Wat kunnen we doen aan gadgetrot?

Inhoudsopgave:

Wat kunnen we doen aan gadgetrot?
Wat kunnen we doen aan gadgetrot?
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De 3G-uitschakeling zorgt ervoor dat vroege Kindle-apparaten geen verbinding met internet kunnen maken.
  • Perfect goede gadgets worden rommel wanneer software of services worden uitgeschakeld.
  • Hebben we onze apparaten echt meer?
Image
Image

Dankzij de voortdurende 3G-uitschakeling staan de vroege Kindles van Amazon op het punt alle internettoegang te verliezen, ondanks dat ze nog steeds net zo goed zijn als de dag dat ze werden gemaakt.

Vroeger had het stopzetten van een batterijformaat een camera mogelijk onbruikbaar gemaakt. Tegenwoordig is het meestal een kwestie van software. Vaak merken we het niet. We hebben onszelf al overtuigd om over te stappen op het nieuwere, "betere" model. Maar deze gadgetrot is een serieus probleem dat perfect goede apparaten onbruikbaar maakt.

"E-waste is een ernstig milieuprobleem", vertelde digitale consultant en gadgetfan Julian Goldie via e-mail aan Lifewire. "Bovendien neemt de hoeveelheid e-waste voortdurend toe vanwege de snelle voortgang van nieuwe functies en upgrades, waarvoor nieuwe producten meerdere keren in één jaar worden gegarandeerd."

Kindle Shutdown

Early Kindles verbonden met internet via Amazon's Whispernet, een gratis, levenslange 3G-verbinding. In 2007 was wifi lang niet zo alomtegenwoordig, dus Whispernet was niet alleen handig, maar ook noodzakelijk.

Snel vooruit naar 2021, wanneer telco's 2G- en 3G-netwerken afsluiten ten gunste van 4G en 5G. In december verliezen deze oude Wi-Fi-vrije Kindles hun Whispernet-verbindingen en maken ze nooit meer verbinding met internet. Bij nieuwere apparaten, 3G + Wi-Fi, worden hun mobiele verbindingen verbroken. Gebruikers kunnen alleen nieuwe boeken toevoegen via USB.

Image
Image

Op zich lijkt dit niet erg. Deze oude e-boeklezers zijn meer dan tien jaar oud en nieuwe zijn goedkoop en veel, veel beter. Maar dit soort rotting is endemisch voor moderne technologie, en het is milieuverkwistend, waardoor we gedwongen worden om te "upgraden" en perfect goede hardware in de prullenbak te gooien.

Gadget Rot

Het verliezen van 3G-netwerken is een nieuw soort gadgetrot, maar er zijn er nog veel meer. Het eenvoudigste is wanneer bijvoorbeeld een oudere iPad niet langer de nieuwste iPadOS gebruikt. Na een paar jaar verlies je de toegang tot je favoriete apps omdat ze de ondersteuning voor oudere versies van het besturingssysteem laten vallen.

Een ander, veel erger voorbeeld is DRM, of digital rights management, oftewel kopieerbeveiligingstechnologie. Wanneer we e-boeken of mp3's kopen, zijn ze meestal (maar niet altijd) belast met DRM, wat ons ervan weerhoudt kopieën te maken. Het probleem is dat deze DRM een server van derden nodig heeft om uw aankopen te verifiëren.

In 2008 heeft Microsoft de DRM-servers voor MSN Music uitgeschakeld. Je kon gekochte nummers blijven afspelen op reeds geautoriseerde computers, maar dat was het dan ook. Vervolgens deed het in 2019 hetzelfde voor zijn ebook DRM-server.

Stel je voor dat je een paperback boek kocht en de woorden erin verdwenen als de winkel waar je het kocht zou sluiten.

In zekere zin gaat dit ongezien, omdat we onze gadgets vaak upgraden, meestal om de laatste nieuwe functies te krijgen. Maar deze gedwongen veroudering bestaat nog steeds als een zeurende realiteit. Vroeger kochten we een apparaat op dezelfde manier als we meubels zouden kopen: zorgvuldig en met de verwachting dat het jaren mee zou gaan.

E-waste is een ernstig milieuprobleem.

TV's kunnen tientallen jaren meegaan. Filmcamera's werken vandaag de dag nog net zo goed als toen ze werden gebouwd, zelfs die van een halve eeuw geleden. En dat is niet alleen omdat "vroeger dingen beter gemaakt waren."

Het probleem is dat onze apparaten allemaal computers zijn, die we niet kunnen openen en begrijpen, en waarvoor software nodig is die wordt achtergelaten om te rotten of die op een server staat waar we geen controle over hebben.

Duurzaamheid

We zijn aangekomen bij een wegwerpcultuur. Dit wordt ons als individuen vaak verweten. We zijn oppervlakkige consumenten die alleen om het nieuwste geven. Maar eigenlijk hebben we geen keus. Hoe kan men winkelen om gadgetrot te voorkomen? Misschien is de aanhoudende stijging van de populariteit van vinylplaten, papieren boeken (de verkoop van hardcovers en paperbacks steeg respectievelijk met 18,7% en 14,5% op jaarbasis in mei, terwijl de verkoop van e-books in dezelfde periode met 23% daalde), en filmcamera's hebben de sleutel.

Fans van deze meer duurzame technologieën schrijven hun aantrekkingskracht misschien niet toe aan hun weerstand tegen gadgetrot, maar hun relatieve duurzaamheid kan een even groot deel van hun aantrekkingskracht zijn als hun lichamelijkheid.

Is er een manier om het tempo van nieuwe producten te vertragen? Hoe kon dat zelfs gebeuren? Wetten zullen de constante updates nooit vertragen, en de meeste mensen geven er niet genoeg om. Maar je kunt de hipsters volgen en retro gaan. Papieren boeken en platenspelers doen het nog steeds goed, dus daar kun je beginnen.

Aanbevolen: