Wat is een IDE-kabel?

Inhoudsopgave:

Wat is een IDE-kabel?
Wat is een IDE-kabel?
Anonim

IDE, een acroniem voor Integrated Drive Electronics, is een standaard type verbinding voor opslagapparaten in een computer.

Over het algemeen verwijst IDE naar de soorten kabels en poorten die worden gebruikt om sommige harde schijven en optische schijven met elkaar en met het moederbord te verbinden. Een IDE-kabel is dus een kabel die aan deze specificatie voldoet.

Sommige populaire IDE-implementaties die u op computers kunt tegenkomen, zijn PATA (Parallel ATA), de oudere IDE-standaard, en SATA (Serial ATA), de nieuwere.

IDE wordt ook wel IBM Disc Electronics of gewoon ATA (Parallel ATA) genoemd.

Waarom u moet weten wat IDE betekent

Het is belangrijk om een IDE-schijf, kabels en poorten te kunnen identificeren wanneer u uw computerhardware upgradet of nieuwe apparaten koopt die u op uw computer aansluit.

Als u bijvoorbeeld weet of u een IDE-harde schijf hebt, bepa alt u wat u moet kopen om uw harde schijf te vervangen. Als je een nieuwere SATA-harde schijf en SATA-aansluitingen hebt, maar vervolgens een oudere PATA-schijf koopt, zul je merken dat je hem niet zo gemakkelijk op je computer kunt aansluiten als je had gehoopt.

Hetzelfde geldt voor externe behuizingen, waarmee u harde schijven buiten uw computer kunt gebruiken via USB. Als u een PATA-harde schijf hebt, moet u een behuizing gebruiken die PATA ondersteunt en niet SATA.

IDE is ook een afkorting voor andere termen die niets te maken hebben met IDE-datakabels, zoals geïntegreerde ontwikkelomgeving (programmeertools), INTRACOM Defense Electronics (Griekse aanbieder van telecommunicatie- en elektronicasystemen) en I Didn't Even (sms-afkorting).

Belangrijke IDE-feiten

IDE-lintkabels hebben drie aansluitpunten, in tegenstelling tot SATA, die er maar twee heeft. Het ene uiteinde van de IDE-kabel is natuurlijk om de kabel op het moederbord aan te sluiten. De andere twee zijn open voor apparaten, wat betekent dat je één IDE-kabel kunt gebruiken om twee harde schijven op een computer aan te sluiten.

In feite kan één IDE-kabel twee verschillende soorten hardware ondersteunen, zoals een harde schijf op een van de IDE-poorten en een dvd-station op een andere.

Als twee apparaten tegelijkertijd op de IDE-kabel zijn aangesloten, moeten de jumpers correct worden ingesteld.

Een IDE-kabel heeft een rode streep langs één rand, zoals je hieronder ziet. Het is die kant van de kabel die meestal naar de eerste pin verwijst.

Als je problemen hebt met het vergelijken van een IDE-kabel met een SATA-kabel, raadpleeg dan de onderstaande afbeelding om te zien hoe groot IDE-kabels zijn. IDE-poorten lijken op elkaar omdat ze hetzelfde aantal pinsleuven hebben.

Hoe belangrijk het ook is om onderscheid te maken tussen PATA en SATA, het is eigenlijk onmogelijk om per ongeluk een SATA-kabel in een IDE-sleuf of een IDE-kabel in een SATA-sleuf te steken.

De snelheid van een IDE-aangesloten apparaat hangt niet alleen af van zijn eigen mogelijkheden, maar ook van de kabel die wordt gebruikt. Als u bijvoorbeeld een langzame kabel op een snelle harde schijf aansluit, zal de schijf alleen zo snel werken als de kabel toestaat.

Soorten IDE-kabels

De twee meest voorkomende soorten IDE-lintkabels zijn de 34-pins kabel die wordt gebruikt voor diskettestations en de 40-pins kabel voor harde schijven en optische schijven.

Image
Image

PATA-kabels kunnen een gegevensoverdrachtsnelheid hebben van 133 MBps of 100 MBps tot 66 MBps, 33 MBps of 16 MBps, afhankelijk van de kabel. U kunt hier meer lezen over PATA-kabels: Wat is een PATA-kabel?.

Terwijl PATA-kabeloverdrachtssnelheden maximaal 133 MBps bedragen, ondersteunen SATA-kabels snelheden tot 1, 969 MBps. U kunt daar meer over lezen in onze Wat is een SATA-kabel? stuk.

Mixen van IDE- en SATA-apparaten

Image
Image

Op een bepaald moment tijdens de levensduur van uw apparaten en computersystemen zal de ene waarschijnlijk nieuwere technologie gebruiken dan de andere. U hebt bijvoorbeeld een nieuwe SATA-harde schijf, maar een computer die alleen IDE ondersteunt.

Gelukkig zijn er adapters waarmee je het nieuwere SATA-apparaat kunt aansluiten op een ouder IDE-systeem, zoals deze Kingwin SATA naar IDE-adapter.

Een andere manier om SATA- en IDE-apparaten te combineren is met een USB-apparaat, zoals deze van UGREEN. In plaats van de computer te moeten openen om het SATA-apparaat aan te sluiten zoals bij de adapter van bovenaf, is deze extern, dus u kunt uw IDE (2,5" of 3,5") en SATA harde schijven op dit apparaat aansluiten en ze vervolgens aansluiten op uw computer via een USB-poort.

Wat is Enhanced IDE (EIDE)?

EIDE is een afkorting voor Enhanced IDE en is een verbeterde versie van IDE. Het heeft ook andere namen, zoals Fast ATA, Ultra ATA, ATA-2, ATA-3, Fast IDE en Expanded IDE.

Deze term wordt gebruikt om de snellere gegevensoverdrachtsnelheden te beschrijven die verder gaan dan de oorspronkelijke IDE-standaard. ATA-4 ondersteunt bijvoorbeeld snelheden tot 33 MBps.

Een andere verbetering ten opzichte van IDE die werd waargenomen bij de eerste implementatie van EIDE was ondersteuning voor opslagapparaten tot 8,4 GB.

Aanbevolen: