Een netwerkschijf toewijzen in Windows 11

Inhoudsopgave:

Een netwerkschijf toewijzen in Windows 11
Een netwerkschijf toewijzen in Windows 11
Anonim

Wat te weten

  • Ga naar Deze pc > menu met drie stippen > Kaart netwerkstation.
  • Selecteer Reconnect at sign-in om de schijf automatisch opnieuw toe te wijzen bij elke login.
  • Om een netwerkschijf voor alle gebruikers toe te wijzen, moet u een speciale map en een speciaal script maken.

Dit artikel legt uit hoe je een netwerkstation in Windows 11 toewijst, zodat je gemakkelijk toegang hebt tot gedeelde bestanden vanaf een andere computer in je netwerk. We zullen ook kijken naar wat de andere computer moet doen om de share in te schakelen en waar u op moet letten als u problemen ondervindt bij het in kaart brengen van een netwerkstation.

Een netwerkschijf toewijzen in Windows 11

Het kost maar een paar stappen om een netwerkschijf toe te wijzen via het venster Deze pc.

  1. Open deze pc door Verkenner (WIN+E) te starten en Deze pc te selecteren in het navigatievenster.
  2. Gebruik de See more menuknop (de drie stippen) bovenaan het venster om Map network drive. te selecteren

    Image
    Image
  3. Kies een letter uit het menu waarmee u de netwerkschijf wilt identificeren. Dit kan elke letter in de lijst zijn.
  4. Blader naar, of typ het pad naar, de gedeelde map waaraan het netwerkstation moet worden toegewezen.

    Als de share een specifiek wachtwoord vereist, moet u Verbinden kiezen met verschillende inloggegevens. U wordt gevraagd een gebruikersnaam (en wachtwoord) op te geven waarmee u toegang heeft tot de andere computer.

    Image
    Image
  5. Selecteer Voltooien.

    Het kan zijn dat je een paar seconden moet wachten voordat Windows de verbinding tot stand heeft gebracht, waarna je toegang hebt tot de share zoals je zou doen met een flashstation of lokale harde schijf en de naam ervan op Deze pc kunt wijzigen.

Als je na het voltooien van stap 5 een foutmelding of een wachtwoordprompt krijgt, bekijk dan de tips aan het einde voor meer aanwijzingen.

Een netwerkschijf automatisch toewijzen in Windows 11

De belangrijkste manier om een automatische netwerkschijf in te stellen, is door de bovenstaande stappen te volgen en Opnieuw verbinden bij aanmelden te kiezen tijdens de installatie. Hierdoor wordt dezelfde netwerkschijf hervat wanneer u zich de volgende keer aanmeldt.

Als je meerdere computers tegelijk beheert, of zelfs één computer met meerdere gebruikers, en je moet de netwerkschijf automatisch op alle computers toewijzen, dan is er een script dat je kunt bouwen om de klus te klaren. Dezelfde methode werkt voor het maken van de netwerkschijf voor andere gebruikers op een lokale computer; zie de onderstaande stappen voor instructies.

Een netwerkschijf in Windows 11 toewijzen voor alle gebruikers

Een netwerkschijf voor alle gebruikers tegelijk in kaart brengen is veel gemakkelijker dan de bovenstaande stappen afzonderlijk onder elk account te volgen. Volg deze stappen, of je nu een netwerkbeheerder bent die deze truc op je hele netwerk van computers moet uitvoeren, of je wilt dat de lokale accounts op je pc dezelfde gedeelde bestanden gemakkelijk kunnen bereiken.

  1. Gebruik de opdracht net use om een script te maken dat automatisch verbinding maakt met de toegewezen netwerkschijf.

    Hier is een voorbeeld, waarbij de bestuurdersletter automatisch wordt toegewezen, en de verbinding met de share (server\files, in dit voorbeeld) blijft bestaan (/p:yes) elke keer dat de gebruiker inlogt:

    
    

    net use"\\server\files" /p:yes

    Het script moet worden opgeslagen als een BAT-bestand, zodat Windows het zal uitvoeren wanneer de gebruiker inlogt.

    Bezoek de opdrachtlink voor net gebruik hierboven voor voorbeelden van het insluiten van referenties in de opdracht. Het is noodzakelijk als de computer die de bestanden deelt een wachtwoord vereist.

  2. Open de map Alle gebruikers opstarten. Een gemakkelijke manier om het te vinden is door deze opdracht uit te voeren in het dialoogvenster Uitvoeren (WIN+R):

    
    

    shell:algemeen opstarten

  3. Kopieer het BAT-bestand van stap 1 naar de map die je in stap 2 hebt ontdekt.

    Image
    Image

Als een gebruiker nu inlogt op die computer, zal de netwerkschijf die je in het script hebt ingesteld automatisch verbinding maken.

Problemen oplossen met toegewezen netwerkstations

Er moeten een paar dingen geregeld zijn voordat netwerkdeling is toegestaan in Windows 11.

Als je zeker weet dat je computer zich op hetzelfde netwerk bevindt als degene die de bestanden deelt (dat is een noodzaak), houd dan rekening met deze dingen als je problemen hebt met het toewijzen van een netwerkschijf of het gebruiken ervan zodra je' heb het in kaart gebracht:

Netwerk ontdekken

Netwerkdetectie laat je netwerkcomputers en hun gedeelde mappen zien. Zorg ervoor dat het is ingeschakeld in het Configuratiescherm.

  1. Open Configuratiescherm en navigeer naar Netwerk en internet > Netwerkcentrum > Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen.
  2. Vouw het gedeelte uit met de tekst huidig profiel en selecteer Netwerkdetectie inschakelen.

    Image
    Image

    De computer die deelt (d.w.z. degene waarmee u verbinding probeert te maken) moet Bestands- en printerdeling inschakelen op hetzelfde scherm hebben geselecteerd voordat ze kunnen met u delen via het netwerk.

  3. Selecteer Wijzigingen opslaan en probeer opnieuw om de netwerkschijf toe te wijzen.

Met wachtwoord beveiligd delen

U moet de inloggegevens hebben voor de gebruiker die de bestanden met u deelt, of zijn computer moet zo zijn ingesteld dat delen mogelijk is, zelfs als er geen wachtwoord is opgegeven.

In het gedeelte Alle netwerken kunnen ze de laatste instellen door Delen met wachtwoordbeveiliging uitschakelen te selecteren via hetzelfde scherm als hierboven.

Image
Image

Machtigingen delen

U kunt de share configureren om een bepaald aantal gebruikers tegelijk toe te staan. Het kan zelfs worden beperkt tot het bekijken van alleen de bestanden, wat betekent dat u niets kunt bewerken of toevoegen aan de netwerkschijf. Om deze machtigingen te krijgen, moet de persoon die de netwerkshare beheert, wijzigingen van zijn kant aanbrengen.

Als ze het tabblad Sharing van de mapeigenschappen openen, is de knop Advanced Sharing een optie om het aantal gebruikers te beperken het aandeel in één keer gebruiken. Op datzelfde scherm, in het gebied Permissions, kan de beheerder van de bestanden u volledige controle of bewerkingsrechten geven.

Image
Image

Volledig pad voor delen

Zorg ervoor dat je toegang hebt tot het echte pad naar de share. Het handmatig typen van het pad bij het instellen van de netwerkschijf kan tot fouten leiden. U kunt het gedeelde pad verkrijgen van de computer die de bronnen deelt.

Open Verkenner en navigeer naar Netwerk vanuit het navigatievenster op die computer. Open de computernaam die u daar ziet en zoek vervolgens de map die u wilt openen. Dat is het pad dat u op uw computer moet invoeren om de toegewezen schijf te voltooien.

Hetzelfde pad is toegankelijk vanuit de map zelf. Klik er met de rechtermuisknop op, ga naar het tabblad Delen en kopieer de tekst uit het gebied Netwerkpad.

Image
Image

FAQ

    Hoe ontkoppel ik een netwerkschijf in Windows 11?

    Ga naar Deze pc, selecteer de drie stippen bovenaan het venster en kies Verbinding verbreken rijden. Kies de schijf die u wilt loskoppelen en kies vervolgens OK.

    Hoe maak ik opnieuw verbinding met een netwerkschijf in Windows 11?

    Als u problemen ondervindt bij het verbinden met een netwerkschijf, koppelt u de schijf los en wijst u deze opnieuw toe. Zorg er bij het toewijzen van de schijf voor dat Opnieuw verbinden bij aanmelden is geselecteerd.

    Hoe deel ik netwerkbestanden in Windows 11?

    Naast het toewijzen van een netwerkstation, zijn er andere opties voor het delen van netwerkbestanden in Windows 11. Deze omvatten het delen van bestanden in de cloud met OneDrive, het delen van openbare mappen in Windows en oplossingen voor delen van derden.

Aanbevolen: