Wat is een PSD-bestand?

Inhoudsopgave:

Wat is een PSD-bestand?
Wat is een PSD-bestand?
Anonim

Wat te weten

  • Een PSD-bestand is een Adobe Photoshop Document-bestand.
  • Open er een met een afbeeldingseditor zoals Photoshop, Photopea of GIMP.
  • Converteer naar JPG, PNG, SVG, enz. met dezelfde programma's of een afbeeldingsconverter.

Dit artikel beschrijft wat PSD-bestanden zijn en hoe ze verschillen van een standaardafbeelding, hoe u er een kunt openen en welke programma's er een kunnen converteren naar veelgebruikte afbeeldingsindelingen zoals-p.webp

Wat is een PSD-bestand?

Een PSD-bestand wordt voornamelijk in Adobe Photoshop gebruikt als de standaardindeling voor het opslaan van gegevens. Bestanden met deze bestandsextensie worden Adobe Photoshop-documentbestanden genoemd en hebben een eigen indeling die is ontwikkeld door Adobe.

Hoewel sommige PSD-bestanden slechts één afbeelding bevatten en niets anders, omvat het algemene gebruik van een PSD-bestand veel meer dan alleen het opslaan van een afbeeldingsbestand. Ze ondersteunen meerdere afbeeldingen, objecten, filters, tekst en meer, evenals het gebruik van lagen, vectorpaden en -vormen en transparantie.

Stel bijvoorbeeld dat je vijf afbeeldingen in één PSD-bestand hebt opgenomen, elk op een eigen afzonderlijke laag. Samen zien de afbeeldingen eruit alsof ze op een enkele, platte afbeelding staan, maar in werkelijkheid zijn ze verplaatsbaar en volledig bewerkbaar binnen hun eigen lagen, net alsof u met afzonderlijke afbeeldingen werkt. U kunt dit PSD-bestand zo vaak als u wilt opnieuw openen en wijzigingen aanbrengen in enkele lagen zonder de andere te beïnvloeden.

Image
Image

PSD is ook een afkorting voor andere technologietermen zoals persoonlijke beveiligde schijf, programmeerbare systeemapparaten, poort-sharing-apparaat en pakketschakelaarontwerp, maar geen van deze is geassocieerd met de Adobe Photoshop Document-bestandsindeling.

Hoe een PSD-bestand te openen

De beste programma's voor het openen en bewerken van PSD-bestanden zijn Adobe Photoshop en Adobe Photoshop Elements, evenals CorelDRAW en Corel's PaintShop Pro-tool.

Andere Adobe-programma's kunnen ook PSD-bestanden gebruiken, zoals Adobe Illustrator, Adobe Premiere Pro en Adobe After Effects. Deze programma's worden echter voornamelijk gebruikt voor video- of audiobewerking en niet als grafische editors zoals Photoshop.

Als u op zoek bent naar een gratis programma om PSD-bestanden te openen, raden we GIMP aan. Het is een populaire en gratis fotobewerkingstool die PSD-bestanden en andere bestandsindelingen opent. U kunt GIMP ook gebruiken om PSD-bestanden te bewerken, maar u kunt problemen tegenkomen omdat het moeilijk is om complexe lagen en andere geavanceerde functies te herkennen die mogelijk in Photoshop zijn gebruikt toen het bestand werd gemaakt.

Paint. NET (met de Paint. NET PSD-plug-in) is een ander gratis programma, zoals GIMP, dat PSD-bestanden kan openen. Andere gratis foto-editors ondersteunen ook het openen van PSD-bestanden, en sommige kunnen ook opslaan in het PSD-bestandsformaat.

Als je snel een PSD-bestand wilt openen zonder Photoshop, raden we Photopea aan. Het is een gratis online foto-editor die in uw browser wordt uitgevoerd en waarmee u niet alleen alle lagen kunt zien en verschillende soorten bewerkingen kunt uitvoeren. U kunt Photopea ook gebruiken om bestanden terug op uw computer op te slaan in de PSD-indeling.

Image
Image

IrfanView, PSD Viewer en Apple's QuickTime Picture Viewer (onderdeel van hun gratis QuickTime-programma) zullen ook PSD-bestanden openen, maar je kunt ze niet gebruiken om het PSD-bestand te bewerken. Je hebt ook geen enkele vorm van ondersteuning voor lagen omdat ze gewoon fungeren als PSD-viewers.

Apple Preview, meegeleverd met macOS, zou standaard PSD-bestanden moeten kunnen openen.

Als het programma dat automatisch PSD-bestanden op uw Windows-computer opent, niet het programma is dat u standaard wilt openen, is het wijzigen ervan vrij eenvoudig. Zie onze handleiding Hoe u het standaardprogramma voor een specifieke bestandsextensie kunt wijzigen voor hulp.

Een PSD-bestand converteren

De meest voorkomende reden om een PSD-bestand te converteren is om het te gebruiken als een normaal afbeeldingsbestand, zoals een JPG-, PNG-, BMP- of GIF-bestand, misschien. Op die manier kunt u de afbeelding online uploaden (veel sites accepteren geen PSD-bestanden) of via e-mail verzenden, zodat deze kan worden geopend op computers die geen PSD-openers gebruiken.

Als je Photoshop op je computer hebt, is het converteren van een PSD-bestand naar een afbeeldingsbestandsformaat heel eenvoudig: gebruik de File > Save Asmenu-optie.

Image
Image

Als je geen Photoshop hebt, is een snelle manier om een PSD-bestand naar PNG, JPG, PDF, SVG,-g.webp

File > Exporteren als optie.

De meeste programma's van hierboven die het bewerken of bekijken van PSD-bestanden ondersteunen, kunnen de PSD naar een ander formaat converteren met een vergelijkbaar proces als Photoshop en Photopea.

Een andere optie voor het converteren van PSD-bestanden is via een gratis beeldconversieprogramma.

Het converteren van een PSD-bestand naar een normaal afbeeldingsbestand zal alle lagen afvlakken of samenvoegen tot één enkellaags bestand voor de conversie. Na het op deze manier converteren van een PSD-bestand, is er geen manier om het ooit terug te converteren naar PSD om de lagen opnieuw te gebruiken.

Meer informatie over PSD-bestanden

PSD-bestanden hebben een maximale hoogte en breedte van 30.000 pixels, evenals een maximale grootte van 2 GB.

Een vergelijkbare indeling als PSD is PSB (Adobe Photoshop Large Document-bestand), dat grotere afbeeldingen ondersteunt, tot 300.000 pixels en bestandsgroottes tot ongeveer 4 exabytes (4 miljard GB).

Adobe heeft wat geavanceerde informatie over het PSD-bestandsformaat in het Adobe Photoshop File Format Specification-document op hun site.

Sommige bestandsextensies lijken op. PSD, maar hebben niets te maken met dit afbeeldingsformaat. WPS, XSD, PSF en PPS zijn enkele voorbeelden. Controleer nogmaals de bestandsextensie om er zeker van te zijn dat deze. PSD leest voordat u concludeert dat u het bestand niet kunt openen met de bovenstaande PSD-programma's.

FAQ

    Hoe converteer ik een PSD-bestand naar een vectorafbeeldingsbestand?

    Misschien wilt u een PSD-bestand converteren naar een vectorafbeeldingsbestand, dat gemakkelijker schaalbaar en beter is voor sommige grafische projecten. Grafische tools zoals Adobe Illustrator kunnen, naast Photoshop, PSD-bestanden gemakkelijk converteren naar vectorbestanden. Kies in Photoshop Export as > SVG om een bestand naar SVG te converteren, wat een vectorbestandsformaat is. Open in Illustrator het PSD-bestand en gebruik Image Trace om het bestand te converteren naar een vectorbestandsindeling.

    Hoe sla je een PSD-bestand op als PDF?

    Open het bestand in Photoshop en selecteer Opslaan als > PDF. Om een PDF-bestand in Photoshop te openen, selecteert u File > Open, selecteert u uw PDF-bestand en volgt u de aanwijzingen in de Import PDF dialoogvenster.

    Wat is een PSD-sjabloon?

    Een PSD-webontwerpsjabloon is een manier om een website te bouwen zonder dat u HTML of CSS hoeft te kennen. PSD-websjablonen zijn gebaseerd op lagen die verschillende website-elementen verwerken, zoals kopteksten, inhoud, navigatie en meer. U kunt PSD-websjablonen gratis online vinden; er zijn ook betaalde premium-sjablonen met verbeterde functies en ontwerpen. Deze sjablonen bevatten alle benodigde PSD-bestanden waarmee u uw website kunt ontwerpen en een lay-out kunt maken.

    Hoe converteer ik een PSD-bestand naar een PNG-bestand?

    Open het bestand in Photoshop en selecteer Opslaan als > PNG. Selecteer vervolgens een bestandsgrootte en klik op OK.

    Hoe maak ik een PSD-bestand aan?

    Je maakt PSD-bestanden in Photoshop wanneer je een nieuw bestand opslaat of een kopie maakt van een bestaand PSD-bestand. Met de PSD-bestandsindeling kunt u uw voortgang in een project of bestand opslaan terwijl u lagen en filters onaangeroerd laat.

Aanbevolen: