DIY Carputer-hardware: van laptops tot Raspberry Pi

Inhoudsopgave:

DIY Carputer-hardware: van laptops tot Raspberry Pi
DIY Carputer-hardware: van laptops tot Raspberry Pi
Anonim

Of je nu een carputer van de grond af wilt bouwen, of een kant-en-klaar apparaat wilt kopen en het door een professional wilt laten installeren, je moet drie basiscomponenten samenstellen: een soort computerapparaat, een scherm en ten minste één interface of invoermethode.

Omdat een carputer een scherm en een soort invoermethode nodig heeft, zijn doe-het-zelf carputer-projecten met laptops, tablets en smartphones de eenvoudigste manier om te gaan. Als u liever een andere route kiest, is een op het dashboard gemonteerd LCD-aanraakscherm de gemakkelijkste manier om zowel het display als de invoerbasis tegelijk te bedekken. Je kunt echter ook kiezen voor een toetsenbord, spraakbediening of andere opties.

Laptop en netbook auto pc-hardware

Image
Image

De gemakkelijkste manier om een op maat gemaakte carputer te bouwen, is door een apparaat te gebruiken dat alle basissen tegelijk afdekt. Daarom kan een laptop of netbook een goed startpunt zijn.

Je kunt een laptop als je belangrijkste computerapparaat gebruiken, evenals een scherm en interface. Deze draagbare computers vinken alle vakjes tegelijk aan, omdat ze in staat zijn om alle diagnostische en entertainmentsoftware uit te voeren die u op een carputer zou willen installeren, en ze bevatten ingebouwde displays en invoerapparaten.

Er zijn enkele ingenieuze manieren om een laptop of netbook in een dashboard te integreren, maar bij de meeste doe-het-zelf-installaties moet het apparaat in het dashboardkastje of onder een van de stoelen worden opgeborgen. Dat maakt het moeilijk om toegang te krijgen, daarom bevatten sommige laptop- en netbook-carputerprojecten een secundair scherm dat op het dashboard is gemonteerd.

Als je laptop of netbook een werkend scherm heeft, kun je dat gebruiken. Plaats de computer in een houder die u vanuit uw stoel kunt bereiken, of haal hem uit elkaar en monteer het scherm in het dashboard. Helaas is er geen veilige manier om dit type invoer tijdens het rijden te gebruiken, dus u zult moeten wachten tot u stopt of op een passagier vertrouwt.

Tablet en Smartphone Carputer Hardware

Image
Image

Net als laptops en netbooks, zijn tablets en smartphones alles-in-één apparaten die alles bevatten wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met een doe-het-zelf carputer-project.

Hoewel oudere tablets en smartphones vaak de ruwe verwerkingskracht van andere soorten carputer-hardware missen, kunnen ze vaak nog steeds verschillende entertainment- en diagnostische apps uitvoeren. Het is gemakkelijk om een tablet in een dashboard te integreren, en een eenvoudige tabletbevestiging is voldoende.

Je kunt ook permanent een tablet in het dashboard installeren zodat deze eruitziet als een head-unit met touchscreen, of je kunt een houder kopen. Het gebruik van een tablet als beeldscherm is veiliger en gemakkelijker dan een laptop, en virtuele assistenten zoals Siri en Google Assistant maken het gebruik van een telefoon als carputer een fluitje van een cent.

Het andere voordeel is dat alle smartphones en sommige tablets ingebouwde dataverbindingen en GPS hebben. Dit zijn beide geweldige functies in een carputer, omdat je hiermee navigatie-apps kunt gebruiken en media kunt streamen.

Een bijkomend voordeel is dat alle smartphones en sommige tablets dataverbindingen en ingebouwde GPS hebben, zodat toegang tot kaartgegevens, streaming van gegevens en meer gemakkelijk kan worden bereikt.

Booksize PC Carputer-hardware

Image
Image

Afgezien van alles-in-één-apparaten zoals laptops en tablets, is de pc op boekformaat een ander geweldig platform om een aangepaste carputer op te bouwen. Hoewel het mogelijk is om van vrijwel elke computerhardware een carputer te bouwen, is traditionele pc-hardware te groot en te omvangrijk voor de meeste toepassingen.

In tegenstelling tot gewone pc-hardware zijn deze mini-pc's klein genoeg om in een dashboardkastje, onder een stoel of in een koffer te worden opgeborgen, maar krachtig genoeg om alles te doen wat je van een carputer vraagt.

De term pc op boekformaat verwijst naar het feit dat deze computers ongeveer zo groot zijn als een boek, en we hebben het hier niet over je Chilton-handleiding van vijf pond. Deze categorie carputer-hardware omvat alles van de Mac Mini tot kleine pc-hardware zoals Foxconn's reeks NanoPC's.

DIY-carputerprojecten die pc's op boekformaat gebruiken, vereisen afzonderlijke weergave- en invoerhardware, waardoor ze doorgaans iets ingewikkelder zijn dan installaties die laptops of tablets gebruiken. Je hebt ook een omvormer nodig om stroom te leveren.

Dat laat echter ook veel meer ruimte voor maatwerk. Het is ook mogelijk om verschillende besturingssystemen en aangepaste carputer-software uit te voeren op systemen die pc's op boekformaat gebruiken.

Als je met een behoorlijk budget werkt, kun je een mini-pc kopen die speciaal is ontworpen voor gebruik als carputer. Sommige van deze miniatuur-pc's zijn ontworpen om in een dashboardkastje of onder een stoel te worden geïnstalleerd, terwijl andere volledig functionele vervangingen van de hoofdeenheid zijn.

Carputer-hardware met één printplaat

Image
Image

Hoewel boekformaat-pc's compact zijn, tillen sommige computers met één bord dat concept naar een nieuw niveau.

Apparaten zoals de Raspberry Pi zijn klein, wat betekent dat ze overal kunnen worden opgeborgen. De ruwe verwerkingskracht is echter ook vaak verminderd in vergelijking met grotere computers.

Deze computers hebben meestal ook geen ingebouwde Wi-Fi-ondersteuning, hoewel die functionaliteit kan worden toegevoegd met een USB-randapparaat om te communiceren met een OBD-II-lezer of een ander apparaat. U zult ook gemakkelijk voedingen en add-ons zoals GPS en Bluetooth kunnen vinden.

Videogameconsole Carputer-hardware

Image
Image

Hoewel videogameconsoles zijn ontworpen met een enkel doel voor ogen, is het nog steeds mogelijk om sommige ervan opnieuw te gebruiken als carputers. Het extra voordeel van het bouwen van een carputer op dit soort hardware is dat je vaak ook in je auto videogames kunt spelen en dvd's kunt kijken.

Oudere hardware voor videogames is een beetje omvangrijk voor het bouwen van een doe-het-zelf carputer, wat vaak wordt opgelost door het systeem uit elkaar te halen en de componenten te herschikken in een handige ruimte zoals de middenconsole.

Hardware met een scherm, zoals de Nintendo Wii U en Switch, zijn bijzonder aantrekkelijke opties, hoewel het kannibaliseren van een oudere Xbox One of PS4 waarvan je klaar bent om te upgraden meer opties biedt.

Carputer Displays

Image
Image

Touchscreen LCD-schermen zijn niet voor niets gebruikelijk in zowel OEM-infotainmentsystemen als aftermarket-headunits: ze vinken twee belangrijke carputervereisten aan.

Het is ook gemakkelijker om een touchscreen onderweg te gebruiken dan om te rommelen met een muis en toetsenbord. De ondersteuning voor touchscreens werkt bij sommige besturingssystemen echter niet zo goed als bij andere.

Carputer-toetsenborden en touchpads

Image
Image

Hoewel een van de verkoopargumenten van het gebruik van een laptop of netbook als autocomputer is dat ze ingebouwde toetsenborden en touchpads hebben, zijn dit geen ideale manieren om met een carputer te communiceren. Toetsenborden, muizen en touchpads kunnen beter worden gebruikt als aanvullende invoerapparaten, meestal om taken uit te voeren die moeilijk zijn met touchscreen-bediening.

Omdat er veel taken zijn die gemakkelijker uit te voeren zijn met een echt toetsenbord en muis of touchpad, is het fijn om deze apparaten bij de hand te houden. In dat geval werken een USB-toetsenbord en -muis of touchpad met ongeveer elk systeem, maar Wi-Fi of Bluetooth is gemakkelijker als uw systeem een van deze draadloze technologieën ondersteunt.

Carputer Spraakbediening

Image
Image

Nieuwere smartphones worden vaak geleverd met ingebouwde spraakbediening, hoewel de specifieke functionaliteit varieert. Als het gebruik van een bestaande virtuele assistent, zoals Siri, Google Assistant of Alexa, een goed idee lijkt, dan is het gebruik van een telefoon of tablet met de juiste virtuele assistent aan boord een fantastisch startpunt.

In de meeste andere gevallen moet je extra software installeren om spraakbediening te gebruiken.

Hoewel spraakbediening handig is als je onderweg bent, hangt je daadwerkelijke ervaring af van verschillende factoren. Spraakbesturing zou ook niet uw primaire invoermethode moeten zijn, dus u wilt op zijn minst een back-uptoetsenbord en -muis of touchpad bij de hand hebben.

Hoewel dit type invoermethode meer aan de softwarekant van het hek v alt, omdat de enige hardware die je nodig hebt een microfoon is, hebben veel doe-het-zelf-carputerplatforms geen ingebouwde microfoon. En zelfs als je laptop of netbook wel een microfoon heeft, heb je er niet veel aan als het apparaat in het dashboardkastje of onder een stoel wordt opgeborgen.

Sommige soorten doe-het-zelf-carputerhardware, met name pc's op boekformaat, hebben microfooningangen. Sommige pc's in boekformaat, computers met één bord en andere apparaten hebben echter geen microfoonaansluiting. In die gevallen heb je meestal een USB-microfoon nodig als je stembediening wilt gebruiken. In sommige gevallen kunt u ook een Bluetooth-headset gebruiken.

Voor een plug-and-play-optie kunt u Echo Auto proberen. Zo kun je meteen aan de slag met een uitgebreide voertuiggerichte spraakinterface, waarna je Alexa-compatibele apparaten kunt toevoegen terwijl je je systeem bouwt.

Aanbevolen: