Voeg de huidige datum en tijd toe in Google Spreadsheets

Inhoudsopgave:

Voeg de huidige datum en tijd toe in Google Spreadsheets
Voeg de huidige datum en tijd toe in Google Spreadsheets
Anonim

Afhankelijk van uw behoeften kunt u een datumfunctie in Google Spreadsheets gebruiken om onder andere de huidige datum of de huidige tijd terug te geven.

Datumfuncties werken in formules om datums en tijden af te trekken, zoals het vinden van datums die een bepaald aantal dagen in de toekomst liggen.

Bottom Line

Een van de bekendere datumfuncties is de NU()-functie. Gebruik het om de huidige datum - en tijd, indien nodig - toe te voegen aan een werkblad, of het kan worden opgenomen in een verscheidenheid aan datum- en tijdformules.

NOW-functiesyntaxis en argumenten

De syntaxis van een functie verwijst naar de lay-out van de functie en omvat de naam van de functie, haakjes, kommascheidingstekens en argumenten.

De syntaxis voor de functie NU() is:

=NU()

Er zijn geen argumenten - de gegevens die normaal gesproken tussen de ronde haakjes van de functie worden ingevoerd - voor de functie NU()

De NU-functie invoeren

Omdat NU() geen argumenten aanneemt, kan het snel worden ingevoerd. Hier is hoe:

  1. Selecteer de cel waar de datum of tijd wordt weergegeven, om deze de actieve cel te maken.
  2. Voer de formule in:

    =Nu()

  3. Druk op de Enter-toets op het toetsenbord. De huidige datum en tijd moeten worden weergegeven in de cel waar de formule is ingevoerd. Als u de cel met de datum en tijd selecteert, verschijnt de volledige functie in de formulebalk boven het werkblad.

Sneltoetsen voor het opmaken van cellen voor datums of tijden

Om alleen de huidige datum of tijd in de cel weer te geven, wijzigt u de notatie van de cel in de tijd- of datumnotatie met behulp van sneltoetsen.

  • De sneltoets voor de datumnotatie (dag/maand/jaarnotatie) is Ctrl+Shift+.
  • De sneltoets voor formaattijd (uur:minuut:seconde AM/PM-notatie) is Ctrl+Shift+@.

De NU-functie formatteren met behulp van het menu Opmaak

De menu-opties in Google Spreadsheets gebruiken om de datum of tijd op te maken:

  1. Selecteer het cellenbereik dat u wilt opmaken of wijzigen;
  2. Selecteer Format > Number om een van de meest gebruikte formaten te selecteren, of selecteer Format > Number > More Formats > More Date and Time Formats om een dialoogvenster te openen om een nauwkeurig formaat te specificeren.

    Image
    Image
  3. Controleer of de cellen overeenkomen met het formaat dat u bedoelde.

De opmaak die met deze methode op datums en tijden wordt toegepast, is dezelfde als bij de opmaaksnelkoppelingen.

De NU-functie en herberekening van het werkblad

De NOW()-functie maakt deel uit van de groep vluchtige functies van Google Spreadsheets, die standaard elke keer dat het werkblad waarin ze zich bevinden opnieuw wordt berekend of bijgewerkt, opnieuw wordt berekend of bijgewerkt.

Werkbladen bijvoorbeeld herberekenen elke keer dat ze worden geopend of wanneer bepaalde gebeurtenissen plaatsvinden - zoals wanneer gegevens worden ingevoerd of gewijzigd in het werkblad - dus als de datum of tijd wordt ingevoerd met behulp van de NU()-functie, gaat het verder updaten.

De spreadsheetinstellingen, die zich onder het menu Bestand in Google Spreadsheets bevinden, bieden twee extra instellingen voor wanneer een werkblad opnieuw wordt berekend:

  • Bij verandering en elke minuut
  • Bij verandering en elk uur

Er is geen optie in het programma om herberekening van vluchtige functies uit te schakelen.

Data en tijden statisch houden

Als het niet wenselijk is dat de datum of tijd voortdurend verandert, gebruik dan een sneltoetsoptie voor het invoeren van statische datums en tijd, bijvoorbeeld door de datum of tijd handmatig in te voeren of ze in te voeren met de volgende sneltoetsen:

  • De statische datumsneltoets is Ctrl+; (puntkommatoets)
  • De statische sneltoets is Ctrl+Shift+: (dubbele punt)

Aanbevolen: