familiegroeprecords zijn een belangrijk onderdeel van genealogie, maar het zijn de verhalen, anekdotes en verhalen die de stamboom tot leven brengen. Hier zijn een paar factoren en methoden die u kunnen helpen ze aantrekkelijk te presenteren:

  • Consistentie - Ontwikkel een consistent maar onderscheidend formaat voor alle verhalen, rekening houdend met marges, kolommen, lettertypen en spatiëring.
  • Groeperen - Groepeer verhalen van sleutelfiguren of andere historische informatie vooraan in het boek, gevolgd door grafieken, of plaats biografieën van sleutelfiguren van elke tak direct voor hun corresponderende afstammeling grafieken.
  • Herinneringen - Neem een speciaal gedeelte in het boek op voor verhalen van levende afstammelingen waarin wordt beschreven wat ze zich herinneren, hoe het leven was toen ze opgroeiden en hun leven vandaag.
  • Footnotes - Voeg voetnoten of uitleg van namen toe zodat lezers weten dat "Tante Susie" verwijst naar de Suzanna Jones op pagina 14, of dat "de Baileys" een familie die naast ons woonde. Creëer een specifieke stijl voor de voetnoten of notaties en gebruik deze consequent overal.
  • Kleine letters - In genealogie is het gebruikelijk om achternamen in hoofdletters in te stellen om het scannen te vergemakkelijken. Smallcaps werken ook en kunnen behoorlijk aantrekkelijk zijn.
  • "Chunking" - Lange blokken tekst, hoe goed geschreven ook, zijn saai. Verleid lezers in het verhaal en houd ze aan het lezen met visuele wegwijzers binnen alinea's, zoals hoofdletters, inspringingen, opsommingstekens, aanhalingstekens en kaders. Gebruik subkoppen om lange verhalen op te delen in secties, misschien per jaar of per locatie tijdens de migratie naar andere gebieden.

Kaarten en andere gegevens in uw familiegeschiedenisboek

Kaarten tonen familierelaties, maar niet alle standaard genealogische kaartformaten zijn geschikt voor een familiegeschiedenisboek. Ze nemen mogelijk te veel ruimte in beslag, of de oriëntatie past mogelijk niet in de door u gewenste lay-out. U moet de leesbaarheid behouden terwijl u de gegevens comprimeert zodat ze in het formaat van uw boek passen.

Er is geen goede of foute manier om een gezinskaart te presenteren. U kunt beginnen met een gemeenschappelijke voorouder en alle nakomelingen weergeven, of u kunt beginnen met de huidige generatie en de families omgekeerd in kaart brengen. Als u van plan bent uw familiegeschiedenis als referentie te gebruiken voor toekomstige familiehistorici, gebruik dan standaard, algemeen aanvaarde genealogische formaten. Sommige bieden meer ruimtebesparing dan andere.

Genealogie-publicatiesoftware kan grafieken en andere familiegegevens automatisch voor u opmaken, maar als u gegevens helemaal opnieuw opmaakt, gebruikt u deze strategieën:

  • Consistentie - Vermeld geboorte-, huwelijks-, overlijdens- en andere datums in hetzelfde formaat in uw boek.
  • Indents - Gebruik inspringen met opsommingstekens of nummering om opeenvolgende generaties nakomelingen weer te geven. De inspringingen helpen de leesbaarheid te behouden bij het comprimeren van kaartinformatie om ruimte te besparen.
  • Houd informatie bij elkaar - Gebruik waar mogelijk pagina-einden om informatie over elke afstammeling te verdelen.
  • Kleine hoofdletters - Gebruik net als in verhalen kleine hoofdletters (in plaats van standaard alle hoofdletters) voor achternamen.
  • Vakken of lijnen - Gebruik een consistente stijl bij het maken van kaders of het tekenen van lijnen op grafieken die familielijnen verbinden.
  • Photos - Voeg alle familiefoto's van overleden voorouders en levende familieleden toe die je kunt vinden - hoe meer, hoe beter, in originelen of scans van de hoogste kwaliteit.
  • Beeldverbeteringen - Verbeter scans van oude foto's met beeldbewerkingssoftware. Met de meeste grafische software kunt u scheuren herstellen, krassen verwijderen en het contrast verbeteren. GIMP wordt algemeen beschouwd als de beste van de gratis softwareprogramma's voor het bewerken van afbeeldingen.

Fotolay-outs in een familiegeschiedenisboek

Hoe u foto's rangschikt, kan uw familiegeschiedenisboek leuker maken.

  • Consistentie - Merk je een trend op? Het is net zo belangrijk bij foto's als bij andere elementen. Gebruik een raster om foto's van verschillende formaten op een pagina te ordenen.
  • Groeperen - Plaats waar mogelijk foto's in de buurt van de tekst, verhalen en grafieken die ermee verband houden. Groepeer foto's van dezelfde tak van de stamboom op dezelfde pagina of groep pagina's. Begeleid verhalen met foto's van de belangrijkste mensen in de verhalen.
  • Tijdlijn - Maak een fotografische tijdlijn - bijvoorbeeld door gebruik te maken van groepsfoto's van familiereünies in opeenvolgende jaren. Koppel een trouwfoto van een stel met een foto van hun 50e verjaardag.
  • Verbeterde grafieken - Voeg een headshot toe van het hoofd van elke primaire tak van de familie.
  • Vervang een dop - Knip in plaats van een dop een foto in aan het begin van een verhaal.
  • Bijschriften - Bijschriften zijn vooral belangrijk in een familiegeschiedenisboek. Probeer elke persoon op een foto te identificeren. Voor grote groepen mensen waarbij identificatie van iedereen onmogelijk is, zet in ieder geval de foto bij de foto met informatie over waar en wanneer de foto is genomen.
  • Plaatsen - Voeg naast foto's van mensen ook belangrijke gebouwen of andere locaties toe, waaronder boerderijen, kerken en familiebegraafplaatsen.

Kaarten, brieven en documenten

Kleed je familiegeschiedenisboek aan met kaarten die laten zien waar het gezin woonde of fotokopieën van interessante handgeschreven documenten zoals brieven en testamenten. Ook oude en recente nieuwsbriefknipsels zijn een leuke toevoeging. Probeer opnieuw de opmaak consistent te houden. Hier zijn een paar andere ideeën:

  • Verbeter een verhaal over hoe een hele tak van de familie van de ene staat naar de andere verhuisde door een kaart op te nemen die hun migratie volgt.
  • Maak kaarten die zowel de huidige grenzen voor provincies, staten of andere gebieden tonen, als de grenzen die bestonden toen uw gezin daar woonde.
  • Als u fotokopieën van echte historische familiedocumenten opneemt, voeg dan een getypte vertaling toe.

Andere items om op te nemen

Overweeg om naast de typische items deze aan je boek toe te voegen:

  • Recente documenten - Bewaar wat recent materiaal voor toekomstige generaties. Dit kunnen tekeningen of handgeschreven verhalen zijn van enkele van de jongste generaties en krantenknipsels of aantekeningen over de huidige activiteiten van levende familieleden.
  • Lege pagina's - Bewaar wat ruimte voor toekomstige gezinsleden om extra aantekeningen te maken naarmate het gezin groeit.
  • Handtekeningen - Strooi handtekeningen die zijn gescand uit testamenten, bijbels of brieven door het hele boek. Plaats ze bij de tekst voor die persoon.

Inhoudsopgave en index

Een van de eerste dingen die je derde nicht Emma gaat doen als ze je familiegeschiedenisboek ziet, is om naar de pagina te gaan waar je haar en haar familie opsomt. Help Emma en toekomstige familiehistorici met een inhoudsopgave en een index. Moderne software maakt het proces vrij eenvoudig en automatisch. Hier zijn een paar dingen om op te nemen:

  • Takken - Gebruik de inhoudsopgave om algemene secties weer te geven, zoals verhalen en afstammelingentabellen voor elke hoofdtak van de familie.
  • Achternamen en plaatsnamen
  • Kerken, organisaties, bedrijven en straten
  • Meisjesnamen en alternatieve spellingen - Voor vrouwelijke leden of gevallen waarin de familienaam aanzienlijk is veranderd, voeg kruisverwijzingen toe naar meisjes- en getrouwde namen of alternatieve spellingen die door dezelfde persoon worden gebruikt.
  • Paginanummers

Uw familiegeschiedenisboek afdrukken en inbinden

Veel boeken over familiegeschiedenis worden gekopieerd of afgedrukt op desktopprinters voor thuisgebruik. Wanneer slechts een kleine hoeveelheid nodig is of wanneer u zich geen andere opties kunt veroorloven, is dit volkomen acceptabel. Er zijn manieren om uw familiegeschiedenisboek een professionele glans te geven, zelfs met low-tech reproductiemethoden.

Als je overweegt om je boek professioneel te laten drukken, vraag dan informatie over het juiste formaat en eventuele andere technische vereisten aan de uitgever voordat je begint. U kunt een lokale printer gebruiken of een digitaal bestand naar een online uitgeverij sturen. Bedrijven zoals Book1One en DiggyPOD bieden vooraf prijsopgaven.

Bottom Line

Laserprinten levert de scherpste resultaten op voor thuis geprinte boeken. Druk enkele testpagina's af en fotokopieer ze voordat u te ver gaat; het kan wat experimenteren vergen om uw foto's goed te kopiëren. Gebruik een zwaarder papier dan standaard als u dubbelzijdig afdrukt om storend doorbloeden te voorkomen.

Hoezen

Als je iemand beta alt om je boek af te drukken, is full colour misschien niet betaalbaar voor het hele boek, maar een omslag in kleur kan wel. Een zware voorraad zal uw liefdeswerk helpen om slijtage te weerstaan. U kunt zelfs de omslag laten graveren met de familienaam. Een andere optie is een stansvorm met een familiefoto erdoorheen.

Binding

Sommige relatief goedkope bindopties zijn onder meer rugnieten voor boekjes met een paar pagina's; zijstiksels (waarvoor extra ruimte in de binnenmarge nodig is); en andere verschillende soorten spiraal- en thermische bindingen.

Aanbevolen: